Energieverbruik oktober: -27% elektricieit, -70% gas

Geldsnor!

De maand oktober is inmiddels ruim afgelopen, en alle meterstanden zijn bekend bij de netbeheerder. Dat betekent dat ik mijn maandelijkse balans kan opmaken voor het energieverbruik. Het is algemeen bekend dat we in een energiecrisis zitten, en voor de vaste lezers dat ik een “energie-fanaticus” ben. Ik blog er graag over. Waarom? Omdat het energieverbruik één van de belangrijkste drijvers is achter vrijwel alle ellende op de wereld en voor klimaatverandering. Ik probeer dus zo zuinig mogelijk te doen.

De cijfers lijken wellicht niet zo zuinig: er gaat hier héél véél elektriciteit doorheen. Dus daar wil ik vast wat kaders scheppen: we hebben een 5-persoons gezin, vrijstaande woning en verwarmen primair met de airco. We hebben 1 volledig elektrische auto en 1 plugin-hybride. We werken relatief ver van huis, al werk ik 90% van de tijd vanuit huis.
Bij het bekijken van het totale energieverbuik is het verder belangrijk om te bedenken dat 1 liter verbrande benzine ongeveer 9 kwh aan energie bevat. En 1m3 gas bevat ongeveer 10kwh aan energie.

Elektriciteitsverbruik: -27%

Ons elektriciteitsverbuik in oktober was maar liefst 27% lager dan oktober 2021 en identiek aan 2020. Waar we vorig jaar nog 1368kwh nodig hadden in de maand, was het dit jaar “slechts” 997kwh.
Dit is een daling van 371kwh, waarvan 106kwh toe te rekenen is aan minder gebruik van de auto’s.
Hierdoor blijft er nog 391kwh over voor het huishouden. Dat is 1kwh meer dan in 2020, maar 265kwh minder dan vorig jaar.
Dat lijkt weinig vooruitgang tov. 2020. Maar hierbij zijn 2 kanttekeningen te maken: in oktober 2020 kookten we nog op gas en was het gasverbruik (zie volgende kopje) aanzienlijk hoger.

De elektriciteitsproductie sloeg helemaal nergens op. We hebben een systeem van 32 zonnepanelen en hebben maar liefst 746kwh geproduceerd. Dat is echt héél veel. En dan te bedenken dat er mensen zijn die denken dat zonnepanelen alleen in de zomer nuttig zijn

Gasverbruik: -70%

Een nog groter verschil zien we bij het gasverbruik. Vorig jaar verbruikten we al weinig gas: 44m3, tegen 60m3 in 2020 en zelfs 89m3 in 2019.

In 2020 zijn we voorzichtig begonnen met het stoken met de airco. Zou het écht wel energie-efficiënt zijn? En comfortabel?
Vorig jaar zijn we hier veel rigoureuzer in geworden. En dit jaar was het eigenlijk nóg beter: er is geen warmtevraag geweest. Er is simpelweg nauwelijks gestookt in oktober.
Dat komt door het warme weer uiteraard: oktober was in mijn regio gemiddeld 2 graden warmer dan in 2021 en ook zachter dan de voorgaande jaren. Op maar liefst 6 dagen hebben wij de 20C aangetikt.

Maar ook ons gedrag heeft een belangrijke rol gespeeld. We verwarmen aanzienlijk minder: pas bij een véél lagere temperatuur gaat de verwarming hier aan. Momenteel is het namelijk slechts 17.5C in huis.
En we hebben nog wat maatregelen genomen: de elektrische vloerverwarming in de badkamer staat uit. Ook heb ik de kinderen vaker op de bakfiets opgehaald ipv. met de auto. Het was tenslotte zeer mooi weer. Ik heb zelfs een zakelijke afspraak afgelopen maandag met de fiets gedaan, ipv. met de auto (heen & terug 59km samen). Dat lijken kleine dingetjes; maar het niet gebruiken van de vloerverwarming in de badkamer scheelt een paar kWh per dag. En de kinderen met de fiets ophalen ipv. met de auto scheelt ook bijna 2kWh, en een autorit van 60km scheelt ruim 10kWh.

Gasverbuik in Huize Geldsnor in de maanden oktober, in m3
Het totale energieverbuik: elektriciteit en gas. Inclusief verwarming & vervoer (auto’s).

Vooruitblik november

De grootste drijvers voor ons energieverbruik is het stookgedrag (en noodzakelijkheid) en het autogebruik.
Vorig jaar was november een relatief koele maand. Dat wil zeggen, de temperatuur lag onder het langjarig gemiddelde. In het westen ligt dit gemiddelde rond de 7.5C en direct aan zee zelfs tegen de 9C. In mijn regio ligt het gemiddelde onder de 7C.

Maar ook al is november nog jong, het lijkt er nu al op dat we een energiezuinige maand gaan hebben. De verwarming hoeft de eerste dagen weinig werk te verzetten. En iedere dag niet gestookt is een goede meevaller in deze tijd van het jaar. Maar ook de hoeveelheid zonneschijn zorgt voor goede zaken, al bespaard dit geen energie: na vandaag, 2 november, zitten we al tegen de 60kwh en ook de komende dagen wordt het zon-technisch prima.

Qua autorijden wordt het een beetje koffiedik-kijken. Dit hangt ook af van de frequentie waarmee ik ergens naar toe moet. Met een kleine 500kWh aan woon-werkverkeer van Lieftallige Echtgenote, en enkele trips van mij zal het toch weer richting de 700kWh lopen.
In zijn geheel is het richtpunt -30% voor elektriciteit en -70% gas tov. 2021.

Hoe staat het met jouw energieverbruik in 2022?

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

15 gedachten over “Energieverbruik oktober: -27% elektricieit, -70% gas”

  1. E-verbruik (ongesaldeeerd)
    okt’21: 180
    okt’22 186

    E-levering
    okt’21: 82
    okt’22: 85

    Gasverbruik
    okt’21: 32
    okt’22: 12

    Wat heerlijk dat je panelen nog zoveel opgewekt hebben! Ik heb er 11, helaas die doen nog maar een kwart van ‘goede’ maanden.

    Begin volgende maand loopt mijn energie-jaar af. Ik heb nog 27m3 gas te besteden om onder de 500m3 te blijven. Los van de hele dure 500e kuub, was mijn doel <500. Spannend of we dat gaan halen. Als het lukt, dan schaaf ik 140m3 van mijn vorig jaarverbruik af.

    Vraagje: wat gebruik je om energieverbruik te monitoren? Ik heb P1monitor op een Pi. Werkt prettig, maar wel beetje 'nerdy' in beheer. Zou wel wat iets vriendelijkers willen, alleen als je eenmaal een database hebt dan is dat een behoorlijke drempel om over te stappen naar iets anders.

    1. Ze leveren inderdaad nog lekker op – ongeveer 50% van een topmaand. Nu wordt het minder, de panelen komen ’s middags in de schaduw te liggen van een paar eiken verderop. Die verliezen hun blad doorgaans pas midden december. Maar toch gaat het nog wel lekker, dankzij de lagere temperaturen in vergelijking met de zomer.
      27m3 in november wordt wel een uitdaging, als je ook zou moeten verwarmen.

      Mijn energieverbuik monitor ik met een HomeWizard in de P1-meter, en de solaredge communiceert met pvoutpout. Ik heb geen betaald abonnement op de HomeWizard, waardoor ik een aantal dingen handmatig moet doen. Maar goed, zo was mijn administratie toch al ingericht, dus ik vind het prima. Beter dan er voor moeten betalen :-).

      1. Hmmm, betalen en handmatig zijn beide dingen die in met allergie-hoekje zitten… Niet echt een optie dus.

        27m3 is een uitdaging, maar ik heb goede hoop. Voordeel van een nieuwbouwwoning is de extreem goede isolatie. Ik heb volgens mij het laatste huis in NL met een gas-aansluiting.

        In oktober is het de hele maand niet onder de 20 graden geweest in huis, zonder te stoken. Thermostaat staat in eerste instantie op 19 (waf-dingetje), maar als het moet kan die ook naar 18. Vorig jaar was het 45m3 met 20 graden op de thermostaat, dus we gaan er gewoon voor.

      2. Homewizzard heeft een lokale API, met een relatief eenvoudig script is dit uit te lezen en kun je het opslaan.

  2. Ik heb een vraag over verwarmen met de airco. Van koelen krijg ik hoofdpijn door het blazen van de lucht. Gebeurt dat ook met verwarmen?

    1. Krijg je hoofdpijn door het blazen van de lucht, of door het temperatuurverschil? Staat ‘ie dan niet te laag of te hard te blazen?

      Met verwarmen moet de airco ook blazen, maar ik krijg er geen hoofdpijn van. Maar dat krijg ik bij het koelen ook niet :-).

      1. Dan ben ik toch bang dat het niets voor mij is. De herrie die zo’n apparaat maakt vind ik ook heel erg irritant, zo kan ik ook niet tegen een afzuigkap of ventilatiesysteem. Jammer.

      2. Dat kan ik me als misofoon wel voorstellen. Dat was de reden waarom wij bijvoorbeeld een bora hebben, die maakt minder herrie. De airco zoemt een beetje, maar als je het irritant vindt is het niet aan te raden.

  3. Oktober 2022
    151,30 kWh
    8,904 m3

    Oktober 2021
    192,61 kWh
    10,413 m3

    Oktober 2020
    226,09 kWh
    23,989 m3

    Oktober 2019
    134,32 kWh
    6,042 m3

    Laten we zo zeggen, de corona jaren zijn duidelijk te zien. Waar we dit jaar weer extra hebben opgelet en veel minder gebruik hebben gemaakt van bijv de wasdroger en nog wat extra stekkers achter een schakelaar hebben gezet dan in de corona jaren.

  4. Oktober 2022:
    Afgenomen: 108 kwh
    Teruggeleverd: 142 kwh
    Gas: 3 m3

    Dus ook deze maand weer 0 betalen! 🙂 Dit met een 2 persoons-huishouden in een tussenwoning van 10 jaar oud.

    We hebben de kachel nog niet aan gehad en het is nog steeds 20 graden in de huiskamer. Ik heb voor de koude maanden nu elektrische kachels aangeschaft. Minder efficient dan een CV, maar heb nog zoveel te-salderen-kwh staan van dit jaar, dat de kachel in principe gratis kan draaien. Zonde om dan gas af te gaan nemen voor de CV.

    Zou graag helemaal van het gas af gaan, want we betalen nu meer aan vastrecht dan wat we aan gas verbruiken. We hebben een smal huis, dus niet heel veel ruimte voor een warmtepomp. De nieuwe monoblokken beginnen echter al kleiner te worden en er komt ook een model aan die geheel op je schoorsteen geplaatst kan worden. Dus hopelijk in 2023 een keer helemaal over.

    1. Hmmz. Ik snap het sentiment, maar toch zal stoken op gas gewoon goedkoper zijn. De opportunity costs blijven geldig, dus de te salderen kwh’s zijn feitelijk net zo duur als afgenomen kwh. Ze zijn niet gratis. Het is ook een stuk milieuvriendelijker, aannemende dat je elektrische kacheltjes vooral nodig hebt als het koud is en er weinig opbrengst is en de elektriciteit dus van het netwerk komt (wat bij weinig opbrengst veelal fossiel is).

      Monoblocken op de schoorsteen zijn al de norm, ik zie ze hier in de wijk verderop (nieuwbouw) overal staan. Al is er ook een heel aantal woningen later opgeleverd ivm. leveringsproblemen.

      1. Deze snap ik niet… Bij een surplus aan opgewekte kWh’s tov het verbruik zijn de opportunity costs de terugleververgoeding. Bij de meeste gangbare contracten is 5 tot 10ct per kWh. In dat geval is elektrisch verwarmen economisch de beste oplossing. (10 kWh is 0,5 tot 1eu, 1m3 gas is met een actueel contract 2,70eu)

        Er valt wat voor te zeggen om alternatieven voor deze kWh’s te zoeken door bijvoorbeeld erop te gaan rijden, maar dat ligt wel buiten de case van Michael.

        Mis ik iets?

      2. Hangt af van de letterlijke betekenis en wat er bedoelt is. Want het ging over “salderen”. Zo lang het gaat over “salderen”, dan is er sprake van gelijke kosten als de werkelijk afgenomen stroom.

        Als je meer produceert dan je verbruikt, dan gaat het niet om te salderen kWh’s, maar om terugleververgoeding. Dan is het inderdaad een ander verhaal en zijn de opportunity costs lager. Bij Greenchoice was dit 11 ct en bij de nieuwe tarieven werd dit 30ct meen ik. In beide gevallen is het opsouperen van je “teveel geleverde” stroom financieel gunstig.
        Maar als je het anders sowieso zou verbruiken, dan is het dus geen teruglevering 🙂 en gelden dezelfde tarieven als je gebruikelijke stroomtarief.
        The devil is in the details – and sometimes in semantics.

      3. Het is inderdaad doorgaans beter voor het milieu als de warmte via gas komt i.p.v fossiel-opgewekte kwhs. (Maar advocaat van de duivel: misschien betaal je ook wel een (indirect) mee aan Russisch gas en sponsor je zo Putin?)

        Voor mij is het een economische keuze. Alles wat ik van mijn overschot niet saldeer, lever ik terug. En die vergoeding is toch minder waard dan een gesaldeerde kwh. Daarnaast kan de kachel ook nog op de opbrengst van dat moment zelf lopen.. dit kan natuurlijk niet helemaal uit in de wintermaanden, maar het helpt wel iets.

        Ik denk dat het me toch meer oplevert zo dan nu gas te gaan verbruiken.

  5. Hier gaat het goed. Ik verbuik denk ik in kWh iets meer daan voorheen omdat opgroeiende kinderen iets meer verbuiken. Ik kom denk ik op 6-7 kWh per dag. Maar de zonnepanelen doen het nog super goed op onze hoekwoning. Ze hebben ze ook echt helemaal in de nok geplaatst. En omdat ik lokaal verwarm is ons gasverbuik 1 a 2 m3 per week. De CV is nog niet aan geweest. Mijn voorschot is 120 euro en ik krijg sinds juli meer dan 500 euro terug volgens Vattenfal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *