Het nieuwe deel van het IPCC-rapport is deze week gepresenteerd. Het is één voor twaalf om onze uitstoot (als gevolg van fossiele brandstoffen) fors te beperken. Uiteraard heb ik het rapport met grote interesse gelezen. En ik vond het gepast om weer eens in mijn eigen energiecijfers te duiken.
We wonen sinds de zomer van 2019 in dit huis, dus de dataset is beperkt. En er zijn grote veranderingen geweest: het eerste kwartaal van 2020 was het begin van de corona-crisis. Ook stookten we toen nog niet met de airco en is er relatief veel auto gereden. Dat wil zeggen: zowel ik als mijn vrouw waren veel onderweg.
Sinds februari 2020 werk ik voornamelijk vanuit huis, en gaat mijn ega met de elektrische auto naar haar werk. Zij werkt in een ziekenhuis en is dus altijd nodig op locatie.
In 2021 kregen we onze jongste dochter. Een zeer energie-intensieve periode (niet alleen voor gas & elektra…). Met een baby in huis is het toch noodzakelijk om het overal wat warmer te hebben, zeker boven. Ook was er een indrukwekkende koudegolf en veel sneeuw. Maar die maand eindigde weer (record)zacht en ook het einde van maart was indrukwekkend warm met de eerste zomerse dag op de 31e. Maar ook had vrouwlief zwangerschapsverlof. Er werd dus nauwelijks gereden met de auto.
Dit jaar was alles anders. Vrouwlief werkt en rijdt dus weer 3 dagen per week naar het ziekenhuis. De winter was zacht, maart was zonnig.
Finaal energieverbruik
Ik kijk altijd naar het finale energieverbruik. Dat betekent dat ik gas en benzine omreken naar hun energie-inhoud in kWh. Hiervoor gebruik ik 10kWh voor een m3 gas en 8,9 kWh voor een liter benzine. Elektriciteit is natuurlijk 1.
En dan komen we tot een interessante bevinding. Ons totale energieverbruik is 11% gedaald tov. 2021 en 37% tov. 2020!

Dat is dus inclusief ons autogebruik. Het grootste verschil zit in gasverbruik: van 339m3 in 2021 naar 122m3 dit jaar. Hier staat tegenover dat we 100kwh méér elektriciteit hebben verbruikt voor het huis en 1200kwh voor de auto’s.
Deze 11% verlaging is overigens een 100% correlatie met het weer. Al is dat toeval, immers het is vooral het autogebruik wat flink verandert is tov. vorig jaar. Maar het aantal graaddagen was dit eerste kwartaal ook 11% lager dan vorig jaar: 1346 (2021) naar 1203.
Vooruitblik
Q2 hangt vooral af van het weer. Het autoverbruik is redelijk gelijk aan vorig jaar.
We proberen zuiniger te zijn met energie; het is iets kouder in huis en we schakelen de airco ’s nachts naar een lager niveau. Echt zoden aan de dijk zetten doet het niet. In juni krijgen we de nieuwe elektrische auto, die waarschijnlijk een stuk zuiniger is dan de huidige. Zowel in verbruik als in laadverlies. 25% van ons totale energieverbuik is het opladen van de auto’s, dus een besparing van 10-20% daarin zet wél zoden aan de dijk.
Hoe staat het met jullie energieverbruik?
Bij ons gaat binnenkort de vijver er uit. Dat betekent tussen de 1500 en 2000 kWh minder aan stroom per jaar. Vijver is een erfenis van de vorige bewoner.
Daarnaast probeer ik meer op kantoor te werken en zo thuis minder verwarming aan te hoeven hebben. Op kantoor wordt er toch gestookt. En ik ga op de fiets.
Daarnaast hebben we dit jaar de cv ketel anders ingesteld en de temperatuur in de kamer omlaag. Dat zou minder gas moeten betekenen, maar zien we helaas nog niet terug in de rekening. Afgelopen week de meterstanden door moeten geven en het scheelde maar 6m3 met het jaar er voor. Maar dit wordt volgens mij veroorzaakt doordat april en mei 2021 in verhouding veel kouder waren dan in 2020.
Ik kan je aanraden te kijken naar de graaddagen via bv. mindergas.nl. Dan kun je dat effect terugzien doordat je verbruik gerelateerd wordt aan het weer in jouw omgeving. En dus direct zien of maatregelen schelen (los van het weer).
Voor mijn omgeving lag het aantal graaddagen van 1 april 2020 tot 31 mei 2020 op 289. Een jaar later (vorig jaar dus) op 456. Een énorm verschil!
Wat zit er in de vijver wat 5-6kwh per dag verbruikt, als ik vragen mag?
In de vijver zit ongeveer 40.000 liter water. Het waterverbruik zal dus ook drastisch verminderen. We hebben onder andere een filter, pompen en skimmer. Deze zijn al wat ouder en dus ook niet erg zuinig. Afgelopen jaar zijn we al aan het spelen geweest met de filter zachter zetten en ons verbruik was afgelopen jaar al 1.200 kWh lager dan het jaar er voor.
Naar de graaddagen ga ik kijken, bedankt voor de tip.
Nooit gerealiseerd dat een vijver zoveel energieverbruik kan veroorzaken. Dat is wel fors. Gelukkig heb ik geen vijver (ben ik ook doodsbang voor, met 3 kleine kinderen).
Bedankt voor het antwoord!
Ik kijk over het algemeen alleen naar het totaal verbruik op jaarbasis. Dit is mede door de zonnepanelen en elektrisch en infrarood bij verwarmen zeer laag waardoor ik nu nog maar 1x per jaar mag afrekenen van de energiemaatschappij. (+/-18 euro) Helaas geen overstap mogelijk dit jaar anders kreeg ik geld toe.
Daarnaast maak ik denk ik meer km’s op de fiets dan met een auto. Ik ben meer dan tevreden met bovengenoemde resultaten.