Emigreren deel 2

Geldsnor!

Eerder deze zomer (oh wacht, het is herfst) deelde ik het al: we gaan emigreren. Over een jaar of 15, als de jongste oud genoeg is om haar eigen keuzes te maken. Tot op zekere hoogte.

Er kwamen vragen over het proces wat we gaan doorlopen en de keuzes die we maken. Die zijn nu veelal abstract, maar zullen steeds concreter worden.

Het gebied is vrij concreet: op een dag rijden van Nederland maximaal en in het hooggebergte. Niet in Oostenrijk dus en vanwege de kosten ook niet in Zwitserland. Meer concreet: Aostavallei in het noordwesten van Italië, Chamonix, Bourg Saint Maurice (Tarentaise-Beaufort).

Zonnig, met echte seizoenen en leuke dorpjes. Daar willen we iets bouwen of flink verbouwen. Maar stap 1 zal zijn dat we in de aankomende paar jaar een keer een appartementje kopen. Dan kunnen we daar zelf heen en het af en toe verhuren.

Dat appartement willen we houden, evenals ons huis in Nederland. En de andere woning en onze Nederlandse woning willen we bij voorkeur niet verhuren. Daar mogen de kinderen wonen, bijvoorbeeld.

Enfin, er moet nog heel wat water door de Rijn (of Rhone) voordat we zover zijn…maar met mijn recente promoties is het wel weer een stapje dichterbij gekomen!

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

4 gedachten over “Emigreren deel 2”

 1. Oh leuk! Dat zijn inderdaad al concrete plannen!
  Ik heb ooit, in 1985, in deze vallei gekampeerd, in La Thuile, dat is vlak bij Bourg Saint Maurice. Toen, in augustus, vrij koud en nat. Ik herinner mij vooral de route tussen Bourg Saint Maurice en de pas, de Kleine Sint-Bernhardpas. Die liepen we toen met complete kampeeruitrusting op onze nek. Wild gekampeerd boven op de pas.

 2. Belastingtechnisch is Italië het beste. Maar zolang je in Nederland ingeschreven staat, kan het je nog extra opbreken.
  Zelf droom ik vaak om naar Portugal, Spanje of Hongarije te emigreren.
  De obstakels zijn een ABP pensioen, het gemis van vrienden en familie. Maar vooral dat … ABP pensioen. Je weet wel, met Paul Rosenmöller die het vorig jaar bestaan heeft om 22% verlies te draaien, met zijn klimaat hobby’s en de vermaledijde pensioenwet.
  ABP beschouwt pensioen als een staatspensioen. Altijd belasting in Nederland en dan ook nog eens in buitenland.
  Andere fondsen hebben dat niet. Er is een uitspraak geweest van de hoge raad en daarna heeft Nederland de wet aangepast, betalen moet je.
  Ik adviseer je om naar de emigratiebeurs te gaan en advies te vragen van een accountant die daar staat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *