Eerste oogst uit de moestuin

Geldsnor!

Afgelopen weekend hebben we voor het eerst wat oogst gehad uit de moestuin. Na eerdere debacles vanwege ongeduld, gaat het nu stukken beter. Het is nog marginaal, maar we hebben toch een kleine 150 gram aardbeien geoogst. En ik heb zojuist een onsje peultjes geoogst. Niet slecht, als begin.

Ondertussen groeien de frambozen lekker door en beginnen ook de tomaten goed te bloeien. Nog even en we hebben echte tomaten uit de tuin, en waarschijnlijk vele kilo’s. De paprika’s hebben we eigenlijk veel te laat geplant. Die zijn pas een paar centimeter hoog maar groeien wel goed dankzij de recente warmte.

De kiwi’s doen het fantastisch en groeien enorm. Ik verwacht echter geen bloei dit jaar: dit zouden ze pas doen als ze een jaar of 3 oud zijn. En dit is hun tweede jaar (maar het eerste jaar in onze tuin). Hetzelfde geldt voor de rode bessen in de voortuin: dit zijn stekjes en nog erg klein. Maar ze slaan aardig aan, ondanks de droogte van de afgelopen 3 weken. De blauwe bessen dragen wel wat vruchtjes, maar daar valt nog niet over naar huis te schrijven.

De appelboompjes…Zij hebben in de droogte bijna alle vruchten laten vallen. Er hangt nog 1 appel aan de ene boom, de andere boom moet ik eens nader bekijken. Maar goed; dit eerste jaar staat in het teken van groei, en niet van bloei. Het maakt me in ieder geval erg vrolijk!

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

One thought to “Eerste oogst uit de moestuin”

  1. Geweldig leuk, oogsten uit eigen tuin! Op onze postzegel hebben we diverse bessenstruiken en daar maak ik ieder jaar lekkere sap van. Rode bessen met een paar zwarte er door zijn een gouden combinatie!
    Om te voorkomen dat elders op de wereld eeuwenoude veengrond wordt afgegraven/voorgoed verwoest voor onze potplanten, is bij ons het aantal potten beperkt en “verpot” ik vooral in combinaties van gewone tuinaarde en compost. Bemesten met brandnetelgier werkt geweldig. In de potten altijd 1 of 2 bloeiers en een paar struikjes uit warmer klimaat, die in de winter binnen moeten worden gezet (keukenlaurier, olijf). En een paar bakken op poten met eenjarige keukenkruiden die anders door de slakken worden opgevreten. Zelfgemaakte pesto en kruidenboter, wat een heerlijkheid!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *