Douwe Egberts punten: wat zijn ze waard

Geldsnor!

In Huize Geldsnor drinken wij veel koffie. Al is het tegenwoordig een stuk minder, moet ik toegeven. Maar het is nog altijd aanzienlijk. Doorgaans drinken we Douwe Egberts-koffie. Snelfiltermaling, want ik drink graag koffie uit een kan (ik schenk het wel eerst in een kopje hoor, ik ben geen barbaar). En meerdere koppen achter elkaar. Bovendien weiger ik veel geld uit te geven aan al die fancy machines die van alles maken wat ik niet gebruik. Maar voor ieder wat wils natuurlijk… En gezien ik een hekel heb aan elk apparaat wat lawaai maakt, komen koffiebonen er niet in. En omdat ik hou van de wereld om me heen gebruik ik geen pads of cups.

Wij knippen als ware verzamelaars de koffiepunten uit. Maar natuurlijk ook de punten van de Pickwick thee. Inmiddels hebben we een kleine 8.000 punten hier in huis liggen. En natuurlijk dient zich dan de vraag aan: wat zijn ze waard? En waar kun je ze inleveren?

Wat zijn de Douwe Egberts punten waard?

Nou…Niet zoveel. Da’s de korte versie van het antwoord. En het fluctueert ook nog wat je er voor kunt kopen. Zo kun je bij Blokker (en dat beantwoord meteen de vraag: waar kun je ze inleveren?) een Douwe Egberts Moccamaster filterkoffiezetapparaat kopen voor 41.800 punten. Dit in plaats van 209 EUR te betalen.

Een snelle rekensom leert dat 1000 punten dus 5 EUR waard zijn. Overigens staat dit ook gewoon op de website van Blokker. Een totaal onnodige rekensom van mijn kant dus. Maar ach, die maak ik wel vaker…

Hoeveel koffie moet je daar voor drinken?

Het antwoord op die vraag is dan weer: best wel veel. Op 1 pak koffie zitten 20 punten. 10 cent per pak dus. Een pak kost ongeveer 6 EUR per stuk, mits niet in de aanbieding. Het is dus ongeveer 1.7% van de aanschafprijs wat je aan korting kunt kopen.

1 pak koffie van 500 gram gaat ongeveer 50 kopjes mee (ons koffieschepje is 10 gram, en met onze water/koffieverhouding is dat 10g op 1 mok). Om een koffiezetapparaat bij elkaar te sparen van 41.800 punten moet je dus 2090 pakken koffie leegdrinken, of 104.500 mokken koffie drinken. Met 10 mokken per dag dus 10.450 dagen ofwel 28,5 jaar.

Er zijn natuurlijk wel methodes om dit te optimaliseren! Zo kun je de kiloverpakkingen kopen: dat zijn feitelijk 2 pakken van 500 gram. Echter, in plaats van 2×20 punten krijg je er 100 punten gratis bij. Ik heb het vast voor je uitgerekend: je hebt nu nog “maar” 299kg (of 598 pakken van 500g) nodig om de 41.800 punten bij elkaar te sparen. Het duurt nu wel minder lang om dit voor elkaar te krijgen: nog maar 29.900 mokken koffie. Bij 10 per dag is dit nog maar 8 jaar ipv. 28 jaar.

Nu dient zich de vraag aan: loont dit? De kilo-verpakkingen zijn namelijk nooit in de aanbieding. Deze kiloverpakkingen kosten (actueel) 11.89 EUR per kg. Een 500 gram verpakking kost 5.99 en is dus 9 cent per kg duurder. In de aanbieding kost deze koffie 8.5EUR (bij een supermarkt) of 8.92 (thuisbezorgd met bol).

Tsja, dan is de rekensom makkelijk: 100 punten extra levert 50 cent korting op bij het inleveren er van. De “netto” prijs van de kg koffie is dus 11.39 EUR. Onder normale omstandigheden (lees: geen aanbieding) is een kilogram-verpakking dus 5% goedkoper. Wanneer er sprake is van een aanbieding is de 500g variant altijd goedkoper.

Maar natuurlijk kan ik de rekensom complexer maken, en dat doe ik dus ook. Immers, op de lange termijn ga ik er vanuit dat koffie net zoveel duurder zal worden als de inflatie. Ik hanteer gemiddeld 1,5% inflatie ten opzichte van dit jaar. En dat kun je dan weer plotten in een grafiek. En als dat kan, dan doe ik dat. Dus bij deze:

Grafiek van de opbouw van punten per 500 gram of 1000 gram verpakking geplot tegen de hoeveelheid euro's die het kost om deze koffie te kopen.

Na iets meer dan 28 jaar, dus in het 29e jaar, heb je met 500g voldoende punten bij elkaar om die koffiemachine te kopen. Maar met de kg verpakking reeds na 8 jaar (in het 9e jaar). Op dat moment heb je 51 EUR minder uitgegeven aan koffie (met inflatiecorrectie) én ongeveer 140 EUR meer aan punten gespaard. In totaal dus 190 EUR goedkoper. In die periode heb je dus 299kg koffie gedronken. In de aanbieding waren deze 500 gram verpakkingen echter een EUR per kg goedkoper dan de kiloverpakkingen die nooit in de aanbieding zijn. Van dit verschil kun je de koffiemachine ook gewoon kopen. Conclusie: je kunt beter gewoon de 500g-verpakkingen kopen die in de aanbieding zijn, zonder dat je de extra punten incasseert!

Het is wel jammer dat je deze alleen kunt inleveren bij de Blokker. Dan worden ze op je account gestort (die je eerst moet aanmaken) en kun je er online weer iets van kopen. Dit is een beetje omslachtig. Wel een fijne gedachte dat we dus voor ruim 40 EUR aan punten hier hebben liggen. Ik zal er aan denken om deze mee te nemen in de volgende netto-waarde update :-).

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

14 gedachten over “Douwe Egberts punten: wat zijn ze waard”

 1. Succes met sparen!
  Wij sparen ze voor mijn schoonzus en met ons een heleboel anderen. Zo kan zij regelmatig wat kopen ipv niemand.

 2. In mijn familie spaarde iedereen vroeger en wie dan wat nodig had, vroeg bij de tantes en oma of die nog wat punten hadden. Toen ik ging studeren kreeg ik zo theekopjes en koffiekopjes. En theemokken.
  In de afgelopen plus 35 jaar is er 1 mok gesneuveld en de anderen gebruiken we nog steeds. Echter de kop-en schoteltjes hebben we allemaal weggedaan en de koffie drinken we uit mokken van de vriendenlotetij.
  We sparen nog wel punten, de volgende generatie nestverlaters dient zich weer aan!

 3. Je kan van AH de Perla koffie drinken daar zitten ook punten op en als je, je boekje vol hebt, met 25 zegels, krijg je €2,00 korting op je boodschappen.
  De mokken en spullen van Douwe egberts zijn wel te vinden in de kringloop

 4. Bij de DE punten moet ik altijd aan mijn oma denken. Zij (ze is 92 geworden en dronk graag koffie) spaarde trouw de punten. De wens was het koffiezetapparaat wat je hierboven noemt, maar dan in jaren 90 versie. Ze had er een en die werkte niet zo goed meer. Dat apparaat werd overigens alleen gebruikt bij haar verjaardag en als mijn tante kwam logeren. Voor de rest gebruikte ze een ultramoderne bonen machine met melkopschuimer.
  Oma speelde een beetje vals met de koffiebonen. Ze kocht meestal DE, maar als ze naar lidl ging nam ze daar bonen mee. Die gingen allemaal in het illy blik.
  Het sparen ging niet snel. Oma werd ouder en mijn ooms en tantes wilden natuurlijk graag zo’n apparaat voor haar kopen (al zagen ze niet helemaal nut en noodzaak). Dat wilde ze dan weer niet.
  Het aantal punten werd uiteindelijk jaren later bereikt. In Villa Arena zat een DE shop en daar kreeg ze dan het apparaat. Dat vervolgens voornamelijk in de doos heeft gezeten. Oma ging naar een zorgappartement en vierde haar verjaardag daar verzorgd in een zaaltje. Het bonenapparaat werd ingeruild voor een senseo.
  Na het overlijden van oma (zo’n 7 jaar geleden) ging het koffiezetapparaat naar een tante. Ook weer in de doos.
  succes met sparen. Zelf kwam ik niet verder dan 2 senseo mokjes jaren geleden.

 5. In mijn woonplaats wordt door de Lions-club jaarlijks (rond de feestdagen) een inzameling gehouden van DE-punten. Zij kunnen ze via een speciale regeling inleveren bij DE en ontvangen daarvoor honderden pakken koffie die vervolgens weer aan de Voedselbank worden geschonken. Ik vind dit een heel mooie actie en schenk daar altijd mijn punten aan. Niet zo heel veel, want voornamelijk van Pickwickthee, maar alle beetjes helpen.
  Groet, Greetje54

 6. Niks is Hollandser dan lekker zegeltjes uitknippen…
  Een paar dingen om mee te nemen: bedenk dat je de zegeltjes tegen ongeveer de helft van de marktwaarde kan kopen op marktplaats. Dus eigenlijk zijn de zegeltjes maar de helft waard. En heb je eens uitgerekend hoeveel tijd je kwijt bent met al dat zegeltjesgedoe?

  1. Haha. Sick genoeg, jazeker :-). Maar dat is geen tijd die ik productief kan inzetten voor iets anders, dus het levert niets op/ kost niets. Gelukkig gaan de AH zegels en dergelijke gewoon in de App. En andere zegeltjes sparen we niet.
   “Vroeger” hadden we hier in het dorp nog een Blokker en in de stad waar ik werk een DE-winkel. Beiden zijn weg, wat het stukken omslachtiger maakt.

 7. Je schrijft: Maar dat is geen tijd die ik productief kan inzetten voor iets anders, dus het levert niets op/ kost niets.

  Mijn vrije tijd en mijn energie zijn ook kostbaar. Ik heb daarom besloten aan geen enkele spaar- of zegelactie mee te doen. Het knippen of plakken van de zegels kost me in tijd al meer dan het aan geld oplevert. Ik wil principieel eigenlijk alleen boodschappen kopen waar niets bij te sparen valt, over het algemeen huismerken etc, die goedkoper kunnen zijn omdat ze geen geld steken in acties. Bij voorkeur bij supermarkten die ook niet aan dergelijke acties doen, maar zelfs de Lidl doet het tegenwoordig, en 20 km rijden voor een actie-loze supermarkt gaat dan weer tegen aan ander principe van mezelf in.

  Vul jij ook online enquêtes in om extra geld te genereren?

  1. Nee, enquêtes vul ik niet in om extra geld te genereren. Geen zin in, en geen zicht op wat ze doen met mijn informatie – en waarschijnlijk geen baat bij wat ze er mee doen. Dat is bij de AH-app bijvoorbeeld anders, waar ik op basis van mijn (ons) aankoopgedrag een “persoonlijke bonusbox” krijg.

   Het uitknippen van een bonnetje 1x in de week kost me niet veel energie of tijd. Verder spaar ik geen zegels, bonnetjes of wat dan ook. Tenminste, sommige dingen worden automatisch gespaard in de AH-app, maar dat kost dus geen tijd. En het laten bezorgen van de boodschappen scheelt weer heel veel tijd 🙂

   (tijd is hier sowieso meestal niet de beperkende factor voor wat dan ook: een kleuter, peuter en baby kosten wel veel tijd. Maar nauwelijks TV kijken (of netflix of wat dan ook) scheelt weer een hoop tijd. Tevens staat buiten werktijd de computer uit, is er geen email op de telefoon en komen er geen telefoons op de bovenverdieping. Alleen als ik aan het werk ben staat er een beeldscherm aan.)

   1. Die app is inderdaad een hele verbetering qua (automatisch) sparen, absoluut mee eens.
    En het excuus ‘(geen) tijd’ is in principe een kwestie van prioriteit. Ik maak een andere keuze qua prioriteit (lang leve internet en tv.., hoe fout ook).

   2. Ach, ik weet niet of dat fout is. Het zijn keuzes, en je eigen keuzes zijn nooit “fout” toch? Dat iemand anders een andere keuze zou maken is prima: die vrijheid heeft die ander. Je hoeft (binnen de grenzen van de wettelijkheid en redelijkheid) je eigen keuzes nooit te verdedigen!
    Zolang jouw keuzes de vrijheid en keuzes van een ander niet beperken is het toch prima?
    Voorbeeld: mijn achterbuurman runt een clandestien crematorium. Ofzoiets. Hij fikt alles op wat hij tegenkomt. Dat is niet wettelijk, niet redelijk en beperkt mijn keuzes: ik kan de ramen soms niet open zetten.
    Maar een andere buurman zit vaak in de tuin en zijn kinderen spelen veel op de trampoline. En ze hebben een blaffende kuitenbijter. Dat is prima wettelijk en redelijk (al zou ik best zonder het hondje kunnen).

    Lang leve de vrijheid!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *