Einde opvolgmelk

Geldsnor!

Ongeveer een jaar geleden werd onze jongste dochter geboren. De laatste ook, durf ik wel te stellen. Ze is heerlijk, ontwikkelt zich goed, is vrolijk en makkelijk. Zoals het hoort bij een derde. Dit komt ongetwijfeld ook omdat wij een stuk meer oefening hebben gehad in de tussentijd. Maar ook omdat het contrast met onze oudste dochter (middelste kind) nogal groot is.

Om eerlijk te zijn: onze oudste dochter was een draak van een baby. Gezond, ja. Maar een slechte slaper. Ontevreden. Om maar een taboe te doorbreken: de eerste 6 maanden was ze vaker ongewenst dan gewenst. Ik had het vreselijk moeilijk met haar temperament en de afstelling op mijn temperament.

Gelukkig is dat nu anders: na 6 maanden werd ze makkelijker en inmiddels is het een wolk van een peuter waar ik vreselijk veel van hou. Van alle drie overigens. Iets wat je pas begrijpt als je zelf kinderen hebt: je houdt van allemaal evenveel, maar toch anders. Ze maken een deel van mij compleet, maar allen een ander deel.

Maar goed, terug naar de jongste. Lieftallige Echtgenote heeft het voor elkaar gekregen om 9 maanden lang continu borstvoeding te geven. Inmiddels is dit teruggelopen tot alleen in de ochtend en ’s avonds nog een keertje kolven. Af en toe krijgt Baby (nu Dreumes) nog iets extra’s als gevolg daarvan.

De rest werd aangevuld met opvolgmelk. En da’s niet goedkoop! Wij gebruiken geen Nutrilon of een ander A-merk. De kwaliteitscontroles en voedingswaardes van opvolgmelk is wettelijk geregeld. Het prijsverschil is 10 EUR per pot…Dat gaan we dus niet doen. Maar we gebruiken wel het spul van de AH: 6.85 EUR per pot.

De consumptie is ongeveer 1 pot per week, het resultaat is een grote aluminium trommel die je daarna overhoudt waar je niets meer mee kunt. “Stiekem” is dit bijna 25 EUR per maand. Niet gek dus dat we ruim binnen ons boodschappenbudget gaan blijven!

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

7 gedachten over “Einde opvolgmelk”

 1. Ahh lekker, weg met die flesjes allemaal. Het was hier ook een zegen om het aanrecht weer schoon te hebben zonder al die attributen e.d. Het was minder erg dan bij de borstvoeding, maar alsnog een mooie mijlpaal!

  1. De flesjes zijn nog niet weg helaas. Ze krijgt voorlopig nog even de gewone melk uit een flesje. Maar dat is al heel anders dan alle opvolgmelk & borstvoedingsflesjes en scheelt inderdaad een hoop ruimte op het aanrecht. En in de kastjes.

   1. Mijn oudste kleindochter van 5 jaar krijgt nog steeds flesjes, met gewone melk. Ze is er zo aan gehecht en ze is van het temperamenttype vaker ongewenst dan gewenst, dus om haar tevreden te houden krijgt ze lekker een warme fles voor het slapengaan.
    Ik schoot gelijk in de lach toen ik las over vaker ongewenst dan gewenst. Héél herkenbaar, zeker bij 2 van mijn kleinkinderen. En natuurlijk wordt er heel veel van gehouden! Maar oudste dochter verzuchtte regelmatig: ik wou dat ik er nooit aan begonnen was!

   2. Ja, dat nooit aan begonnen denken we ook wel eens. Maar 99% van de tijd als het niet meer is zijn ze een bron van vreugde en geluk.

 2. Oh ja ons oudste kind wel een paar blikken opvolgmelk gekregen. Zij kreeg borstvoeding tot 9 maand. Daarna een paar maand opvolgmelk en daarna gewone melk. Tweede dochter kreeg 18 maand borstvoeding en zoonlief moesten we na 2,5 jaar van de borst wegtrekken.
  Maar toen was ik er echt wel meer dan klaar mee. ?
  Bij ons waren de luiers de grootste kostenpost. Ochja, en bij oudste kind ook nog crèche voor een paar dagen per week.

 3. Onze dochter kreeg nog lang opvolgmelk, ongeveer tot ze ongeveer 3,5 was. Op het laatst een fles/beker per dag. Ze at ontzettend slecht en op die manier kreeg ze alvast wat binnen qua ijzer, vitaminen etc. Ik meen me te herinneren dat er oplopende soorten opvolgmelk waren iets met 2 en 3 (dochter is inmiddels 17).
  Borstvoeding heb ik nooit gegeven. Nauwelijks melkklieren, geen problemen mee gehad. Dochter en zoon sliepen prima als baby, dochter heeft altijd de nachten doorgeslapen vanaf haar geboorte. Ze was een makkelijke baby, peuter, kleuter en basisschoolkind, tevreden en lief. Ze was en is wel een pittige puber. Zoon was een lastige peuter en kleuter en een zonnetje in de pubertijd (nu 22). Je krijgt je portie gewenst/ongewenst altijd wel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *