Emigreren deel 3: 2027 stap 1?

Geldsnor!

Al eerder heb ik geschreven over onze emigratieplannen. En hier is een volgend deel. Want er is mij verzocht om jullie op de hoogte te houden.

Recentelijk zijn wij op vakantie geweest in ons “doelgebied”. Ons doelgebied moest voldoen aan een aantal criteria:
1. Op maximaal 1 dag rijden afstand. Denk hierbij aan maximaal 1000km
2. In het hooggebergte van Frankrijk of het noordwesten van Italië
3. In de buurt van een stad(je)
4. (deze is nieuw) goed te bereiken met het openbaar vervoer.

Op bovenstaande selectie valt er al een hoop af. Of eigenlijk blijft er weinig over. Uiteindelijk hebben we bedacht dat we een tweestappen-plan gaan volgen. Namelijk als eerste stap een appartementje om het überhaupt mogelijk te maken. Daarvoor zijn de eisen een stukje scherper: namelijk ín een stadje, die zowel in de winter als zomer gezellig is en waar het hele jaar door met verhuur iets te regelen is.

Dit heeft ook een flinke impact op de prijs en de mogelijkheden. Om als voorbeeld te geven: in de Franse stad Bourg Saint Maurice kost een appartementje tussen de 4000 en 6000 EUR per vierkante meter. In Chamonix kost een appartementje tussen de 10.000 en 12.000 EUR per vierkante meter.

Maar in de verhuurprijs heeft het evengoed een effect. Zo levert een appartementje in Chamonix (van 50m2) al gauw 100 EUR per nacht op in het laagseizoen. Dat is al iets meer dan de 90 EUR per nacht in het laagseizoen in Bourg St. Maurice op 80m2. In het hoogseizoen gaat het om 700 vs. 900 EUR per nacht.
Maar niet alleen dat: er is simpelweg méér verhuur buiten het seizoen in een trekpleister als Chamonix dan in Bourg.

Enfin; misschien is dit alleen een “goedprater”. We zijn allebei dol op Chamonix. Het is er prachtig, maar ook gezellig met veel restaurantjes en winkeltjes. Er is ook altijd iets te doen én het is iets dichterbij.

De eerste stap gaat dan ook zijn dat we in 2027 serieus op zoek gaan naar een appartement om te kopen. Dit zal gedeeltelijk met eigen middelen zijn, en gedeeltelijk gefinancierd met de overwaarde van de woning die ongeveer 300.000 EUR bedraagt tegen die tijd (230.000 op dit moment).

Het zal dan ook primair iets zijn om dus te verhuren en zelf in het voor & naseizoen te verblijven. Met luchtbedjes op de vloer voor de kinderen, want een écht huis is dan nog veel te duur.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

14 gedachten over “Emigreren deel 3: 2027 stap 1?”

 1. Ten eerste: overwaarde is nogal een aanname. Ik neem aan dat je uitgaat van aflossing en dat daardoor de overwaarde zal stijgen. Dat zou kunnen, maar de woning kan natuurlijk ook flink in waarde dalen bij bijvoorbeeld een volgende financiële crisis. Bovendien kun je flink wat overwaarde hebben, maar het is niet gezegd dat banken of andere partijen die overwaarde ‘eruit halen’ in de vorm van financiering. Het is ook maar de vraag hoe ze aankijken tegen de bestemming van het geld. Ik zou mezelf in ieder geval nog niet rijk rekenen.

  Ik zou me ook even verdiepen in de verhuur van dit soort appartementen. Een gevleugeld gezegde is ‘don’t mix business with pleasure’. Met andere woorden: of je koopt voor de zakelijke verhuur, of je koopt iets voor jezelf. Dat gezegd hebbende, de ‘mix’ is uiteraard wel mogelijk, maar verkijk je niet op de kosten. Doorgaans is het rendement erg mager omdat de kosten van verhuur in het buitenland erg hoog zijn. Je hebt immers altijd een derde partij nodig. Hoewel Chamonix ongetwijfeld goede verhuurbaarheid oplevert, zullen de kosten ook navenant zijn. Hoofdpijn is doorgaans wel gegarandeerd, en het is dan de vraag of je daar zin in en tijd voor hebt.

  Er zijn uiteraard niet alleen maar beren op de weg. Het is een mooi avontuur, maar je zult wel je huiswerk moeten maken. Veel succes!

  1. Daar zijn zeker beren op de weg, maar we hebben nog een paar jaartjes te gaan.
   Voor ons kan het prima gemixt: no way dat wij op wintersport gaan en juist daar komen veel mensen voor in delen van het jaar. Maar eenvoudig zal het niet zijn.

   De overwaarde zit ‘m inderdaad in aflossingen en natuurlijk de waardestijging. Die heb ik voorzichtig gehouden. Als mijn woning “onder water” komt te staan zijn de problemen in Nederland zó groot, dat emigreren het laatste én eerste is waar ik aan denk…

 2. Klein schrijffoutje: “namelijk ín een stadje, die zowel in de winter als zomer gezellig is ” moet zijn: “namelijk ín een stadje, DAT zowel in de winter als zomer gezellig is ”

  Maar, tof plan hoor Snor! Zijn er bedrijven die zowel schoonmaak als klein onderhoud en ontvangst van gasten/sleuteluitgifte doet enzo, of heb je daar straks allemaal losse loketjes voor? Wil je de iets grotere onderhoudszaken zelf gaan doen?

 3. 2 vraagjes die in mn hoofd voorbij schoten. Mss bijzaken, maar ze kunnen wel hoofdpijn opleveren
  – In hoeverre is Chamonix een risico met klimaatverandering (minder sneeuw,hevige regenval?) in de toekomst?
  – Ben je met verhuur in een skigebied niet bang voor b.v. bedwantsen etc die andere gasten mee kunnen brengen?

  1. Chamonix ligt naast de hoogste berg van de EU. Dus ja het is een risico voor extreem weer.

   Bedwantsen zijn niet erg top of mind…wassen op hoge temperatuur van het beddengoed.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *