Een uur eerder naar bed: wat kost Jinek kijken?

Vorige week keek ik een keertje “Jinek”. Doorgaans komt dit te laat voor mij (ik ga tegen 22 uur naar bed, uiterlijk). Maar dit keer keek ik wel. En ik kon het niet laten: wat kost het eigenlijk om dit te kijken?

Het gaat in mijn geval dan met name om elektriciteitsverbruik. Ons huis is altijd ongeveer even warm door de vloerverwarming en thermische massa. Maar ik gebruik wel elektriciteit!

Elektriciteitsverbruik televisie & lampen

Wij hebben een “curved LCD” van Samsung, 49 inch. We hebben ook een surround-systeem, maar deze staat feitelijk nooit aan en zeker niet voor een talkshow. Het maximale energieverbruik van deze televisie is 105W. Ik ga er zomaar vanuit dat de televisie niet zijn maximale vermogen continu nodig heeft. Dit is namelijk ongetwijfeld afhankelijk van een aantal factoren zoals “hoe hard” de tv moet werken: ook een tv heeft een processor, ventilator etc. Ik reken derhalve met 80W. Dit is inclusief de decoder.

Maar, ik heb ook lampen aan. Niet zoveel: 3 spotjes & 2 vaste lampen. Bij elkaar verbruiken deze 30W. Met een beetje pech hebben we nog een oude halogeenlamp in de keuken aan staan, per ongeluk en we zitten op 60W extra. Helaas gebeurt dat nog wel eens, ook bij ons. Laten we aannemen dat dit in 50% van de gevallen gebeurt (wij kunnen de keuken niet zien vanuit de TV hoek).

In totaal is het verbruik dus: 80W (tv), 30W (lampen) en 30W voor de vergeten lampen. Dat is bij elkaar 140W. Jinek duurt anderhalf uur tegenwoordig. In totaal is het Jinek-energieverbruik dus 140×1.5= 210Wh. Met een prijs van 22ct per kwh betekent dit ongeveer 4.5 cent per avond.

Ergo: elke dag 1 uur eerder naar bed levert je 16.87 EUR op, als je de bovenstaande aannames gebruikt. En je staat een stuk frisser op!