Een nieuwe keuken

Geldsnor!

Bijna 2 jaar geleden hebben we ons huidige huis gekocht. Het was nogal niet onze smaak, dus we hebben vrijwel alles aangepakt: nieuwe vloeren, het dak vol met zonnepanelen, een laadpaal voor de auto’s, vloerverwarming, nieuwe meterkast, airco overal, een nieuwe badkamer inclusief het slopen van een dragende muur, alles laten stucadoren. Enfin: vrijwel alles dus.

Maar niet de keuken. Daar hebben we niets aan gewijzigd, behalve een nieuwe afzuigkap omdat de oude zo vies was dat ik daar zelfs niet in de buurt durfde te komen. Maar inmiddels zijn we er vrijwel uit wat we willen. Eén klein probleempje: we hebben een vrij dure smaak. Een offerte hebben we nog niet, maar we willen een Bora X Pure kookplaat die naar verluidt 4000 EUR kost. Een composiet werkblad, voor ongeveer 500 EUR per strekkende meter. Een quooker. Een nieuwe (of eigenlijk extra) oven. Ik heb voorzichtig het een en ander bij elkaar opgeteld en we komen uit, zonder een offerte gehad te hebben op een bandbreedte van 16.000 tot 20.000 EUR. Hier komt het stucadoren van de keuken en het aanleggen van de extra benodigde elektriciteit nog eens bij. Elektriciteit kán ik wel zelf, maar een 3-fase Perilex waag ik me dan weer niet aan. Stucadoren kan ik niet.

En dit past dan weliswaar in de bankrekening, maar niet zo goed bij onze principes. We gaan het zien, waar het op uitkomt. Mogelijk stappen we af van de Bora en gaan we voor een ander (goedkoper) merk. Aan de andere kant is dit een uitgave voor tientallen jaren en koken wij graag en is de keuken wel het centrum van ons grote gezin.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

22 gedachten over “Een nieuwe keuken”

 1. Als ik één ding heb geleerd in de afgelopen jaren is het niet bezuinigen op de plek waar je het meeste bent. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je het moet kunnen missen. En reken even terug wat de keuken per jaar uiteindelijk kost, dan valt het wel mee.
  Ik zag afgelopen weekend trouwens een artikel over het onderhandelen op keukens (rtl nieuws?) waaruit bleek dat er flink onderhandelt kan worden en er zelfs iemand is die dit doet obv no cure no play.

 2. Dank je. De vraag is of het een bezuiniging is om een ander merk te kiezen? In een vorig huis hadden wij een Ikea-keuken en die was meer dan prima. Wel aanzienlijk goedkoper. De kookplaat van Ikea is voorzien van flexibele kookzones & kookplaatafzuiging voor 2500 EUR minder dan de Bora :-).

  Als ik uitga van 16.000 EUR en een levensduur van 25 jaar dan kost de keuken 53 EUR per maand. Dat is méér dan mijn TV, internet en 2 mobiele abonnementen samen. Dat vind ik nog niet erg meevallen, eerlijk gezegd.

  Iemand anders laten onderhandelen over mijn keuken gaat niet gebeuren, dat is me de eer te na. Dat is misschien niet slim, maar ik ben > 10 jaar strategisch inkoper geweest. Iemand anders “mijn” werk laten doen is hetzelfde als wanneer ik als automonteur naar de garage ga.

 3. Ter rationalisatie: als je die kookplaat van Bora koopt heb je geen losse afzuigkap meer nodig 🙂 Overigens hou er rekening mee dat een inductiekookplaat never nooit niet 25 jaar mee gaat, die zul je in die 25 jaar dus nog een keer in die berekening mee moeten nemen.
  Die perilex aansluiting daar heb ik me zelf ook niet aan gewaagd, maar wat je wel makkelijk zelf kunt doen is de draden trekken, dan hoef je de electriciën alleen de aansluiting in de keuken en de meterkast te laten doen.

 4. Ik denk dat je vooral moet afvragen wat je echt nodig hebt. En voldoet daardoor een andere kookplaat ook ?
  Persoonlijk zou ik niet zoveel betalen.
  Hetzelfde bij de quooker, die zou er bij mij ook nooit in komen. Duur, wat mij betreft te veel energieverbruik en het vergt ook extra onderhoud.

  Overigens is bij veel inductie kookplaten 2-fase Perilex al genoeg, maar dat terzijde.

 5. Ik hou van koken Pim, dus ik wil graag veel pitten met hoog vermogen. Voor de kosten maakt 2 of 3 fasen aan laten leggen niet uit. De quooker is wel duur, maar vraagt lang niet zoveel energie als je denkt. Het is zuiniger dan op gas bijvoorbeeld en er blijft geen warm water in je leidingen staan. Het verbruikt wel 87kwh méér per jaar dan een waterkoker. Dat valt op zich nog wel mee, al is het tegelijkertijd bijna 3% van ons huishoudelijk verbruik…Nog iets om over na te denken, eerlijk gezegd.

 6. Wij houden ook van koken, maar we hebben vrijwel nooit (misschien 2x per jaar) tekort aan pitten gehad (we hebben er 4). We hebben ook nog een ingebouwde oven/magnetron en een Airfryer.

  Op dit moment hebben we deze kookplaat trouwens:
  https://www.samsung.com/nl/cooking-appliances/hobs/induction-hob-with-4-burners-nz64k7757bk-ef/

  Ik weet overigens niet of je nu al inductie hebt ? Maar wij hebben gemerkt dat we zelden het hoogste vermogen van de plaat nodig hebben. Om iets aan de kook te brengen zetten we hem op het hoogste, stand 15, en als het eenmaal kookt kan het naar 10-11 en dan blijft het nog koken. Het ligt ook erg aan de pannen die je hebt. Recent hebben we wat nieuwe pannen gekocht en die verdelen de warmte beter en sneller, dus lagere stand bij het bakken.

  Maar ik snap wel, in geval van een volledig nieuwe keuken, om meteen een stap groter te pakken. Dan zit je altijd gebakken 😉 qua ruimte en aantal pitten.
  Toen ik hem aan het zoeken was zag ik dat Samsung ook ingebouwde afzuiging heeft ,wellicht iets om te bekijken voor je.

  1. Wij hebben nu 4 pitten op gas. Voorheen hadden we er 5. 5 hebben we er nooit in gebruik, 4 regelmatig. Een airfryer hebben we niet en komt er ook niet in. Ik zal die Samsung eens goed bekijken, evenals de Grohe die Sabine plugt :-).

   Bedankt!

 7. Veel geld? Ja. Duur? Nee. Als je zulke wensen hebt, dan kosten die geld. Maar die gaan lang mee. En je elke dag ergeren aan een apparaat wat niet fijn is, lijkt mij erger. Want die doe je na vijf jaar ook niet weg.
  Onze keuken was zelfs 40k (Siematic met Gaggenau), maar die fijne kookplaat met ingebouwde afzuiger (een goede dus, die écht afzuigt, net als Bora), de superfijne oven, de Quooker, ik geniet elke dag van het gemak van zo’n fijne keuken.

  Wij kochten dit huis in 2018 en de keuken die daar in zat was uit 1997. Alle apparatuur (Gaggenau/Miele) eded het nog, we hebben de vaatwasser (die was jonger) in onze keuken laten herplaatsen en de magnetron nog een tijdje in gebruik gehad in de bijkeuken. Het kan bij goed onderhoud en gebruik dus écht wel lang meegaan.

  Veel succes met de keuzes!

 8. Helaas moet ik je uit een droom helpen. Zo’n ingebouwde afzuigkap is helemaal niet zo efficiënt als de fabrikant het doet voorkomen. Ik heb er tijdens een workshop mee gekookt en was er helemaal niet blij mee. Degene die de les gaf, oud restaurant kok, was er ook niet blij mee. Dus voordat je hem aanschaft, doe eerst heel gedegen onderzoek of die voor jouw keukengebruik geschikt is.
  De workshop werd in een gehuurde keuken gegeven, de kok is al jaren met pensioen.

  1. Dank M. We hebben een aantal vrienden met een Bora-plaat en die zijn er zonder uiterzondering allemaal positief over. Zelfs als het niet perfect afzuigt is het voor mij nog een vooruitgang, want ik heb nu een behoorlijk slechte houding onder de afzuigkap. Ik ben te lang, zo’n ding hangt te laag, anyway: het zuigt ook rondom de oren.
   Maar sowieso zal die van ons naar buiten afzuigen, geen recirculatie.

 9. Wij hebben nooit 5 pitten tegelijk aan, 4 is wel genoeg, maar wel voldoende ruimte tussen de pitten graag. We zijn met 2 volwassenen en 3 pubers thuis en de pannen worden steeds groter. Gisteren kookten we soep op pit 1, aardappels op pit 2, asperges op pit 3 en op pit 4 werd au bain marie hollandaise saus gemaakt. VOlle boel dus.

 10. Die afzuigkappen werken zeker minder en die houding kun je prima oplossen door een muurafzuigkap te nemen en een langwerpige kookplaat (atag) en dan een verdiept aanrechtblad. Mijn partner van 2m plus heeft hierdoor nergens last van.
  Daarbij als de afzuigkap minder afzuigt heb je dus ook meer fijnstof in huis, leuk om op geld te letten, maar gezondheid lijkt me belangrijker. Hoogste stand heb je volgens mij weinig nodig. Als je een quooker neemt (beste aankoop ooit en beter dan elke andere warmwaterkraan) haal je daar kokend water en kookt t dus al….

  Verder zou ik als je toch daar nog blijft wonen zeker voor comfort en luxe gaan. En de onderhandelingspositie nu bij het kopen van een keuken is hoger dan normaal omdat ze in de zomerperiode een dip krijgen doordat de showrooms gesloten waren. Maak er gebruik van zou ik zeggen!

  1. Bedankt Eva. Helaas kom ik niet weg met een verdiept aanrechtblad, ik heb maximaal 65cm. In de breedte heb ik niet voldoende ruimte voor een langwerpige kookplaat, ik heb een wand van 285cm en daarin komt ook de spoelbak. Met een brede kookplaat van 111cm zoals die van Atag blijft er maar 174cm over. En da’s te weinig voor een spoelbak + voldoende werkruimte. Aan de andere kant heb ik 220cm, maar daarvan blijft 1 meter over als “snijruimte”.
   Toevoeging: die Atag plaat is wel mooi trouwens. Misschien toch eens beter naar kijken. Alleen wil ik toch echt een vrije muur houden omdat de keuken niet zo ruim is, dus da’s dan weer een twijfeldingetje!

   We blijven hier zeker wonen, want ons huis is bijzonder comfortabel en van alle gemakken voorzien, dus we gaan hier zeker niet weg!

 11. Ja wat is weinig?
  1-1.20m snijruimte hou je over aan 1 kant, plus iets aan de andere kant schrijf je.

  In mijn vorige huis een megagroot aanrechtblad en alles stond altijd vol. Nu heb ik dat niet en het werkt ook prima. Gewoon eerder opruimen.

  Onze keuken is 2m breed met atag kookplaat en spoelbak. Wel 80cm diep. Dat is dus de snijruimte voor de kookplaat. Succes met kiezen!

 12. Ik heb een quooker laten plaatsen en nog ieder dag blij mee. Minder ‘zooi’ op het aanrecht (geen waterkoker), dus een rustigere uitstraling. Daarnaast pak ik nu sneller een kop thee.

  Misschien is het iets duurder dan een waterkoker (vooral in aanschaf), maar we hebben meteen warm water en het is een stukje gemak waar je voor betaald. Gekozen voor een quooker en niet een ander merk, omdat ik daar niet altijd even goede verhalen over hoorde.

  Ik zou hem in ieder geval zo weer plaatsen in een volgende keuken 🙂

  1. Dank je Sylvia, dat is inderdaad de belangrijkste reden voor ons om een kokend-waterkraan te willen: geen losse waterkoker. Het andere argument is dat wij een vrij groot gezin zijn (3 kinderen) en efficiency sleutel is in een soepel huishouden. Snel kokend water is dus wel prettig. Welk boilerformaat heb je?

 13. Ahhh een keuken. Onze gehele benedenverdieping verbouwing is allemaal begonnen met, we willen een nieuwe keuken. 5 jaar hebben we in ons huidige huis gewoond met de oude keuken van de vorige bewoners. 5 jaar hebben we gedaan om te beslissen hoe we wilde wonen met een keuken die daarbij hoort. En blij dat we ermee zijn!

  Als je van koken houdt, dan moet je niet bezuinigen op je keuken en specifiek niet op je apparatuur. Net als met klussen, goede spullen leveren een beter resultaat. Maar waar dan wel? Gewoon niet bezuinigen op je keuken 😉

  In ons geval hield dat in dat de keuken 25K heeft gekost. Dure smaak en specifieke eisen zorgde voor dit bedrag. Duur? Zeker. Maar nog elke dag tevreden mee en hij ziet er na 6 jaar nog steeds pico bello uit.

 14. wij hebben ons huis in gedeeltes gemoderniseerd . we hebben een vrij dure smaak maar niet het geld ervoor ;). we hebben eerst de vloeren gedaan en na 15 jaar de keuken idd met een quooker een profi afzuigkap en een profi oven. we hebben er gewoon een jaar langer voor gespaard . we wilden geen concessies doen . inmiddels staat hij alweer 2 jaar en nog ben ik er gelukkig mee.

 15. Wij hebben de kleinste boiler gekozen. Achteraf had ik wel graag een maatje groter gewild. We wassen bakpannen wel met de hand af en dan is het eigenlijk net te weinig als je ook nog ergens anders warm water voor nodig hebt. Voor de rest gewoon ideaal dat je meteen kokend water hebt (ook handig als je een baby hebt kan ik uit eigen ervaring zeggen ?)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *