Eigen bedrijf: de update

Geldsnor!

Het is een tijdje stil geweest rondom mijn eigen bedrijf. Het is een hoop werk (constatering, geen klacht) en het is tijd voor een update.

Mijn eigen bedrijf bestaat uit 2 delen: het opzetten van een “start-up”, in de zin van het woord die de RVO hier aan geeft. Dat is het meeste werk en is veruit het belangrijkst. Dat is namelijk de lange (en middellange) termijn.
Het tweede deel is een stukje consultancy. Dat is de korte termijn, en daarmee niet minder belangrijk. Ik begin daar mee.

Consultancy

Als consultant gebruik ik een aantal specifieke zaken: kennis van een bepaalde industrie waar ik jaren werkzaam in ben geweest. En kennis van inkoop. In de bij mij bekende industrie ben ik vooral bezig als strategisch consultant en het verwerven van “non-diluting financing”. Betaalde samenwerkingen en subsidies, kort gezegd. In de loop der jaren heb ik heel wat ervaring opgedaan met het schrijven van subsidie-aanvragen en dit is voor startups interessant. En samenwerkingen zijn nóg belangrijker. Het breidt het netwerk uit, en als startup zijn netwerken een belangrijk onderdeel van de groei en het voortbestaan,.

Een andere tak van mijn expertise, waar ik eerlijk gezegd nog minder aandacht aan heb besteed, is het analyseren van een supply-chain, daar strategisch een visie op geven én dit uitvoeren. Heel simpel gezegd: het is in vrijwel álle gevallen véél interessanter om als maakbedrijf in Europa te produceren en productie terug te halen uit ver weg gelegen Aziatische landen. Het betekent echter wel een holistische visie op je supply-chain: niet alleen kijken naar de inkoopprijs van het inkoopdeel, maar ook naar de opvolgkosten (reiskosten tbv. kwaliteitscontrole, bijvoorbeeld) en logistieke kosten.

Vandaag heb ik een afspraak in de Randstad voor het eerste deel, en binnenkort nog een telco met een bedrijf in een ander werelddeel. En dan heb ik wellicht al 5 dagen werk als consultant. Dan zit ik dus gewoon “vol”.

Dan dienen andere vragen zich aan: dit invulling geven via een Besloten Vennootschap, of als eenmanszaak houden. Dat is iets voor een andere blogpost. Maar wel zeker relevant (want dit heeft een grote invloed op belastingen en verzekeringen).

De Start-Up

Mijn eigen start-up is niet per se eenvoudig. Een aantal weken geleden hebben we de opdracht gegeven aan een app-bouwer om de app te gaan bouwen. Een forse investering, die ook opgevolgd moet worden met het inrichten van een organisatie er omheen.
Als ik 5 dagen per week consultant ben heb ik daar wat weinig tijd voor, maar wel de financiële middelen. Want er zijn natuurlijk kippen en eieren. Om een organisatie op te zetten en te laten groeien heb je tijd én geld nodig. Eigen geld inbrengen is noodzakelijk en vergroot je overlevingskansen.

Maar eigen geld is ook eindig. Op enig moment willen (en moeten) we investeerders aantrekken. Geen extreem grote bedragen, maar wel heel veel meer dan wat ik zelf kan (en wil) dragen. Enkele tonnen; als software/data/app-bedrijf kun je nu eenmaal niet alles uitbesteden. Het is de kern van wat we doen.

Het is een beetje een struggle wat je wanneer doet. Hoeveel tijd besteed je aan het één, en hoeveel aan het ander? Op korte termijn heb ik namelijk wel degelijk inkomsten nodig. Uiteraard kan de Geldsnor best een aantal maanden zonder inkomsten. Maar dat vergroot de WAF zeker niet. En ook de investeringsmogelijkheden nemen dan af.

Over die investeringsmogelijkheden: de afgelopen maanden is hier geen geld gestoken in “derde partijen”. Geen obligaties (Corekees, Lendahand) of aandelen gekocht. Geen hypotheek afgelost, anders dan de gewone annuïteit. Maar wel tienduizenden euro’s in mijn eigen bedrijf gestopt. Telt dat ook?

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

4 gedachten over “Eigen bedrijf: de update”

  1. Spannende tijden! Veel geluk en wijsheid met de beslissingen die je allemaal moet nemen. Succes met het vinden in de balans.

    Ps. Die WAF zit ook altijd in de weg hè! 😉 (Dit is een grapje, ik zou me geen raad weten zonder W. Ik neem het gedoe rond haar AF op de koop toe.)

  2. Wat je zegt, een eigen bedrijf opzetten kost veel tijd. Zeker in de opstart fase kan je er letterlijk 24 uur per dag mee bezig zijn om alles geregeld te krijgen op de manier zoals je wilt.
    Dat dan ook nog eens combineren met je consultancy…. Oei oei oei.
    Ik begrijp dat je veel energie hebt en dat deze oneindig lijkt op dit moment, want ja spannend, exciting, de wil, en nog veel meer krachttermen. Maar het is wellicht wel een beetje “veel”.

    Ik ken je verder niet, dus kan niet be/veroordeling , lees het dus ook vooral niet zo, als je zelf maar die grens goed bewaakt en dat je niet in de spreekwoordelijke “down the rabbit hole” bent gegaan.

    Anyway, goed om te lezen dat het verder doorloopt. Zoals je weet, Alpha tester Luxe of Zuinig houdt zich nog steeds aanbevolen 😉

    1. We zijn momenteel met z’n tweeën. Maar het app-ontwikkel-team staat zo dichtbij dat het lijkt alsof we met meer zijn.
      Eerst ons “MVP” afhebben, feedback verzamelen en dan door als “echte startup”. Dat is het plan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *