Energiecrisis-winter-survival-pakket & creatief besparen op je energierekening

Geldsnor!

Het is een soort van winter in Nederland. In ieder geval een soort winter die millenials en generatie Z als “winter” klassificeren. In ieder geval is het te koud buiten om zonder verwarming comfortabel in je huis te kunnen vertoeven. Tegelijkertijd is het allemaal te duur om met verwarming comfortabel te kunnen zijn. Dus moeten we creatief zijn.

Eerder hebben we al gelezen (voor de vast lezers) over hoe warm je het huis minimaal moet stoken. Niet omdat het verwarmen van vochtige lucht meer energie kost. Dat is onzin. Maar omdat het anders te vochtig wordt en je vochtproblemen krijgt.

Ook hebben we al gelezen over het lager zetten van de verwarming (doen!) als je er niet bent, het plaatsen van een pompschakelaar voor de vloerverwarming, aanbrengen van radiatorfolie en radiatorventilatoren en het terugbrengen van de temperatuur van het verwarmingswater. En ook over het aantrekken van een lekker warme trui. En uiteraard heb je álle verlichting al vervangen naar LED maar laat je wel lekker de kerstboom aan.

Maar dan nog zullen de kosten flink oplopen. Er valt nu eenmaal niet te ontkomen aan het natuurkundige feit dat een object warmte verliest als de omgeving kouder is. Dus heb je een soort survivalpakket nodig. De onderstaande links zijn affiliatelinks. Als ik toch iets schrijf, kan ik net zo goed iets nuttigs doen met de verwijzing.
En die is vrij simpel: met een plaid, een kruik, sloffen en meerdere laagjes kleren ben je al een heel eind! De meeste van deze artikelen kun je ook heel goedkoop scoren bij de Action of de Scapino.

Maar op een serieuze noot: een kruik vul je met warm water en geeft gedurende lange tijd veel warmte af, direct aan het lichaam. Ik ga niet in op de gezondsheidsclaims die sommige fabrikanten doen. Zoals dat het “diep in je lichaam binnendringt” en dergelijke roeptoeterij. Daar heb ik geen kaas van gegeten. Maar ik weet wel dat Lieftallige Echtgenote dól is op haar kruik. Zelf vind ik het vreselijk. Ik zit dan weer liever met een plaid (da’s een dekentje) op de bank. Ook als het niet stervenskoud is in huis. Ik heb het eigenlijk nooit koud, ik vind het gewoon lekker.

Ook loop ik thuis altijd op blote voeten of op sloffen. Nooit (of zelden) op schoenen. De sloffen houden mijn voeten lekker warm. En als je warme voeten hebt, heb je het minder snel koud.

Creatief met warmte omgaan

Bovenstaande ligt allemaal behoorlijk voor de hand. Dus nu gaan we creatief zijn. Of een vrek…
In ieder geval: als je van plan bent om ergens heen te gaan, dan zet je uiteraard de verwarming lager. Ga dan vooral als het koud is! Want dan heb je daar het grootste voordeel van.

Als je ergens heen rijdt met de auto, geldt dat de verwarming in de auto gratis is. Mits het een ouderwetse dino-ploffer is tenminste. Die genereren zoveel restwarmte, dat deze het interieur in geblazen wordt. Zonder er extra brandstof voor te verbranden: als er geen warmtevraag is in de auto gaat de warmte via de radiateur bij de motor naar buiten.

Ga dus op koude dagen met de auto ergens heen – en blijf lang weg. Niet even een uurtje naar een winkel. Nee, lekker de héle dag naar de Ikea (is de koffie daar nog steeds gratis met je Family-card?). Of naar de kerstshow in de Intratuin. Of gewoon van winkel naar winkel struinen, lekker buiten in de bossen lopen of over de hei. Maakt niet uit. Maar wees uithuizig (en koop dan geen dingen ín die winkels!).

Denk er wel aan: stap niet uit de verwarmde auto direct de woning binnen. De auto kun je straffeloos op 21 graden zetten, maar je woning lijkt daarna koud. Beter kun je dan nog even iets buiten doen of gewoon een rondje lopen, voordat je naar binnen gaat. Dan lijkt de woning tenminste weer warm.

Hetzelfde geldt voor tuinonderhoud. Ga lekker buitenwerken in de tuin als het koud is (niet snoeien als het vriest). Dan lijkt het daarna gegarandeerd warm binnen.

Een wellicht leuker tijdverdrijf is afspreken met vrienden. Lekker rouleren om de lasten te verdelen. Maar dit heeft veel voordelen. Ten eerste: als je niet thuis bent kan de verwarming en verlichting uit. Dat scheelt in ieder huishouden wat niet thuis is. Ten tweede: het gezin die de vrienden ontvangt hoeft óók minder te stoken. Want mensen geven aardig wat warmte af. En de zeer prettige bijkomstigheid is dat het gezellig is. (als het niet gezellig is, is het tijd voor nieuwe vrienden!)

En verder? Sterkte. Dit soort dagen (het is 5 december als ik dit schrijf) kosten ons 20 EUR per dag. En dat in een goed geïsoleerd huis, zonder vaatwasser, wasmachine en de auto’s op te laden. Dat is dik 600 EUR per maand en zal voor velen veel erger zijn.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

6 gedachten over “Energiecrisis-winter-survival-pakket & creatief besparen op je energierekening”

 1. Weer een erg leuk stuk, veel dingen erg herkenbaar en ook veel dingen worden toegepast. Alleen de aanvoer en afvoer temperatuur van de ketel hebben we weer iets moeten verhogen we kregen het niet warm binnen. Las pas een stuk die zei dat het in andere ruimtes in huis nooit echt koud mocht worden omdat dat weer invloed had op de temperatuur in de woonkamer weet niet of dat klopt. Hij zei dat het wat verbruik niet veel uitmaakte als je meerdere radiatoren zou openen, het zal altijd meer zijn maar veel meer?? Is naturrlijk te testen. Had pas met een vriendin en haar man een afspraak….lekker wandelen in het bos ik had het over mensen die nu nog in blousje op de bank zitten…..daar was zij er een van maar ze gingen dan ook 400 euro meer betalen in de maand 🙁 Ik heb gisteren een elektrische deken op de bank gelegd en daar een plait overheen en toen zelf ook onder een plait heerlijk warm zelfs te warm op ten duur. Vandaag een test om deken op de bank aan te doen en de cv 16 of 16.5.

  1. Dank je. Voor wat betreft niet stoken in andere ruimtes:
   Stoken is lineair. Stel de woonkamer is 40m2 en heeft een plafond van 250cm hoog. Dan is het volume 100m3. Als je hier de slaapkamers bij neemt en deze ook warm zou stoken, neemt het verbruik met hetzelfde percentage toe. 200m3 verwarmen kost het dubbele aan energie als 100m3. MAAR!!!
   Er is een grote maar: de lucht in niet verwarmde ruimtes moet je wel “opgesloten” houden in deze koude ruimtes. Onverwarmde ruimte = deur dicht.
   Als de ruimtes niet zijn afgesloten, zoals een open trappengat of niet verwarmde slaapkamers met open deuren, dan zal deze lucht in beweging komen.
   De koude lucht zakt (want die is zwaarder) en de warmere lucht stijgt op. Hiermee worden de niet-verwarmde ruimtes alsnog verwarmd en onststaat een tochtstroom in huis die best sterk kan zijn (enkele meters per seconde). Die tocht trekt vooral over de vloer en zal dus de warmste ruimte het meest beïnvloeden. Dit fenomeneen is vooral goed te zien in een koude badkamer met warm water uit de douche in combinatie met een douchegordijn. De lucht achter het douchegordijn wordt opgewarmd door het warme water, stijgt op en trekt nieuwe lucht aan. Met als gevolg dat het douchegordijn tegen je aanplakt :-).

   Dit verschijnsel is groter als het temperatuurverschil groter is en dus met name bij convectie-gebaseerde systemen zoals heel warme radiatoren.
   Er is wel een temperatuur te vinden (zoals je zegt, testen!) waarbij de koudere lucht niet zakt en geen tocht veroorzaakt. Een klein beetje de radiatoren open is dus inderdaad niet per se slecht.

   1. Vind het echt bijzonder interessant dat warme lucht stijgt wist ik maar dat koude zakt wist ik niet. We hebben boven meestal alle deuren dicht maar daar zit wel een kier onder, ik ga er nog beter op letten dat deuren dicht zijn. Maar we hebben wel 2 trappen na boven, beneden in de gang hangt een dik gordijn daar is soms ook goed aan te zien of er boven nog een raam open staat. Ik zou boven nog een gordijn kunnen plaatsen al vind ik dat niet echt handig/veilig. Dat verhaal van het douchegordijn herken ik maar gelukkig is dat lang geleden. Maar het was wel zo dat ik recent het raam van mijn voordeur op een nog wat gekke manier heb geisoleerd met raamfolie en dan niet op het raam plakken maar op het hout zodat je een ruimte ertussen hebt, dat wilde niet lukken elke keer als ik maar een beetje in de buurt van het raam kwam zat hij er al weer tegenaan terwijl het bij de ander ramen prima ging. Toen ik de keukendeur en het gordijn na boven opdendeed was het probleem opgelost. Dat met het folie werkt echt top nooit geen natte ramen meer.

 2. Buiten actief bezig zijn zorgt inderdaad voor een warmer gevoel in huis bij terugkomst. Als het droog is ben ik ook veel buiten te vinden. Op kou kan je jezelf kleden en bovendien is het ook nog eens gezond om buiten te zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *