Een stiekem spaarpotje

Geldsnor!

Geldsnor heeft een stiekem spaarpotje. Geniepig he? Weet je wat het is? Let op: het is wat technisch. Het is de wijze waarop het voorschot van het dynamische energiecontract wordt opgebouwd.

Het zit zo: maandelijks wordt er een inschatting gemaakt van het verbruik voor de volgende maand. Ook wordt er maandelijks een vast bedrag in rekening gebracht voor de netwerkkosten en de overige vaste kosten.
Maar ook wordt op basis van een geschat jaarverbruik een bedrag in rekening gebracht voor de Opslag Duurzame Energie (ODE) en Energiebelasting. Dit is in 2023 samengevoegd tot 1 (hoger) bedrag.
Dit is ingeschat op 9168kwh per jaar. En hier spelen nu 2 dingen mee: ten eerste zal ons verbruik (van het net) in deze periode (26 oktober 2022-25 oktober 2023) veel lager liggen dan 9168 kwh.
En ten tweede wordt hier geen rekening gehouden met de saldering: alles wat ik teruglever, levert een compensatie op aan ODE & energiebelasting.

Concreet betekent dit dat er in 2022 maar liefst 122,93 EUR in rekening is gebracht. Dit komt overeen met een verbruik van 1657kwh.
In deze periode lag het verbruik echter op 1592kwh ofwel 118 EUR. Oké. Een kleine 5 EUR is nog niet zo spannend.
Maar bedenk wel dat dit de donkerste periode van het jaar is! Voor het restant van dit energiejaar hebben we een quotum van 7500kwh, maal dit jaar energiebelasting van 15ct (incl btw). Dat is ongeveer 1126 EUR. Ons nettoverbruik zal (mits verbruik identiek aan 2022 is) liggen op 1300kwh. Dit betekent dat de netto-energiebelasting over dit verbruik “slechts” 195 EUR is. Een verschil van 931 EUR. Klinkt al beter toch?

En dan hebben we nog gas. Gas wordt uiteraard niet gesaldeerd. Maar het voorschot is net zo bepaald. Het verbruik is ingescht op 800m3 per jaar, met 32.68 EUR aan ODE & Energiebelasting (voor 2022), per maand (392,16 EUR per jaar, 49.02ct per m3). Dit zal op jaarbasis echter een fractie hiervan zijn: hooguit 345m3. Tegen een gelijk tarief zou dit 223 EUR zijn (de tarieven zijn iets gewijzigd, iets hoger).

In totaal kan ik een teruggaaf tegemoet zien van ruim 1150 EUR in oktober. Holy moly! Het zou betekenen dat de netto energierekening voor dit energiejaar uitkomt op net geen 1100 EUR. Op jaarbasis!

De details kunnen verschillen, afhankelijk van het werkelijke verbruik en hoe zonnig het zal zijn.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

3 gedachten over “Een stiekem spaarpotje”

  1. Ha Geldsnor, klinkt leuk zo’n spaarpotje, maar owee als je energieleverancier failliet gaat. De kans dat andere schuldeisers het dan van jou gaan winnen is niet ondenkbaar. Misschien toch een idee om je termijnbedrag te (laten) verlagen. En dan maandelijks €100 extra te beleggen of sparen. Levert je onder streep vast meer op, zeker met jouw goede analyses. Succes!

    1. Dank. Er is geen vast termijnbedrag bij een dynamische leverancier. Ik verwacht zelfs dat ik vanaf maart elke maand geld betaald krijg. Bovendien is het risico kleiner op faillissement bij een dynamische aanbieder (in de theorie), omdat ze geen risico’s dragen: er wordt pas 1 dag vantevoren ingekocht. Dat risico is dus erg beperkt.
      Maar helaas kan je sowieso niet zelf de termijnbedragen verlagen: anders had ik dat zeker gedaan. We betalen 700 EUR in de wintermaanden en krijgen honderden EUR terug in de lente en zomer (excl. dus de ODE & energiebelasting).

  2. Mijn ‘spaarpotje’ staat na 9 maanden ook al rond de 1200 euro. De energiemaatschappij is erg meedenkend geweest en heeft het voorschot vanaf de eerste maand al met 75% verlaagd. Ze hebben al een toezegging gedaan dat ze deze maand een herberekening gaan doen (er zijn hiervoor eerst wintermaanden nodig), maar dit doen ze nadat het systeem het nieuwe termijnbedrag heeft berekend. Iets met automatische berekeningen op basis van historisch verbruik….
    Gelukkig zitten we wel bij een grote energiemaatschappij, dus ben er niet bang voor dat ze in de komende maanden omvallen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *