Het duurde maar liefst 5 weken, maar nu voert de overheid dan eindelijk campagne om gas te besparen. Klimaat was niet urgent genoeg. Aardbevingen ook niet. Zelfs afhankelijkheid van een schurkenstaat niet. Nee, pas als een schurkenstaat een ander land binnenvalt en daardoor schaarste dreigt te ontstaan, dan doet de vleugellamme overheid na enkele weken iets.
Dus niet op basis van een urgenda-vonnis, of gewoon om kosten voor de belastingbetaler te besparen. Zelfs het bruut en bewust uit de lucht knallen van een Boeing was niet genoeg…
Maar goed: de thermostaat gaat dan nu eindelijk op 19. Nog te hoog natuurlijk en veel te laat, maar beter iets dan niets.
Nu verwacht ik nog acuut een verbod op het innen van huur van ieder pand met een energielabel slechter dan C en een verbod op het verhogen van de huur als gevolg van besparingsmaatregelen.
En uiteraard een autoloze zondag, stoken met airco’s en een verlaging van de snelheid tot 100kmh, 24 u per dag. Maar de urgentie zal wel niet hoog genoeg zijn?
Kouder dan 19 moet het toch niet gaan worden op mijn werkplek. Ik heb nu al regelmatig over mijn gewone kleding met trui een dik vest aan, handschoenen waar alleen mijn laatste kootje vrij is, een thermolegging onder mijn broek en ski sokken in mijn Dr Martens. Voor mij komen de randen van de arbo-wet toch wel inzicht dan.
Vrouwen hebben minder spiermassa en hebben het daardoor sneller koud.
Ik loop al regelmatig naar het toilet om mijn handen met warm water op te warmen en nu willen ze daar het warme water afkoppelen. Dan ga ik mijn handen maar warmen in de pantry. En ik ben niet de enige bij ons.
Thuis staat de thermostaat als we er zijn op 18, maar dan kan ik een kruik of mijn stoof er bij pakken of onder een dekentje gaan zitten, dat gaat niet op kantoor.
Handen wassen met warm water? Bizar dat het ooit al bestaan heeft.
Mag je op kantoor geen plaid over je benen? Toegegeven, dat gaat erg ver, maar temperatuur went ook wel. Hier in huis is het nu 18 graden. Daaronder gaat de Wife Acceptance Factor wel meespelen. Zelf zou ik nauwelijks verwarming nodig hebben.
De verwarming deed het op mijn werkplek (waar ik tot 3 jaar geleden werkte) vaak slecht en er was regelmatig een storing. Ik had standaard een vest, een fleecedekentje en vingerloze thininsulate gevoerde handschoenen in mijn bureaulade om kantoortemperaturen rond de 15 graden of lager te trotseren.
Hoe anders je blauwe verkrampte handen weer in beweging krijgen? Ik vind het van de zotte dat ik pijnstillers zou moeten gebruiken om te kunnen blijven werken, want zo koud worden mijn handen en vingers dan.
En nee, een dekentje mag niet.
Het is niet handen wassen met warm water by the way, alleen om ze weer op temperatuur te krijgen.
Ik snap dat jij het gebruikt om ze weer op temperatuur te krijgen. Maar dat er warm water beschikbaar is, vind ik bevreemdend. Heb ik nog nooit ergens meegemaakt – maar ik kom ook nooit in overheidsgebouwen, eerlijk gezegd.
Balen dat een dekentje niet mag!
Misschien eens googelen op een verwarmde bureaumat. Dat helpt echt goed tegen koude handen/armen.
Ik woon in zo’n huurwoning met een slecht energie label en heb op enkele plekken in huis nog enkel glas en de woningbouwvereniging doet nog niet veel moeite omdat te verbeteren. Verderop in de straat wel, daar hebben de appartementen zelfs zonnepanelen al vraag ik me af wie dat moeten financieren , de woningbouw? of gaan daar de huren omhoog? Zelf mijn huis met dure maatregelen isoleren ga ik niet doen, ik ben al heel zuinig en verbuik heel weinig energie, dus elke cent die ik uitgeef om mijn huis te isoleren levert mij niets op. Wel heb ik wat simpele dingen gedaan zoals radiator folie, gordijnen voor de deuren met enkel glas en het trapgat. En douche ik weinig en kort. Zet ik het gas wat eerder uit en gaar ik bepaald eten in een zelfgemaakte hooimadam. Verder heb ik geen auto en rijd ik nog op een gewone fiets en haal ik stekkers eruit van apparaten die niet gebruikt worden. Maar die dingen doe ik al jaren ver voor klimaat en of oorlog en aarbevingen een issue waren.
Het werd inderdaad hoog tijd!
Ik schrijf vandaag ook over deze campagne. Maar zoals een van mijn lezers al opmerkte, mijn lezers en ook die van jou doen al enorm veel aan (energie)besparing! Want daarom komen ze op onze weblogs kijken 😉
Maar het kan altijd beter! Inmiddels heb ik zowel de schoonouders als beste vrienden aan zonnepanelen en airco (als verwarming) geholpen. Zijn beiden blij met de lagere rekening.
Goed punt van dat verbod op huurverhoging na maatregelen. Wij zitten in een particuliere huurwoning van 1898. Energielabel niet aanwezig, maar als je het uitrekent zitten we op label G. Grotendeels enkel glas en het dubbele glas is van voor 2001. Alles is gas, cv ketel 18 jaar oud, aantal muren niet geïsoleerd. Vaak schimmel. Gemeente heeft onze woning gelabeld als een woning die niet volledig van het gas afkan.
Particuliere eigenaar wil ons er maar wat graag uithebben want de buurt is inmiddels hipster geworden en de woning is dus opeens veel meer waard. We wonen hier al heel lang. Kom ook uit de buurt, oorspronkelijke bewoner van de wijk, alle contacten + werk zitten hier, enzovoorts. Toen het nog gewoon een krot was, was hij maar wat blij dat er iemand geïnteresseerd was. Nu opeens ruikt hij geld. Maar omdat we er al zolang wonen krijgt hij ons niet zomaar weg. Maar hij probeert het wel degelijk. Voorbeeld: We zitten dicht bij de grens van een sociale huurwoning, er net onder. Onze bovenburen hadden lekkage. Hij stelde een verbouwing van de krottige douche naar een extra comfortabele badkamer aan. Ze gingen akkoord, huurprijs knalde gelijk over de grens heen en direct elk jaar max. verhoging van de huur. Ze kunnen wel janken.
Ik ben als de dood dat hij via isolatiemaatregelen dat kunstje ook bij ons probeert. Maar tegelijkertijd heb ik alles al beplakt met radiatorfolie en weet ik wat. Kachel staat hier amper aan. Als particuliere huurder die NET bij de sociale huurgrens schommelt en dus ook amper recht heeft op toeslagen (en ook wel terug moeten betalen) is dit allemaal een ramp. Elk jaar weer die vreselijke onzekerheid. En dit jaar nog eens extra.
Zo vreemd is het toch niet dat als een verhuurder investeert in een woning dat de huurprijs dan omhoog gaat? Als een particulier een nieuwe keuken plaatst dan wil hij toch ook een hogere prijs als de woning verkocht wordt?
Op het moment dat die verhuurder geen winst meer maakt omdat alles via belastingen en verplichte investeringen afgeroomd wordt dan gaan er veel woningen in de verkoop met als gevolg nog minder aanbod. Hierdoor stijgen de huren nog harder en vallen veel huurders tussen wal en schip omdat kopen voor hen vaak ook geen optie is.
De meeste verhuurders zijn coöperaties. Die hoeven geen winst te maken. Ene andere verhuurder kan de winst dan maken als hij t verkoopt.
John, zo vreemd is dat wel. Het is namelijk geen investeren, maar achterstallig onderhoud en aan minimum eisen voldoen. Energielabel G is het allerlaagste dat er is, wij zitten daar nog onder (geen label mogelijk). De schimmel staat hier op de muren en hij doet er niets aan. Het gaat er niet om dat we in een superluxe woning willen wonen voor de laagst mogelijke prijs. Het gaat om huisjesmelkers die huurders volledig uitknijpen. Het verschil daartussen zien velen die het argument ‘als ik investeer wil ik er een hoger huurrendement voor terug’ uit het oog verliezen. Het gaat er om dat men de minimumeisen als een soort van luxe extra onderhoud zien. Het vergelijken met een particulier die een nieuwe keuken in de koopwoning zet raakt kant nog wal. Als je geen ervaring hebt met dit soort verhuurders dan is het misschien ook moeilijk om het je voor te stellen. Het is geen ‘investering’, het is met een wanproduct winst maken. Normaal heb je daar als klant bescherming tegen.
Dat ‘minder aanbod’ is ook een cirkelredenering. Als er heldere en goede bescherming was voor zowel kopers als huurders, en investeringsmaatschappijen + particuliere verhuurders met meerdere panden verboden werden, dan is er genoeg aanbod. Maar winst maken op een eerste levensbehoefte van mensen en de woningmarkt volledig ontwrichten is volledig genormaliseerd tegenwoordig. Zonder enige schaamte.
Jennyl, ik had het niet per se over jouw situatie. Die begrijp ik, maar als het zo slecht is kun je ook gewoon juridische stappen ondernemen. Wellicht dat je dan ook toe moet staan dat hij de woning moet verbouwen met alle gevolgen van dien. V.w.b. ‘minder aanbod’ kijk naar Berlijn waar een paar jaar geleden de huren werden bevroren. Er was geen investeerder meer te vinden die nog een woning wilde verhuren. Aanbod droogt op en huurders kunnen geen woonruimte meer vinden. Later overigens ook teruggedraaid door Duitse Hoge Raad.
Het ‘probleem’ is dat NL een aantrekkelijk land is. Hierdoor willen simpelweg veel mensen hier wonen en is er veel vraag naar woningen, zowel koop als huur.
Tav corporaties: die hoeven geen winst te maken maar verduurzamen is ook niet gratis, dat zal toch ergens van betaald moeten worden. Huurverhoging lijkt me dan ook prima te billijken.
Mijn kantoor op school is vaak al heel koud, ik heb een elektrisch warmteblazertje dat ik ook vorige week al een paar keer aan heb gezet. Mijn nagels zijn soms blauw van de kou!
Na al dat gedoe in de Oekraine hebben wij thuis ook besloten de verwarming 24 uur per dag op 19 graden te zetten. En het went zeker vrij snel. Ik zit nu wel met een dekentje om mij heen dit te typen, maar dat heb ik er graag voor over.
Via de Eneco app die ik heb bemerk ik al snel dat mijn gasbesparing enorm is. In de ochtend en in de avond ging de verwarming altijd lekker naar 20,5 graad, maar nu blijft het 19 graden.
Ik ben het met je eens Snor dat het weer eens van de zotte is hoe traag de overheid is en soms zelf totaal los staat van de werkelijkheid. Ik weet nog dat de eerste dagen na de invasie van de Oekraine er koortsachtig werd gezocht naar andere gasleveranciers. Terwijl er al snel cijfers naar buiten kwamen (niet vanuit de overheid) dat wanneer heel Nederland de temperatuur 2 graden verlaagd, wij helemaal geen Russisch gas meer nodig hebben. Dat is makkelijk verdiend!
Sinds wij de temperatuur hebben verlaagd is mijn gasverbruik in maart met bijna 40% afgenomen t.o.v. maart vorig jaar! En dat terwijl de gemiddelde temperatuur in maart 2021 ongeveer 1,5 graad lager was.
De maand april zijn we ook goed begonnen. De besparing op dit moment is 3% (lijkt niet veel) maar in april vorig jaar was het al erg zonnig terwijl het nu sneeuwt en vriest. Dat vind ik een hele goede prestatie!
Iedereen kan het dus doen, maar dan moet wel de knop om (en in dat geval bedoel ik de mentale knop)
Nog een tip van mijn kant, op nu.nl staat het volgende bericht: https://www.nu.nl/klimaat/6192896/jetten-thermostaat-in-gebouwen-van-het-rijk-gaat-permanent-naar-19-graden.html?redirect=1.
Hierin wordt getipt om de verwarming `s nachts op 15 graden te zetten. Dit kan ik afraden! Dat betekend dat na een koude nacht de CV aanspringt om je huis naar 19 graden te verwarmen. Dit kost heel veel gas! Efficiënter is om het temperatuurverschil tussen dag en nacht klein te houden zodat de verwarming niet hoeft te stoken maar slechts bijverwarmen. Succes!
Hallo Martijn,
Dat laatste heb ik al eens nauwkeurig voor je uitgezocht, voor zowel vloerverwarming als niet. En nee, het is écht beter om de temperatuur te verlagen. Het feit dat de ketel het ’s ochtens moet opwarmen, kost niet méér energie dan het op temperatuur houden van een woning. Dat is één van de eerste lessen van thermodynamica. Vergelijk het met een auto: het kost meer energie om continu 100km/h te rijden, dan alleen overdag en ’s nachts te parkeren. Ook al moet je tot 100km/h optrekken in de ochtend. Let wel: dit geldt zolang de ketel in het HR-bereik blijft stoken. https://geldsnor.nl/verwarming-wel-of-niet-lager-s-nachts-laten-we-het-eens-uitrekenen/
Heb je het gasverbruik al eens ingevoerd op mindergas.nl? Die houdt ook rekening met graaddagen, dus met het weer. Dan zie je de echte netto-besparing.
Zelf kan ik dit helaas niet meer zien: het gasverbruik was in maart 27.4m3 en was vrijwel uitsluitend voor warm water.
Als trouwe lezer had ik dit moeten weten! Bedankt voor de uitleg Snor! Ik ga de nachttemperatuur nog een graad verlagen. 🙂
Niet té laag:-). Al heb je natuurlijk de keteltemperatuur al teruggezet?