Energiecontract eindigt vandaag: bye-bye, opgebouwde kWh’s!

Geldsnor!

Dit is geen verhaal om zielig te doen, slechts nuchtere constateringen van feiten. Zo, dat moest ik even gezegd hebben. Maar: mijn energiecontract vervalt na vandaag. En dat kost bakken met geld.
Want uiteraard heb ik een nieuw contract: enkele dagen het variabele criminelentarief van Greenchoice, en daarna een dynamisch uurcontract. Die laatste vanaf de 26e.

Maar: mijn jaarrekening loopt van augustus tot juli. Het huidige “energiejaar” is derhalve begonnen op 1 augustus. En mijn contract liep tot 1 oktober, maar werd door het verlengingsdebacle verlengd tot 21 oktober.
Nu weten de vaste lezers dat ik een aantal zonnepanelen heb: 32 stuks, met een vermogen van bijna 10kw. Dat levert dus héél véél elektriciteit op, op jaarbasis. In de zomer produceer je meer dan in de winter, en in de winter verbruik je meer dan in de zomer.

Dat heeft gevolgen: in de donkere maanden (november t/m januari) produceren we 18% van onze eigen energiebehoefte. In de periode van maart t/m september ongeveer 150%. Dit zijn percentages van ons volledige elektriciteitsverbruik, dus inclusief het gebruik van de auto’s en elektrische verwarming.

Het deel dat je méér produceert in de zomer dan je verbruikt, mag je afstrepen tegen het hogere verbruik in de winter. Dit heet “salderen”. Zo gebruik je het stroomnet eigenlijk als een soort oneindige batterij. Als de som van het geheel onder de 0 komt, ga je netto terugleveren. Daar staan doorgaans andere tarieven voor.

Salderen over een korte periode

Echter: bovenstaande is vooral interessant als je een jaar lang dezelfde tarieven hebt, en dezelfde leverancier. Dat is voor mij niet het geval. We hebben namelijk 2 maanden nadat we in dit huis kwamen wonen een nieuw contract afgesloten, bij dezelfde leverancier. Daardoor lopen mijn tarieven niet synchroon met de jaarafrekening.
Dat was vroeger niet zo’n probleem. Overstappen deed ik niet (en daar heb ik goede redenen voor), en de verschillen waren minimaal.

Dat laatste is nu dus volledig anders. Per 26 oktober stappen wij over naar een andere leverancier.
Maar: augustus was een buitengewoon zonnige maand. We hebben die maand netto maar liefst 863kWh teruggeleverd. Dit zou een mooi “voorraadje” voor de herfst en winter zijn. Maar zoals gezegd: de winter gaan we in met een andere leverancier. We beginnen dan dus op “0”.

Normaliter zouden we in september al een stukje “op” maken. Dat hebben we nu ook wel gedaan: we hebben in september 68kWh meer verbruikt dan dat we hebben geproduceerd. Dat komt vooral doordat we veel met de auto hebben gereden (ivm. mijn zieke vader).

Ons “spaarpotje” was per 1 oktober dus 795kWh. Nu is het inmiddels de 19e (jep, ik heb dit vandaag geschreven, maar jij leest het pas morgen, dus is het gister geschreven maar vandaag gepubliceerd). En oktober is buiten-gewoon-zonnig-op-het-bizarre-af!
Tot nu toe (oké, t/m de 18e) is de opbrengst van de zonnepanelen reeds 500kWh! Mag ik dat even in perspectief plaatsen?
Ja, dat mag ik, want dit is mijn blog!

Met de genoemde 500kWh is de opbrengst van de zonnepanelen nu al groter dan oktober 2019 en oktober 2020. De grens van 500kWh werd in 2021 (huidige recordjaar) gehaald op de 27e. Ik lig dus al 9 dagen voor. Zelfs met een uiterst sombere laatste periode, zou het record met een dikke 10 procent aangedikt worden.

Dit betekent wel dat er minder te salderen is. Immers, het gaat me nooit lukken om op de nul te komen (wat financieel het meest aantrekkelijk is).
Waar ik wel op uitkom? Het huidige nettoverbruik is 137kWh. De 19e en de 20e zullen we de auto’s nog maximaal opladen, en ook de verwarming staat aan. Niet omdat ik het nu echt koud heb, maar om nog een beetje warmte mee te nemen naar de komende week. Ook draaien we nu maximaal de wasmanden leeg.

Want vanaf 21 oktober t/m 25 oktober verbruiken we hier nagenoeg niets. We gaan geen was draaien. Er worden geen auto’s opgeladen.

Uiteindelijk zullen we ongeveer 600kWh netto hebben teruggeleverd in de periode van 1 aug-20 oktober. Dat gaat ons 72 EUR opleveren. In de periode van 21 oktober t/m 26 oktober zullen we netto terugleveren, als het weer een beetje meewerkt.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

3 gedachten over “Energiecontract eindigt vandaag: bye-bye, opgebouwde kWh’s!”

    1. Als medewerker bij een energiebedrijf ben ik enorm fan van slimme meters. Maar dat is vooral omdat er zulk een magnitude aan minder fouten wordt gemaakt bij het aflezen, opgeven en verwerken van meterstanden en hoe het afrekenproces voor zowel ons als klanten gewoon veel simpeler is geworden.

      Toegegeven, er is een set van slimme meters die niet goed omgaan met ‘vreemde’ patronen in het energiegebruik. Die worden hopelijk zo spoedig mogelijk vervangen. Als er iemand mag worden aangekeken op eventuele foutieve meters denk ik dat hier toch de netbeheerders degenen zijn die je moet aankijken. Zij beheren de meters en leveranciers moeten het maar doen met wat voor gegevens we aangeleverd krijgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *