Dynamisch energiecontract: hoe werkt het in de praktijk

Geldsnor!

Sinds enkele dagen heb ik een dynamisch energiecontract met EasyEnergy. Ik heb hier al eerder over geschreven, en wil daar graag in de openingsparagraaf mee beginnen: een dynamisch energiecontract is niet voor iedereen geschikt. Alleen als je een goed inzicht hebt in je verbruik en het grootste deel van je verbruik flexibel is, heb je een potentieel voordeel van dynamische tarieven.

De overstap: eerste voorschotten

Ik heb me in september 2022 aangemeld bij EasyEnergy, en de overstap duurde 30 dagen ivm. de opzegtermijn bij mijn voorgaande leverancier (Greenchoice). Vanaf dat moment is er een aantal contactpunten geweest (geautomatiseerd) met EasyEnergy:
1. Een aanmeldbevestiging. Hierin staat niets anders dan “dat alles in werking wordt gesteld” en hoe je inzicht kunt krijgen in de status van de overstap. Deze was direct op de dag van aanmelding
2. Vervolgens op 5 oktober volgde 2 voorschotnota’s, namelijk voor gas & elektriciteit.
De tekst: “De maand is alweer voorbij. We sturen je daarom jouw nieuwe nota voor stroom. In de bijlage een beknopt overzicht, maar ook een specificatie en uitleg over termen. Op Mijn easyEnergy vind je trouwens nog veel meer details over je eigen energieverbruik en de beursprijzen.

Wij schrijven de factuur van € 18,76 rond 16-10-2022 automatisch af van jouw rekeningnummer: xxx”
Een gelijksoortige voor gas.
In de voorschotnota’s staat de prijs waarop het voorschot gebaseerd is en het verbruik. In dit geval ongeveer 10ct per kwh en 152kwh verbruik.
3. Een aantal weken later, op 25 oktober, kreeg ik de voorschotnota voor de maand november. Wederom met “de maand is alweer voorbij”.
4. En op 26 oktober “de overstap is afgerond”. Want vanaf die dag zijn ze begonnen met leveren.

Ik vind bovenstaande best storend. Je stuurt geen mail met “de maand is alweer voorbij”, als de maand nog niet voorbij is. Dat doe je dus aan het begin van de maand. Niet rond de 25e…Daar ligt dus nog wel een leerpuntje.

Voorschotten en facturen

Bovenstaande zijn tot nu toe voorschotten. En dit is hoe dat werkt:

MaandVoorschotFactuurTotaal bedrag
SeptemberOktober
oktoberNovember
novemberDecemberOktoberDecember + oktober
decemberjanuarinovemberJanuari + november
januarifebruaridecemberFebruari + december
februarimaartjanuariMaart + januari
maartaprilfebruariApril + februari
aprilmeimaartMei + maart
meijuniaprilJuni + april
junijulimeiJuli + mei
juliaugustusjuniAugustus + juni
augustusseptemberjuliSeptember + juli
septemberoktoberaugustusOktober + augustus
oktobernovemberseptemberNovember + september + jaarafrekening

Ziet er misschien nog wat gek uit. Maar laten we beginnen met het voorschot.
Het voorschot per maand is opgebouwd uit de te verwachten consumptie van gas & elektriciteit, maal het ingeschatte tarief voor de aankomende maand. Hiervan nemen ze de variabele kosten.

Ook rekenen ze de vaste kosten per maand (netbeheerkosten en dergelijke). En de energiebelasting en Opslag Duurzame Energie voor 1/12e deel van het jaarverbruik. In de jaarafrekening wordt dit laatste gecorrigeerd met eventueel teveel betaalde ODE & energiebelasting of te weinig.

Het voorschot voor november bedraagt derhalve:
4.50 EUR vaste kosten
865kWh * 0.43389 EUR = 375,36
GvO’s (Garantie van Oorsprong) = 865 * 0.00050 = 0,44 EUR
Voorschot energiebelasting: 30,64 EUR
Voorschot ODE: 25,40
Vermindering energiebelasting: -61,91 EUR
Netwerkbeheerkosten Enexis: 20,10 EUR
Totaal: 394,53 EUR.

Dit zal flink fluctueren op jaarbasis, dat kan ik je garanderen …Het zal er mogelijk in de praktijk zo uit zien:

De voorschotten zijn sterk gebaseerd op voorgaande jaren, met een sterke bias richting hoge gasprijzen. Maar ook met een aardige bias richting hoge elektriciteitsprijzen. Want ze rekenen simpelweg met het te verwachten gebruik * de gemiddelde prijs. Bovenstaande grafiek is overigens gebaseerd op de gemiddelde prijs van het afgelopen jaar. Betere informatie is er tenslotte niet, en veel duurder dan dit zal het niet kunnen worden.
Wel flink goedkoper, en dat zou in de zomer een groot nadeel opleveren. Maar dat is wél realistisch: in de zomer levert zonnestroom minder geld op dan in de winter.

En zo gaan wij dus flink besparen

Bovenstaande zou op jaarbasis een energierekening van 2297 EUR betekenen.
Maar waar onze voorschotten gebaseerd worden op de gemiddelde prijzen, is ons werkelijk verbruik maar een gedeelte daarvan. Even los van de hoeveelheid (die we sowieso proberen te beperken), zijn we ook vrij actief en goed in staat om ons verbruik naar het goedkoopste moment te verleggen. Of in ieder geval de duurste momenten te voorkomen!

Neem nu vrijdag, 28 oktober:

Screenshot van de tarieven van elektriciteit, via EasyEnergy

28 oktober is een dag met weinig volatiliteit. In het duurste uur kost elektriciteit 14,5ct per kWh: tussen 8 en 9. Op het goedkoopste moment, tussen 15 en 16 is het tarief 8.3ct.
De gehele nacht echter, is het tarief gemiddeld onder de 10ct per kWh.
In deze nacht zouden we onze auto kunnen opladen: een laadsessie van 40kWh kost me nu 4 EUR. Dezelfde laadsessie zou op de duurste momenten (van 6 tot 10) ongeveer 5.20 EUR kosten.
In plaats van energie te verbruiken op die momenten lever ik terug. Tussen 9 en 10 produceerde ik net zoveel energie als wat we verbruikten tussen 6 en 9. Maar tussen 10 en 11 heb ik 3kWh teruggeleverd a 12ct per kWh.
Enfin, op deze manier zal ons gemiddelde uurtarief voor elektriciteit altijd onder het gemiddelde liggen. Immers, >50% van ons verbruik is zonder enige moeite te “timeshiften” naar het goedkoopste moment.

Overigens heb ik op 28 oktober de Peugeot niet opgeladen: we nemen de gok dat zaterdag 29 oktober de elektriciteit nog een stuk voordeliger zal zijn. Er is weinig warmtevraag, en weinig industriële activiteit op een zaterdag, en volle bak zon. Morgen zullen we dus 2 auto’s opladen, tegen een tarief wat een stuk lager ligt dan het afgerekende gemiddelde.

Dit zien we uiteindelijk pas weer terug in de afrekening van december. Dat is dan ook de duurste maand: het voorschot van januari wordt dan betaald. En dat is de duurste maand van het jaar, qua verwarming en elektriciteit.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *