Energiebesparing; waar je zelf nog niet aan hebt gedacht

Geldsnor!

Eerste noot: bedankt voor alle steunbetuigingen omtrent de situatie met mijn vader. Dat doet me goed. Hij is nu stabiel.

De energiebesparingstips vliegen je om de oren. Belangrijk, want de energiecrisis en de daaruitvoortvloeiende recessie zullen rake klappen geven aan de economie. Maar belangrijker: aan ménsen. Gezinnen. Die dingen niet meer durven te doen (verwarming aan) of kunnen doen. En nadenken over besparen. Media en veel bloggers duiken daar bovenop. Sommige met zinniger tips dan anderen, en vaak open deuren. De eerste tip is dan ook de deur te sluiten. Een aantal “tips” zal ik morgen vakkundig fileren en nuanceren. Maar in deze post eerst een aantal dingen die je kunt doen met weinig tot géén investeringen, en waar je waarschijnlijk niet zelf aan hebt gedacht. Of misschien ook wel.

 1. Draai een aantal lampen er uit. Wát? Jep. Hoeveel armaturen met bijvoorbeeld spotjes bestaan er wel niet uit 3-4-5 spotjes? Draai er eens gewoon 1 of 2 uit. Verlichting is in de donkere maanden wérkelijk een enorme verbruikspost!
 2. LED. LED! Ga naar de Ikea, of de Action, of Letsleds of een andere webshop, en koop een LED-lamp. Alles wat halogeen is ga je vandáág nog vervangen. Spaarlampen ga je óók vervangen. Een spaarlamp van 11W kun je prima vervangen door een spaarlamp van 4W. Dat scheelt dus 7W/h en op een beetje avond wellicht 35Wh. Bij 180 dagen per jaar (okt-maart) is dat 6.3kWh. Dat kost tegen huidige prijzen méér dan je lampje!
 3. Wil je echt die-hard gaan? Vervang ook je koelkastlampje (vaak halogeen, 35W) voor een 1W-LED lampje.
 4. Ga eerder naar bed. Niet omdat dan de verwarming lager kan (je zult in een volgende blogpost zien dat dit marginaal is), maar omdat je (waarschijnlijk) minder verlichting hebt op je slaapkamer en een eventuele televisie ook kleiner is.
 5. Spreek af met vrienden, speel spelletjes of lees een boek. Alle partijen behalve de ontvangende partij hebben hier een groot voordeel van. De ontvangende partij verbruikt meteen minder gas, want mensen zijn warm.
 6. Rij eens wat langzamer. Als overdag 100 geen probleem is, waarom dan wel om 19u ’s avonds?
 7. Ga in het donker naar de wc. Ja, echt. Je kunt alles in het donker wel vinden toch? En zeg nu niet “maar ik lees de krant”. Want daar kun je ook op besparen. En is destemeer reden om eerder van de pot te komen.
 8. Idem voor douchen. Douche eens in een donkere badkamer. Douche anders overdag (als je daar tijd voor hebt). Hoeft het licht niet aan.
 9. Heb je een warmtepomp? Overweeg een flexibel energiecontract en ga midden op de dag verwarmen, ipv. ’s nachts. ’s Nachts is het kouder en vaak windstiller dan overdag. Kom ik ook op terug in een andere blogpost.
 10. Ga je koken en heb je een ovengerecht? Kook dan slim. Kook vooral met die oven als het koud is buiten. Scheelt verwarmingslast.
 11. Zuig niet teveel af tijdens het koken. Ik heb eerder een blogpost geschreven dat dit allemaal nogal meevalt. En dat was ook zo, en is energetisch nog steeds zo. Maar iedere kuub is nu wel 5x zo duur als destijds.
 12. Draag een trui. Maar alleen als het koud is. Want:
 13. Ik heb Lieftallige Echtgenote voorgesteld alleen nog strings en rokjes & hemdjes te dragen. En zelf korte broek, t-shirt en sandalen/slippers. Deze wassen we uiteraard net zo vaak. Maar het is gewoon minder volume in de wasmachine. We kunnen dus van méér dagen was opsparen en wassen dus minder vaak.
 14. Enkelglas? Zelfs nog ergens een enkel ruitje met enkelglas? Gebruik raamfolie of kozijnfolie. Dat is dé oplossing voor huurders met enkel glas, maar ook voor jezelf als je een volledige vervanging even niet kunt betalen.
 15. Kook vegetarisch. Niet per se uit mijn eigen idealisme, maar simpelweg omdat het véél minder energie nodig heeft.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

3 gedachten over “Energiebesparing; waar je zelf nog niet aan hebt gedacht”

 1. Ik heb ’s nachts een orientatielichtje aan zodat ik geen lamp aan hoef te doen als ik moet plassen (met het klimmen der jaren steeds vaker helaas). Het is een sun jar lichtje dus overdag op de vensterbank of evt buiten en s avonds op een strategische plek plaatsen. Ik had twee sun jars, eentje viel kapot. De glazen pot dan – het solar deel werkt vlekkeloos. Dus gebruiken we dus nog steeds, in een andere doorzichtige staander.

 2. Ik eet ook vaker rauwkost en waar mogelijk eenpansgerechten, stoofschotels gaan in de zelfgemaakte hooikist als ze warm zijn om door te garen en met pan waarin een stoomgedeelte past kan ik groente en aardappels of pasta tegelijkertijd garen, dat scheelt toch ook weer kookkosten. Verder gaan als ik niet thuis ben overal de stekkers eruit. Sluipverbruik kost ook energie. Verder heb ik geen tv, want ben alleen en kijk gewoon tv op de laptop. Dan kijk ik ook bewuster, voorheen stond de tv eigenlijk heel vaak alleen aan als een soort achtergrond . Op diezelfde laptop luister ik ook muziek, scheelt weer geluidsapparatuur .

 3. “Ik heb Lieftallige Echtgenote voorgesteld alleen nog strings en rokjes & hemdjes te dragen.”

  Dit heb ik ook aan mijn buurvrouw voorgesteld, en af en toe kom ik uiteraard langs om dit te controleren! En ook om schoenen met hoge hakken aan te trekken. Wanneer je hoger van de vloer staat nemen je voeten minder kou op. Alles voor een beter wereld toch?!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *