Fietsvakantie: veel lol voor weinig geld

Geldsnor!

Vroeger gingen wij altijd kamperen met het hele gezin. Écht kamperen, in een tent. Later in een vouwwagen. Ik heb hier fantastische herinneringen aan. Het heerlijke buiten zijn, altijd frisse lucht en het geluid van wind en regen op de tent: heerlijk. Het makkelijk vrienden maken op de camping, de wereld om je heen ontdekken. Voelen dat je leeft.

Dit hebben wij later als volwassenen voortgezet: vakantie is kamperen, bij voorkeur in een tent. De kleine ongemakken hebben hun charme en horen bij de ervaring. Een beetje weinig ruimte om om te kleden. De zoektocht naar de kleding, soms wat klammige kou of een hete tent. Afgewisseld met een wit wijntje voor de tent, boekje lezen en flinke trektochten maken in de bergen.

Deze ervaringen wil ik meegeven aan de kinderen. Om praktische redenen verblijven we dit jaar in een huisje op Landal (3000 EUR voor 2 weken…) in Nederland. Maar volgend jaar gaan we zeker weer kamperen. Hotels vind ik afschuwelijk: voor mijn werk verblijf ik veel te vaak in hotels. Veel te veel herrie, andere mensen die ik niet wil zien of horen, ontbijtzalen en verplicht uit eten. Gruwel, hel, werk. Ook een vakantieappartement grenst behoorlijk aan mijn beeld van het einde. Ik wil niet onder hetzelfde dak zitten als andere mensen. Gek misschien, in een tent of caravan hoor je immers veel meer van anderen. Maar het gevoel is anders.

Afgelopen week ben ik met de 2 oudste kinderen (2 en 5) op fietsvakantie geweest – Lieftallige Echtgenote & Baby bleven thuis. Ik heb een bakfiets met een aanhangfiets en daar hebben wij alle spullen geknoopt. Een tent, stoeltjes, benzinebrander, luchtbed, slaapzakken, wat te eten & snoepen, kleren. Het totaalgewicht was voor 3 personen, de fiets etc. meer dan 200kg. Zonder elektrische ondersteuning zijn we op pad geweest in onze omgeving: 3x 20km. Qua afstand stelde het natuurlijk niets voor, maar toch voelde ik mijn benen behoorlijk zondagavond: inclusief een frietje halen bij de snackbar in het dorp had ik 28km met de bakfiets in de benen. Aan het aantal verbrande caloriën te zien stond dit gelijk aan meer dan 100km op de racefiets. En dat met flinke tegenwind.

Maar goed, aangekomen op de camping, tentje opgezet en luchtbed opgeblazen. De kinderen hebben de hele dag gespeeld en zijn ontzettend moe in slaap gevallen. De volgende dag door, naar de volgende camping. En dinsdagochtend heb ik de kinderen op laten halen (het was geen weer voor kinderen op de fiets, stormachtige wind & regen) en ben ik teruggefietst (dat was al het plan, 3 dagen / 2 nachten).

Dit alles was voor hen een onvergetelijke ervaring en het begin van meer “avonturen”. Ze hebben genoten en we gaan dit zeker vaker doen. Hopelijk dan met beter weer!
De kosten? 15 EUR per nacht op de camping. Eten bij de snackbar was 15 EUR en de rest hebben we bij de supermarkt gehaald (en zijn dus geen “extra” kosten). Behoorlijk goedkoop!

De fiets & aanhangfiets. Achter de zwarte blokken zitten mijn kinderen.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

5 gedachten over “Fietsvakantie: veel lol voor weinig geld”

  1. Ik heb zelf ook niets met hotels en vakantieparken. Maar wil ook niet altijd kamperen. Vorig jaar ben ik lid geworden van Nivon. Die hebben door heel Nederland natuurvriendenhuizen, soms met trekkersveldje of volwaardige kampeerplek erbij. Slaapkamers heel basic, maar ze liggen in het groen en hebben vaak enorme kindvriendelijke buitenruimte eromheen. Prijzen van slaapplaats binnen zijn vergelijkbaar met natuurcampings. En dan kan je indien nodig een deel van de familie in huis laten slapen en een deel buiten laten kamperen.

    1. Dank je. Zondag was het hier wel prima, beetje winderig maar droog. Koud s nachts, letterlijk ijs op de tent… Maandagochtend scheen de zon ook en was het hele dag droog. Dinsdag was het pestweer:-)

  2. Ik heb een keer gekampeerd met ijs op en in de tent. Toch niet echt “mijn weer”! Ik werd er heel koud en verkleumd van! Het lag er ook aan, dat onze donzen slaapzakken toch niet echt bedoeld waren voor nachtvorst en ik nog niet wist dat ik mijn wandelschoenen beter in de slaapzak kon doen in plaats van in de buitentent zetten.
    Pas na een halve dag wandelen waren mijn voeten weer wat op temperatuur daar in augustus hoog (2200 meter) in de Alpen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *