Een extraatje van ING: altijd lekker

Geldsnor!

Geldsnor bankiert al jaren bij 1 van de Drie Grote Maffia Banken die Nederland rijk is (ABN, ING, Rabobank). De Rabo heb ik vanwege de financiering van de Agro-boefjes al jaren geleden gedag gezegd. De ABN ben ik nooit klant geweest. Dat is van oudsher een sterk Randstad-georienteerde bank en ze hadden geen enkele aanwezigheid in mijn omgeving. En sinds we een eigen woning hebben (2007) bankieren we voornamelijk bij de ING.

Onlangs had ik al mijn betaalpakket gewijzigd, waar we 37 EUR per jaar aan overhouden. En we krijgen rente, wat het totaal toch op 100 EUR per jaar brengt. Maar het mooiste is ons aandelenpakketje in ING.
We hebben namelijk op het putje van de markt, de bodem-der-bodems, de mazzel gehad om een plukje aandelen te kopen van ING. De gemiddelde aankoopkoers is slechts 4.56 EUR!

En recentelijk, in november, zijn ze begonnen met een aandeleninkoopprogramma. Deze is inmiddels afgerond. In 2 maanden tijd hebben ze 107 miljoen aandelen van zichzelf opgekocht. Leuk detail: het gemiddelde handelsvolume bedroeg 14 miljoen stuks per dag. Dit betekent dat er sinds 1 november ongeveer 550 miljoen aandelen ING zijn verhandeld.
Hoe significant is dat? Behoorlijk: in 2 maanden is 15% van de vrij verhandelbare aandelen van eigenaar gewisseld. En maar liefst 2.85% van de vrij verhandelbare aandelen is in het bezit gekomen van ING zélf.

Niet gek dus dat het aandeel sindsdien 18% meer waard is geworden.
Het betekent ook nog iets: het aankomende dividend wordt uitbetaald over een kleiner aantal aandelen (namelijk bijna 3% minder aandelen). Nu is het dividend van ING bepaald niet stabiel: in 2022 ontvingen we 0,812 EUR per aandeel en in 2021 was dit 0,6 EUR. Maar in 2020 is het in zijn geheel gepasseerd…

Maar het mooiste aan dit inkoopprogramma is dat het pas het begin is! Men wil vanaf 2022 t/m 2025 ongeveer 17 miljard EUR aan kapitaal uitkeren (door dividend en aandeleninkoop). Dat is een uitkering van bijna 4,5 EUR per aandeel. Het eerste stuk is dus reeds gerealiseerd door aandelen in te kopen. Een ander deel (ongeveer 8ct per aandeel) vindt plaats op 16 januari.

Lekker, noemen we dat! Is het iets om op te bouwen? Nee, zeker niet. Maar inmiddels is onze positie wel voor 31% “de-risked” (het deel van de GAK wat reeds als dividend is uitgekeerd). We houden ze dus mooi vast.
(We verkopen zelden aandelen. Bovenstaande is geen beleggingsadvies. De disclosure: we hebben zelf aandelen ING, mocht je daar overheen gelezen hebben. )

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

3 gedachten over “Een extraatje van ING: altijd lekker”

  1. Dat is een lekker extra’tje van ING. Je aandelen vasthouden door alle tijden heen blijkt nog steeds de beste strategie te zijn, mede door het dividend dat je ontvangt. Na 20 jaar blijkt dividend zelfs voor meer dan 60% je groei te bepalen (dus niet de koers).

  2. Ik deel je mening over de Rabo… Helaas is overstappen moeilijk in Nederland, want dat moet je iedereen inlichten over je nieuwe bankrekeningnummer. Dus ben ik lui en blijf ik nog bij de rabo. Van de andere kant: aan dat beetje spaargeld en maandelijkse kosten van mij verdienen ze niet veel. Mijn hypotheek zit ergens anders

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *