Dynamisch energiecontract; terugblik december

Geldsnor!

Zoals bij de vaste lezers bekend, heb ik sinds eind oktober een dynamisch energiecontract. Dit betekent elke dag andere prijzen voor gas, en elk uur een andere prijs voor elektriciteit. Dit heeft voordelen, maar ook nadelen. Het voordeel is dat je direct profiteert van dalende prijzen. Het nadeel is dat je direct meer geld kwijt bent bij stijgende prijzen.
December was de eerste echte “testmaand”, na een prima verloop van november. De maand begon koud en eindigde recordzacht met véél wind. En sowieso is december de somberste maand van het jaar. December was dan ook een ware achtbaan op het gebied van energieprijzen!

Eerst maar de gasprijzen van december!

We begonnen de maand met stevige tarieven. Let op: onderstaande is exclusief belastingen.
Tarieven rond de anderhalve euro per m3 deden wel pijn. Het waren de hoogste tarieven die ik heb meegemaakt. Maar desondanks hebben we er toch gebruik van gemaakt, meer dan in de rest van het jaar. De achterliggende gedachte was simpel: het was zo koud buiten dat het met de airco niet efficiënt was om het warm te stoken. De woonkamer kregen we wel warm, maar we moeten ook iets aan warmte naar boven laten “ontsnappen” zodat het daar een beetje op temperatuur blijft.
We hebben de vloerverwarming beneden dus gebruikt in de koude periode.

Wellicht valt je ook op dat er een gat van 2 dagen in de grafiek zit. En dat klopt: je kunt niet delen door nul. Die bewuste dagen hadden we een gasverbuik van 0.0m3 omdat we een weekendje weg waren. Er is dus geen gemiddeld tarief gerealiseerd.

Bovenstaande grafiek laat keurig het dalende tarief zien. Aan het eind van de maand was het gas maar liefst 2x zo goedkoop als aan het begin van de maand. En daar hebben we dus direct profijt van gehad.
Onderstaand een grafiekje inclusief alle variabele heffingen zoals energiebelasting en BTW, en de kosten die we bij onze oude aanbieder zouden hebben gehad. Het totale verschil tov. Greenchoice was 114 EUR in december.

Elektriciteitsprijs in december

Zoals gezegd: het was een achtbaan op de energiemarkt in december. In de eerste 2 weken hebben we zelfs af en toe de elektrische auto laten staan vanwege de extreem hoge prijzen en afwezigheid van hernieuwbare energie. De hoogste prijs per kwh was in december 0.725 EUR. De laagste prijs was -0.0028. Jazeker, een negatief getal! Er waren 4 dagen met een prijs van exact 0 of enkele tiendes daar onder. En dat vaak voor meerdere uren achter elkaar, waardoor er goed geprofiteerd kon worden van de lage tarieven.

Dit is ook wel terug te zien. De blauwe lijn is de gemiddelde elektriciteitsprijs per dagniveau. De oranje lijn is de gerealiseerde prijs op maandniveau.
Ik kom in mijn excel-sheet nog wel met een interessant “probleem”: op een enkele dag heb ik méér stroom teruggeleverd (zowel in volume als in prijs) dan wat ik heb afgenomen. Dit was het geval op 14 december. ’s Nachts heb ik 15.54kwh verbruikt, maar overdag 18.73kwh teruggeleverd. Voor die 15kwh heb ik 5.79 EUR betaald. Voor die 18.73kwh heb ik 10.33 EUR teruggekregen.
Op maandbasis is dat prima: ik tel het gewoon van elkaar af. De baten komen ten gunste van het totaal. Maar als ik het door elkaar ga delen in een spreadsheet komt het niet goed: dan lijkt het alsof ik betaald heb voor de kwh’s.

Er zijn best enkele dagen te vinden waarop het gemiddelde tarief wat ik betaald heb hoger is dan het gemiddelde tarief van de dag. Dit is bijvoorbeeld het geval op 31 december, een dag waarop de elektriciteitsprijs onder 0 begon en tot het middaguur onder of op 0 lag. Echter, in de avond en middag hadden we vrienden op bezoek en lekkere hapjes gemaakt.

Maar zoals je ziet, in vergelijking met het Greenchoice tarief van 0.802 (gebaseerd op 70% van het volume nacht/30% dag tarief) is het allemaal een stuk gunstiger… Sterker nog: dit verbruik heeft mij ongeveer 259,523714232 EUR gekost (kan achter de komma wat schelen). En bij Greenchoice had me dit een lieve 727 EUR gekost!
Een verschil van ongeveer 468 EUR! Samen met de gasrekening scheelt het 572 EUR.

Salderen op een dynamisch contract

Maar Snor! Jongen! Ge maakt een keigrote fout! Want bij Greenchoice had je kunnen salderen!
Echt waar? Dat meen je niet! Klopt. Tot 2025 mag je al het overschot van de zomer salderen tegen het “tekort” in de winter.
In de periode van 1 augustus t/m 26 oktober had ik 587kwh “over”. Die zouden dus weggestreept zijn tegen het nettovolume van november, december en later januari. Het nettoverbruik in november zou het volledige verschil al hebben opgesnoept. De dikke 900kwh van december zijn dus ongeacht salderen of wat dan ook.

Sowieso lieverds-met-zonnepanelen: als je verbruik significant groter is dan je eigen productie (zoals bij mij, er blijft netto 4000kwh over), is mijn vermoeden dat je met een dynamisch contract goedkoper uit bent. Zelfs de duurste uren komen niet in de buurt van de prijzen boven het prijsplafond en op gemiddelde basis zelfs er onder.

Als ik 4000kwh moet afnemen van het net tegen Greenchoice tarieven, dan ben ik daar 2900*0,4 EUR voor kwijt. Plus 1 EUR voor de resterende 1100kwh. In totaal is dat 2260 EUR.
De rest wordt gesaldeerd.

Alles wat onder de 2260 EUR blijft op jaarbasis is dus “winst”. Nemen we aan dat ik hetzelfde van het net neem als wat ik afgelopen jaar heb gedaan (10.460kwh), dan zou een KWH 7ct mogen kosten+ 15ct btw.
Is dat realistisch? Nee; tot nu toe zijn er 9 dagen geweest van de 69 dagen dat het contract loopt dat het gemiddelde tarief daar ónder ligt.
Maar ik lever ook 7000kwh terug aan het net. Nu kun je pessimistisch zijn en zeggen dat dit alleen is op dagen dat de stroom tóch al goedkoop is. Maar dat is bezijden de waarheid. Op de piekmomenten lever ik juist veel stroom.
Voorbeeldje: op 22 juni 2022 lag de stroomprijs in het tijdvak van 8 tot 9 op 42ct per kwh. De productie van mijn zonnepanelen zou dat uur 1 EUR hebben opgeleverd.
Het lijkt me veilig te stellen dat een prijs van 10ct per KWH redelijk de ondergrens is. Dit houdt in dat een KWH van het net bijna 30ct mag kosten.

En daar komt de crux: dat kost deze niet. Want als de prijs omhoog zou gaan door ongunstig weer, veranderd ook de aanname van de teruglevering (die dan meer waard wordt)…

Oeh, ik voel een ander blogpost aankomen, want dit is complexe materie!

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

5 gedachten over “Dynamisch energiecontract; terugblik december”

 1. Beste Geldsnor,
  Ik ben erg benieuwd naar de aanschafkosten en specificaties van jouw zonnepanelen (en optimisers/omvormer). Ivm mijn zojuist geplaatste panelen (slechts een beperkt aantal met micro-omvormers), denk ik dat jij een goede en goedkope technische installatie hebt. Jouw opbrengsten zijn in ieder geval jaloersmakend 😄

  1. 32 stuks Longhi All Black 300wp met solaredge optimizers en solaredge se8k omvormer (praktijk haalt ie 8700w), gericht op het zuiden, verdeeld over 2 daken met een hoek van 45 graden en beperkte schaduwwerking.
   Kosten na btw teruggave 9700 euro.

   1. Jeetje, da’s ongeveer 1 euro per Wp – netjes hoor. In mijn omgeving (Delft) zitten ze zo rond de 1,3 – 2,1 euro per Wp (vrienden en buren). Ik heb zelf micromvormers op een 3 fase systeem, en ben (ondanks dat ik het grotendeels zelf heb aangelegd) ca 1,3 per Wp kwijt. Mijn ligging is niet optimaal en heb last van schaduw, en een klein dakopp. Ben dus wel een beetje jaloers 😄
    . Jouw voorbeeld neem ik mee naar mijn dochter in het oosten vh land, die heeft meer ruimte. Bedankt !

   2. Grote systemen zijn verhoudingsgewijs goedkoper. En deze is in 2019 geplaatst. Helaas paste er niet meer op het dak…

 2. Wij zijn ook over gegaan op dynamische tarieven (Tibber), en dat bevalt tot op heden prima (fix lagere kosten dan Greenchoice). Ook lijkt het zo te zijn dat zelfs het salderen bij greenchoice is veranderd. “Vroeger” had je vaste contracten met vaste prijzen en was het leven met salderen eenvoudig, nu zijn er variabele tarieven waarmee de stroomprijs tegen het dan geldende variabele tarief gesaldeerd wordt… en de belasting over een jaar verrekend wordt.

  vergelijk dit met dynamische tarieven waar gesaldeerd wordt o.b.v. uur tarief en belasting gesaldeerd/verrekend wordt over een jaar.

  Dus nu met variabele tarieven is het zelfs voor salderen niet meer zo heel handig om bij de “oude” partijen met een variabel (in de praktijk per maand) tarief te blijven…

  het leven is er niet eenvoudiger op geworden, maar de oude partijen laten wel steeds meer hun ware kleur zien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *