Energieverbruik februari: en hoe bevalt het dynamische contract

Geldsnor!

Regelmatig plaats ik updates over ons energieverbruik én de kosten daarvan. Januari was al een goede maand, en februari de eerste maand dat we op de boekhoudkundige nul komen. Dat laatste is het gevolg van relatief grote voorschotten in de wintermaanden, die door zuinigheid en zeer zacht weer nogal “overtrokken” waren.

Eerst maar even de getalletjes:
1. We verbruikten 1188kwh elektriciteit
2. We leverden 280kwh terug
3. We hebben 508kwh geproduceerd
4. En “dus” 228kwh direct verbruikt: dat is 45% eigen verbruik, en 36% van ons totale verbruik is zelf geproduceerd.
5. We verbruikten 33 m3 gas.

Mooie getalletjes, al zegt het op zichzelf weinig. Zo is ons maandverbruik aan elektra 4x zo hoog als voor een normaal gezin en ons gasverbruik 10x lager. Dit komt omdat we vrijwel alles warmstoken met de airco. Slechts op het eind, toen de nachten écht koud waren en de efficiency terugliep hebben we een keertje op gas de vloer warmgestookt.

Maar er zit ook een flink stuk “auto’s” in: 543.7kwh hebben we gebruikt voor de auto’s!

Om een en ander in perspectief te plaatsen, moeten we het vergelijken met voorgaande jaren. Vorig jaar verbruikten we ruim 700kwh voor de auto’s. We hebben in 2022 24m3 gas verstookt en 1611kwh verbruikt in totaal. Dit jaar dus (als je alles in de opsomming plust & mint) 200kwh minder, waarvan het leeuwendeel voor de auto’s.
Ergo: ons verbruik is slechts 4.6% lager! In eerste instantie verbaasde mij dit. We hebben toch ons best gedaan?
Toen ben ik wat verder gaan kijken. Februari was een zachte maand: gemiddeld in mijn regio was het 5.4C. Echter: 2022 had een nóg zachtere februari, met 6.6C gemiddeld. Dat betekent in mijn gebied dat het aantal graaddagen ruim 7.5% hoger lag in 2023.

Dan is het opeens best aardig: ondanks een koudere (doch zachte) februari maand, hebben we tóch minder energie verbruikt. Het is heel goed mogelijk dat de weersinvloed het grootst is op ons energieverbruik: een flink deel van ons energieverbruik is immers voor het verwarmen van de woning.

Het dynamische contract dan!

Als energienerd vind ik het nog steeds heerlijk om een dynamisch contract te hebben! Vooraf is ingeschat door mijn energieleverancier (EasyEnergy) dat ze stroom zouden gaan leveren voor 43ct (inclusief belastingen). Voor gas lag dit tarief rond de 1.56 EUR per m3.

Hoe anders was de werkelijkheid! We hebben een gemiddelde prijs op elektriciteit weten te realiseren van 30.7ct: bijna 30 procent lager dan ingeschat. Maar niet alleen lager dan ingeschat; ook fors lager dan het daadwerkelijke gemiddelde van februari. De onderstaande grafiek laat de tarieven zien excl. btw en overige kosten:

Ons gerealiseerde gemiddelde over de maand genomen lag 22.5% lager dan de marktprijs: we hebben goed gespeeld met onze mogelijkheden om op de goedkoopste momenten te verbruiken. Toch wordt dit verschil iedere maand iets kleiner, tot het moment dat we netto stroom leveren. Ons volume op de hogere prijzen (als het donker is) wordt namelijk steeds iets groter, terwijl de stroom die we terugleveren steeds iets goedkoper wordt in de middag.
Dat is niet erg: vanaf deze maand of volgende maand krijgen we sowieso netto geld terug.

Een zelfde grafiek kan ik maken voor gas, eveneens zonder energiebelasting en BTW. Hier kunnen we niet echt spelen met de prijs: het is gewoon een kwestie van zuinig aan doen. Want zelfs met deze prijzen kost een kuubje gas nog steeds 1.23 EUR!

Los van de kosten vind ik nog steeds het grootste voordeel aan het dynamische contract dat je bewuster bent van de kosten die je maakt. Dit bewustzijn wordt vergroot doordat je het goed kunt beïnvloeden: een uurtje later de vaatwasser aan kan zomaar 20ct schelen. “Dat is niet veel”, hoor ik je denken. Maar wél ruim 70 EUR per jaar en ik weet zeker dat je wel eens meer moeite doet om minder te besparen.
(de auto op het juiste of onjuiste moment laden kan zomaar 1-2 EUR schelen per uur)

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

2 gedachten over “Energieverbruik februari: en hoe bevalt het dynamische contract”

  1. Hoe bereken je die 36% zelf productie van totaalverbruik?

    228/1128 = 19%

    Ah, ik zie het. Je haalt het verbruik van de auto uit je berekening. Dat klopt echter alleen als je de auto’s nooit opgeladen hebt met zonnestroom. Anders is je 36% voor het huis in werkelijkheid lager.

    Verder mooi te zien dat een dynamisch ook gunstig kan zijn met zonnepanelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *