Financieren van de eigen onderneming -> met de verbouwing

Geldsnor!

Nogal een gekke kop he? Eigenlijk is het ook een gek idee. Kijk, ik wil voor mezelf beginnen (tenzij ik in de Comfortzone blijf). En ik heb een heleboel verbouwingen op stapel staan. Of tenminste, een heleboel: een zolderverbouwing en een nieuwe keuken.

Voor zowel de keuken als de zolderverbouwing hebben we gespaard en sparen we nog steeds. Elke maand gaat er ruim 1500 EUR naar een spaarrekening om dit soort dingen te betalen. Het geld staat dus gewoon klaar.
Maar, om voor mezelf te beginnen wil ik ook een jaar de ruimte hebben om het een en ander op te bouwen zonder verder risico’s te lopen. Het optuigen van een bedrijf en het aan de markt brengen van mijn diensten plus het betaald krijgen van de eerste facturen kost tijd. Contant geld is hiervoor een goede buffer. Maar dan moet ik dat contante geld natuurlijk niet in mijn huis stoppen.

En nu had ik een idee. Ik kan geld lenen, als persoonlijke lening, voor het starten van mijn eigen bedrijf. Dit zou ik doen op basis van mijn huidige inkomen en met de zekerheden die we nu hebben. Het lenen van geld als persoonlijke lening kost 3.9%. Dat is niet superveel. Maar nog altijd bijna 100 EUR per maand aan rente (bij 30.000 EUR lening).

Maar wat ik óók kan doen, is het afsluiten van de lening om de verbouwing mee te financieren. De keuken & zolder kosten bij elkaar namelijk ook bijna 30.000 EUR. Dan kan ik het geld wat we gereserveerd hadden voor de verbouwing gebruiken als buffer om voor mezelf te beginnen. En “en passant” is de rente van dit leningdeel aftrekbaar in Box 1 (en dus ~40% voordeliger) en in Box 3 (want er staat een lening tegenover).

Best een aardig idee toch? (Inmiddels zijn er knopen gehakt)

(hypotheek ophogen kan ook, maar dan moet ik langs een notaris. We hebben geen hogere inschrijving van de hypotheek bijvoorbeeld en dus moet de akte aangepast worden etc. Dan moet ik honderden EUR betalen aan een notaris én ben ik weken verder).

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

6 gedachten over “Financieren van de eigen onderneming -> met de verbouwing”

 1. Als je de hypotheek verhoogd, zal de rente daarop de helft tot een derde zijn van je persoonlijke lening. Daarnaast zijn de notariskosten aftrekbaar en zie je daar volgend jaar ook nog wat van terug bij de belastingaangifte.
  De vraag die dan staat is, wil je zo voordelig mogelijk geld lenen of kies je voor snel geld met minder gedoe, maar uiteindelijk duizenden euro’s meer rente betalen?

 2. Beste Snor,

  Ik lees met veel plezier je blogs en dat al een aantal maanden! Echt top!

  Ik zou geen van beide opties doen. Ik zou er voor gaan om de verbouwingen uit te stellen met een 1/2 – 1 jaar. Dit zijn namelijk “luxe” uitgaven. Ik denk dat je na 6 maanden ondernemen ongeveer zult weten waar je aan toe bent, zowel werkdruk als financieel gezien. Misschien bevalt het helemaal niet als ZZP’er en ga je liever weer in loondienst of komt er een fantastisch project langs waar je zeker aan wilt mee doen.
  Dan heb je en geen kosten, maar dan helaas ook niet de droomkeuken 😉

 3. Met laatste reactie ben ik het eens.
  Bovendien heb je als je voor jezelf begint wel wat anders aan je hoofd dan verbouwen.

 4. Ja inderdaad, verbouwing uitstellen en geld gebruiken voor eigen bedrijf. Liefst zo min mogelijk lenen want je weet nooit wat de toekomst brengt. Wij hebben eigenlijk enkel voor de aankoop van huizen geleend in ons leven, en voor verbouwingen, auto s, reizen hebben we gewoon gespaard. Met die filosofie hebben wij FO gehaald, een paar jaar geleden.

  1. Dank je. Verbouwen is niet zo spannend, het is alleen de zolder nog. En omdat de schoorsteen er af moet, gaat dat mijn pet te boven (qua aansprakelijkheid). De zolderverbouwing doen we wel, maar de keuken mag nog even wachten…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *