Februari was een niet-al-te-beste maand op het gebied van energieverbruik. Dit komt bij ons door een aantal factoren die ik al heb toegelicht in een eerdere blogpost: we hebben relatief meer verbruikt dankzij het feit dat ik nu ook weer werk op locatie. En omdat het weliswaar een zachte maand was, maar toch een stuk koeler nog dan vorig jaar. Dat scheelde aanzienlijk!
Maar langzamerhand gaan we richting het goede seizoen: de lente en de zomer. Het goede seizoen qua buitenzitten, groente en fruit verbouwen en een biertje in de tuin drinken. Maar ook de goede seizoenen voor de oprbengst van mijn zonnepanelen.
Waar de wintermaanden gemiddeld een kleine 220kwh per maand opleveren (december en januari) schiet februari al naar de 500kwh en maart gaat daar flink overheen met gemiddeld 1000kwh (en uitschieters naar >1300kwh!).
Nu heb ik een dynamisch energiecontract en volgens de skeptici is dat ongunstig met zonnepanelen. Ik zie dat volstrekt anders. Dit komt mede doordat ons energieverbruik ondanks de zonnepanelen flink groter is dan de productie. Maar ook doordat we heel veel van ons verbruik kunnen verschuiven en dus optimaal kunnen profiteren van de lage tarieven.
In de lente en zomer zou dit anders liggen. Dit zie ik ook al wel gebeuren: sinds een aantal weken ligt de prijs midden op de dag lager dan ’s nachts. In de winter is dit andersom. Maar nog altijd liggen de tarieven laag en is er een flinke prikkel om de duurste momenten te vermijden: de tijd vlak voordat mensen naar het werk gaan en de tijd dat mensen net thuis komen. Grofweg tussen 7 en 9 verbruiken wij vrijwel niets, en hetzelfde geldt tussen 17 en 19.
Enfin, deze blogpost gaat er over waarom ik denk dat het mee gaat vallen met de lage tarieven dit jaar. Er hangt veel af van de weersomstandigheden, want er is héél veel zonnecapaciteit bijgeplaatst. We zitten volgens mij inmiddels rond de 19 GW opgesteld vermogen en dat is énorm. Mogelijk is het zelfs meer inmiddels: aan het eind van de zomer was het opgesteld vermogen 16.9GW. En sindsdien is er flink bijgebouwd!
Momenteel zien we al dat, zoals maandag 13 maart, het mogelijk is dat bij veel wind én veel zon de stroomprijzen negatief zijn midden op een werkdag. Ongekend en heel goed nieuws, eigenlijk. Wij hebben ons steentje proberen bij te dragen door teruglevering te voorkomen en verbruik af te stemmen op productie.
Goed: de energiesituatie deze lente & zomer volgens Geldsnor
Momenteel heeft Europa te kampen met grote droogte. Je zou het wellicht niet zeggen, maar het is echt zo. De situatie in de Alpen, de watertoren van Europa, is schrijnend. Er ligt voldoende sneeuw voor de wintersport maar in absolute zin is het om te huilen. Dit heeft grote gevolgen: al vroeg in het seizoen zal alle sneeuw weggesmolten zijn. Dit heeft invloed op meerdere vlakken maar ik beperk me tot de energiemarkt:
1. Er is minder water beschikbaar in stuwmeren. Stuwmeren zijn fantastische dingen op energie-gebied (ecologisch wat minder). Ze zijn 100% regelbaar in slechts enkele secondes en kennen geen marginale kosten. Bovendien kunnen veel meren via Reversed Hydro ook weer volgepompt worden. Op die manier kun je energie opslaan. Maar zonder smeltwater wordt dat snel minder.
2. Er is minder water beschikbaar voor koelwater voor energiecentrales. Kerncentrales (Frankrijk) en conventionele centrales hebben grote hoeveelheden water nodig. Als er minder water door de rivieren stroomt zal het water sneller opwarmen en moeten centrales terugregelen naar een lagere output.
3. Aanvoer van brandstof. Vooral in Duitsland is men hier beducht op: met lage waterstanden kunnen kolen minder makkelijk en soms helemaal niet per schip aangeleverd worden. Er zijn daar geen alternatieven voor. Je hebt duizenden vrachtwagens en tientallen treinen nodig om één schip te vervangen.
4. Droogte leidt vaak tot warmte en warmte leidt tot een grotere vraag naar koeling.
Los van de watersituatie hebben we ook te maken met rare buurlanden. Zowel in Duitsland als in België zijn en worden bestaande kerncentrales voorgoed uitgezet. Dit beperkt de beschikbare capaciteit en heeft daarmee invloed op de prijs. Dit betekent niet per se dat de hoogste prijs hoger wordt (want kerncentrales zitten onderin de Merit Order omdat ze niet prettig reguleerbaar zijn). Maar wel dat de bodemprijs hoger wordt: al sneller moeten er duurdere middelen ingezet worden en is de prijs gemiddeld dus iets hoger.
Bovendien hebben de Franse centrales nog steeds regelmatig te maken met uitval door ontdekte haarscheurtjes en achterstallig onderhoud.
Last but not least: de situatie rondom ons gas. We hebben hier te maken met verscheidene mogelijkheden. Zo moeten de gasopslagen wederom gevuld worden. Hier kun je meteen een mythe doorprikken: “men” denkt dat de gasprijs in de zomer lager is dan in de winter omdat de vraag kleiner is. Men vergeet echter gevoeglijk dat de vraaguitval van het afschakelen van verwarming gecompenseerd wordt door het vullen van de opslagen. De seizoensinvloed op de gasprijs is daarmee uiterst beperkt.
Echter: we hebben een grote leverancier afgesneden. Hoewel een steeds groter deel van de import niet meer noodzakelijk is (dankzij de groei van hernieuwbare energie) blijft een deel van de vraag nog wel degelijk bestaan. Ondertussen willen ook ándere landen gas hebben en is er dus een grote vraag naar LNG. Uw producten bestellen bij Ali Express leidt daarmee tot een hogere gasprijs in Nederland (en elders).
Met andere woorden: de economische groei van China heeft een grote invloed op de prijs van LNG. We hebben inmiddels gezien dat de prijselasticiteit van energie nagenoeg nul is, en daarmee kunnen de prijzen huizenhoog schieten in no-time.
Concluderend kan ik stellen dat ik verwacht dat de prijzen op een flink aantal momenten negatief zal zijn. Het is dus zaak om daar mijn verbruik op in te stellen. Anderzijds zullen er momenten zijn dat prijzen juist sky-high zijn. Met name het eind van de middag van bloedhete dagen met weinig wind.
Gemiddeld genomen verwacht ik een prima business-case!
Dankje voor je kijk hierop, ook over zomer en winterprijs van gas.
Ik zit nu ook sinds de winter op dynamich met zonnepanelen, maar ik kom qua productie ~1500kWh tekort. Het grote prijsverschil over de dag heeft me echt verbaasd. Door op de goedkoopste momenten te laden hebben we sinds februari 0.29 cent gemiddeld betaald voor stroom incl belasing. Zonnestroom heeft ook ongeveer hetzelfde opgebracht per kwh, ik ben benieuwd of dit ook in balans blijft.
Ik denk dat je zult zien dat op iedere zonnige weekenddag, het tarief vrij snel richting nul loopt. Maar met juist op die dagen in de ochtend en avondpiek een relatief hoge prijs.
Als er wind bijkomt zal het nog sneller naar de 0 lopen. Dat is ook een beetje afhankelijk van de temperatuur: bij hele hoge temperaturen zul je een flinke koellast zien (veel airco’s) en teruglopende opbrengsten van de panelen dankzij de hogere temperaturen. Des te warmer, des te lager de output (bij dezelfde instraling).
Maar dat alles wel in samenhang met bovenstaande, waardoor vooral de zomer qua opbrengst nog best goed kan zijn. In de lente zullen de prijzen lager zijn.