Dure gewoonte of niet?Broodjes afbakken!

Geldsnor!

Om met de deur in huis te vallen: wat het ook kost, ik ga het niet afleren. In ons gezin zijn de weekenden heilig. Sowieso is het ontbijt heilig: we ontbijten altijd samen (tenzij ik op zakenreis ben). Maar in het weekend is er een ritueel: de kinderen mogen bij ons in bed, na een poosje sta ik op en laat ik de honden uit. Ik zet de oven aan en bij terugkomst gaat de koffie aan & de eitjes op het vuur. De broodjes gaan in de oven. Een heerlijk moment op de zaterdag en zondagochtend: even lekker met het hele gezin.

Maar het afbakken is mogelijkerwijs wel prijzig. Wat kost dit ritueel eigenlijk? De kosten bestaan uit elektriciteit (de oven) en de broodjes zelf. In 1 weekend gebruiken we meestal 8 kaiserbroodjes en 10 bruine pistoletjes. De kosten hiervoor? 1 EUR voor de kaiserbroodjes (voor 8 stuks) en 1.39 EUR voor de pistoletjes. In totaal dus 2.39 EUR per week. We hebben 52 weekenden per jaar: 124.28 EUR per jaar. Dat valt me eerlijk gezegd enorm mee. Bovendien moeten we dit verrekenen met het brood wat we eten. Het scheelt namelijk ook 1 brood per week. En ons brood komt van de warme bakker, voor de lieve kostenpost van… 3.19 EUR per brood. Dit is bijna 166 EUR per jaar. Het afbakken van broodjes scheelt ons dus bijna 42 EUR per jaar.

De stroomkosten dan; de oven werkt 15 minuten op maximaal vermogen en dan nog een poosje op “half” vermogen. Ik schat het energieverbruik in op 1.5kwh. 1kwh kost echter 20 cent (want: weekend, dus laag tarief ;-)), dus 1.5 kwh kost 30 cent. Echter, het moet op beide dagen gerekend worden. In een weekend verbruiken we dus 3kwh ofwel 60ct aan elektriciteit. 30 EUR per jaar. Nu levert het afbakken van broodjes dus nog 12 EUR op (namelijk de “opbrengst” van 42 EUR door geen brood te kopen, verrekend met de 30 EUR aan elektriciteit).

Maar nu komt “de catch”: in de periode van grofweg oktober tot april gaat de warmte niet verloren, maar wordt deze gebruikt in de woning. Hiervoor hoeft de verwarming namelijk niet bij te stoken! Dit zijn 30 weken, waarbij in totaal 90kwh gebruikt wordt om “te verwarmen”. De energie-inhoud van een kuub gas is ongeveer 9kwh: ik “bespaar” dus 10m3 gas per jaar door broodjes af te bakken.

Conclusie: het levert mij 12 EUR plus 8 EUR (de kosten voor 10m3 gas) op om de broodjes af te bakken. Dus, het blijkt helemaal geen dure hobby, het levert 20 EUR per jaar op!

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.