Finaal energieverbruik 2020: 27.049 kwh

Geldsnor!

Ja, dat is nogal wat he? Huize Geldsnor heeft in het jaar 2020 maar liefst 27000 kwh energie verbruikt. Mwoah! Da’s veel. Jep. Maar het is toch niet helemaal wat je denkt.

In de media wordt vaak het een en ander door elkaar gegooid: energieverbruik en elektriciteitsverbruik. Dat zijn 2 verschillende dingen. Elektriciteitsverbruik is wat het woord al zegt: het verbruik van elektriciteit. Dit kun je simpel aflezen op de meter. Appeltje-eitje, of Petit Pomme-petit oeuf, zouden de Fransen zeggen. Little apple, little egg.

Maar er spelen nog 2 belangrijke factoren bij het energieverbruik van een huishouden. Je verwarmt immers water om te douchen, en je verwarmt je huis. Daarbij rij je waarschijnlijk ook nog af en toe auto. Die dingen horen bij je finale energieverbruik.

Dit heb ik voor mijn huishouden teruggerekend naar kwh. Hierbij is de aanname dat 1 m3 gas een energie-inhoud heeft van 10kwh (in werkelijkheid 9,9) en een liter benzine 8,9kwh. En omdat ik alles bijhoud, is het wederom een Kleines Apfel-Kleines Ei om dit in een grafiekje te stoppen. En dat heb ik gedaan. Het totale verbruik van mijn huishouden is dus de optelsom van elektriciteit-gas-benzine. Een gedeelte van de elektriciteit is gebruikt om de auto’s mee op te laden (ongeveer 7000kwh), de rest gewoon voor “huishouden”.
Gezien ik ook een paar zonnepaneeltjes op het dak heb, is de eigen opwek goed voor 37,72% van het totale energieverbruik van mijn huishouden: 10.203kwh.

Situatieschets

Onderstaande grafiek is natuurlijk erg afhankelijk van de persoonlijke situatie. Om een beetje te kunnen vergelijken volgt hier een kleine omschrijving van mijn woning en gezinssituatie:
Gezin, 2 kleine kinderen & 2 grote honden. 1 volledig elektrische auto, 1 plug-in hybride. Vrijstaand huis met oppervlakte van ongeveer 180m2, volledig voorzien van airconditioning, gezien de locatie van onze woning (ZO-Nederland) erg prettig. Vrijwel overal LED-verlichting, op een verdwaalde halogeen-spot na. Elektrische (vloer)verwarming boven, conventionele vloerverwarming beneden, met een aanvoertemperatuur van 40C. We stoken in de winter regelmatig met de airco. Het huis is verder voorzien van een luxe badkamer met regendouche en een ligbad. We drogen de was zoveel mogelijk op een rek, maar ondergoed en dergelijke gaat in de warmtepompdroger.

Hoe ziet jouw totale energieverbruik er uit?

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

4 gedachten over “Finaal energieverbruik 2020: 27.049 kwh”

 1. Hier een kleine hoekwoning(huur), eenpersoonshuishouden met kat en fiets. Geen airco, als de zon op het huis staat gaan er reflectiedoeken op de buitenkant van de ramen. Cv(mag ik niks aan veranderen want huurhuis) Zuinige apparaten en lampen. Bewust geen auto.
  Verbruik 5546 kwh

  1. Ook in een huurhuis mag je gerust de aanvoertemperatuur van je CV-ketel anders instellen. Er gaat gegarandeerd niets aan kapot.

   5546kwh als totaal finaal energieverbruik is zeer netjes!

 2. Op zich kijk ik niet zozeer naar mijn verbruik maar meer naar wat het mij kost. Om tot lagere kosten te komen stap ik elk jaar over. Daar ik door mijn panelen stroom overhoud gebruik ik dat door elektrisch bij te verwarmen.
  Ik heb dus een soort van nul op de meter woning gecreëerd. Hierdoor betaalde ik in 2020 slechts 10,- per maand voor stroom & gas, is 120 per jaar. Overstapbonus was 250,- Door het overstappen betaal ik dus in principe niets maar krijg na uitbetalen bonus nog +/- 130 euro retour van de energieleverancier.

  1. Ik stap nooit over – maar dat is ook omdat mijn netto-rekening nul EUR is voor elektriciteit en gas (de stroom voor de auto verkoop ik aan de werkgever, waardoor mijn 10.000kwh die ik opwek voldoende opleveren om mijn eigen verbruik van 3500kwh & 900m3 gas te compenseren).

   Reken eens goed na wat het kost om elektrisch te verwarmen! Want met de terugleveringsvergoeding van zeg 7 cent, is gas nog steeds goedkoper om te verwarmen. Tenzij je het met een warmtepomp doet (vanwege de hogere COP).

   Maar ik kijk vooral naar wat de maatschappelijke impact is in deze post: het totale energieverbruik.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *