Februari is altijd zo’n spannende maand

Geldsnor!

Herkennen jullie dat? Ik vind februari altijd de spannendste maand van het jaar. De laatste maand waarin het nog echt winter kan worden (al kan het begin maart ook 20 graden vriezen). Maar ook de eerste maand waarin het lente kan worden. Neem vorig jaar: van -11 naar +19 in minder dan 2 weken!

Het is ook de maand waarin onze gemeentelijke belastingen bekend worden. Die worden hier betaald in 10 gelijke termijnen, waarvan de eerste in maart is. Ik heb al eerder uitgerekend wat de aanslag dit jaar gaat worden, en dat zal ongeveer 1600 EUR zijn.

Maar dat is wel gebaseerd op een stijging van de woningwaarde. En wat die gedaan heeft volgens de Wijze Rekenmeesters is mij niet bekend. Draagt bij aan de spanning!

Momenteel zit onze Loan-to-Value ten opzichte van de WOZ-waarde op 83,42%. Dat is de waarde uiteraard van januari 2020. De peildatum voor dit jaar wordt januari 2021. En we hebben niet alleen afgelost op de hypotheek, maar ook de waarde zal gestegen moeten zijn. Een stijging van 11% zou betekenen dat we in een flink lagere risico-categorie terechtkomen, wat toch weer 0.05% scheelt: 17 EUR per maand. En dat zou uiteraard allemaal naar de extra aflossingen gaan.

Maar dat is dus nog even afwachten. Ik hou je op de hoogte!

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

8 gedachten over “Februari is altijd zo’n spannende maand”

 1. Ik kon de WOZ-waarde hier in ‘de grote stad’ afgelopen maandag inzien toen ik inlogde bij de gemeente. Viel bijna van mijn stoel van verbazing, de stijging was slechts 2,7%. Maar goed, ik zit al jaren in de laagste risicocategroie, onze huidige LTV is 32,5%.

  1. 2.7% is bijna ongeloofwaardig weinig – maar als je al in de laagste risicocategorie zit is dit natuurlijk alleen maar voordelig.
   Hier is het uitbesteed op provincie-niveau en dus niet op stad / gemeente. Maar de kans is groot dat in jouw wijk meer mensen wonen dan in mijn hele gemeente. Sterker nog, mijn zus woonde vroeger in een flatgebouw waar bijkans meer mensen woonden dan in mijn dorp.

 2. Geldsnor, ik heb een vraagje rond de (automatische) aanpassing van de rente tijdens de looptijd. Ben zelf van België en hier kennen we dit systeem niet (jammer genoeg?). Als de er een marktcorrectie zou zijn, waardoor de loan-to-value terug hoger schiet, wordt de rente dan ook in de omgekeerde richting aangepast aangezien hoger risico?

  1. Helaas gaat het niet automatisch, ik moet zelf een belletje doen naar de bank.
   Maar om de vraag te beantwoorden: nee, andersom geldt het niet voor zover ik de kleine lettertjes heb gelezen (en ik heb ze gelezen).

 3. Met jouw hotel ervaring heb ik een vraag over WiFi in hotels. Ik verblijf nu twee maanden in een hotel in Spanje en vrijwel dagelijks knalt het er uit wanneer ik npo kijk. NPO is een zware app, en ik heb nu een abo om in het buitenland te kunnen kijken.

  Hoe zijn jouw ervaringen?

  1. Kijk je via de telefoon, of op de computer? Wat ik vaak doe is verbinding maken met het wifi-netwerk via de computer, en dan een hotspot opzetten. In mijn ervaring is de wifi-verbinding van de computer sterker en stabieler dan van de telefoon.
   Binnen Europa gebruik ik meestal echter gewoon 4G.
   Sowieso gebruik ik nóóit onbeveiligde wifi-netwerken. Daaronder vallen ook de netwerken waar het password overal gewoon verkrijgbaar is.

   Een dingetje wat ik vaak mee maak in hotels is dat de meeste telefoons verbinding maken via het 2.4ghz netwerk, en dat daardoor de 2.4ghz band van het wifi-netwerk vol is (en er dus vaak uitklapt). 5ghz is stabieler, omdat minder apparaten daarvan gebruik maken. Wellicht is daardoor mijn computerverbinding sterker. Die maakt vervolgens een 2.4ghz wifi-hotspot aan 🙂 (mijn telefoon ondersteunt geen 5ghz).

   1. Ik gebruik de iPad. Mijn smartphone heeft een abo van 3GB. En in het buitenland moet je de telefoon op alles open zetten. Alleen de werkelijke belangrijke apps zet ik open.
    De telefoon is sterker dan de WiFi. Gisteren startte mijn nieuwe maand en geheel automatisch voorzag mijn iPhone voor programma NPO. Ben ik nu meteen door de helft van mijn gb’s heen.

    Voor de volgende keer ga ik kijken met jouw adviezen wat ik er aan kan doen. Na vele jaren dit hotel gebruikt te hebben met uitzicht zee en strand en balkon genoot ik altijd maar ik ben er nu wel klaar mee.

 4. Meeste banken accepteren ook een taxatierapport voor bepalen LTV. Aangezien marktwaarde vaak fors hoger is dan WOZ zou LTV obv taxatie onder de 60% (of whatever je laagste schijf is) kunnen schieten.

  Je kan ook uitrekenen wat je nodig hebt en vooraf aan de taxateur vragen of dat eruit kan komen. Zo nee, hoef je de taxatie ook niet te laten doen. Grote kans dat je de kosten voor taxatie er in enkele maanden uit hebt.

  (Kosten voor taxatie zijn aftrekbaar als financieringskosten.)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *