Droogtrommel vs. droogmolen

Geldsnor!

Om met de deur in huis te vallen: ja, een droogtrommel is duurder. Dit komt door 2 dingen: een droogtrommel kost veel meer geld om te kopen, en verbruikt veel meer energie om te drogen. Een wasmolen/droogmolen kost tientjes, een droogtrommel honderden. Concreet:
AEG T7DBNP400 (7kg vulgewicht, warmtepompdroger) kost bij Coolblue (31 augustus 2020) 519 EUR.
AEG T6DB72KP (7kg vulgewicht, condensdroger) kost bij Coolblue 409 EUR.

Een Leifheit droogmolen kost ongeveer 65 EUR bij Blokker of Bol.com. Als we dit als uitgangspunt nemen, dan is het bij voorbaat een ongelijke strijd: een droogmolen (of waslijn) is altijd goedkoper, zowel in investering als gebruik.

Maar ik ga er vanuit dat een gemiddeld Nederlands gezin sowieso een droogtrommel in huis heeft of wil hebben. Het is namelijk wel eens nat buiten en sommige dingen gooi je makkelijker in de droger. Het gaat in wezen dus om 2 vergelijkingen:
1. Hoe vaak moet je de was ophangen om de droogmolen terug te verdienen
2. En heb je een warmtepompdroger of condensdroger.
Ik begin met de laatste vraag, om uiteindelijk de eerste te kunnen beantwoorden.

Condensdroger versus warmtepompdroger: terugverdientijd

Een warmtepompdroger is een stuk duurder dan een condensdroger, maar heeft 3 belangrijke voordelen:
1. De was wordt een stuk minder warm. Stukken die wel zouden krimpen in een condensdroger, krimpen niet of minder in een warmtepompdroger.
2. De warmtepompdroger gaat zuiniger om met energie en is dus goedkoper om te draaien.
3. De aansluitwaarde ligt veel lager. Een warmtepompdroger heeft in tegenstelling tot een condensdroger géén eigen groep nodig (in de vergelijking tussen deze 7kg drogers: 800W vs. 2800W). Zeker als je tegen het maximum van je groepen aan zit en geen lege groepen in je meterkast hebt, is dit een belangrijk voordeel.

Het nadeel is, afgezien van de hogere investeringskosten, dat het langer duurt voordat de was droog is.

In deze vergelijk ga ik uit van een levensduur van 7 jaar, 2x in de week drogen in de machine (728x totaal) en een restwaarde van 0 EUR. Energiekosten bedragen in deze aanname 0.22 EUR per kwh.

Type drogerAanschafAfschrijving per xEnergie (kwh) per xEnergie (EUR) per xTotale kosten per x
Condensdroger4090.563.630.79861.36
Warmtepompdroger5190.711.40.3081.02

Een warmtepompdroger is per beurt 0.34 EUR goedkoper dan een condensdroger. Het prijsverschil is 110 EUR. Na 323 wasbeurten is het prijsverschil terugverdiend: iets meer dan 3 jaar. Gemeten over de totale levensduur bespaar je 247.52 EUR met de warmtepompdroger tov. de condensdroger. Als de droger langer mee gaat, gaan de kosten aanzienlijk omlaag: bij een levensduur van 10 jaar wordt de rol van afschrijving kleiner. Helaas weet je dat niet vooraf. Overigens werkt Coolblue met een levensduur van 12 jaar bij 160 droogbeurten per jaar.
Dat betekent dat je maar liefst 43 cent per droogbeurt goedkoper uit bent op een levensduur van 1920 droogbeurten: 825 EUR!

Hoe vaak drogen op de droogmolen?

De variabele kosten van een droger bedragen respectievelijk 31ct (afgerond) en 80 cent (afgerond). Een droogmolen met een vergelijkbare capaciteit (7kg) kost ongeveer 65 EUR (maar je kunt ook het dubbele uitgeven). Je zult de was dus 210 keer op moeten hangen als je een warmtepompdroger hebt om die 65 EUR terug te verdienen. Als je een condensdroger hebt loont het meer de moeite: Al bij de 82e keer ophangen maak je “winst”. De afschrijvingskosten blijven gelijk, want die had ik berekend over het aantal droogbeurten dat de machine meegaat en niet in jaren. Iedere keer dat je de was ophangt, gaat de droger langer mee (in jaren, want stilstaand slijt deze niet).

De hamvraag is nu: hoe vaak hang je de was op? In huize Snor hangen we vrijwel alle was op, met uitzondering van sokken, ondergoed en handdoeken. Dat zijn gemiddeld 3 wasjes per week, waarvan we er 2 ophangen. Onze droogmolen was dus binnen een jaar terugverdiend.
De droogmolen is ook ongeveer 1 jaar oud: de vorige had het na 7 jaar begeven…

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.