Flexibel omgaan met energieverbruik voor gevorderden

Geldsnor!

Het zal niemand verbazen, althans niet diegenen die mijn blog regelmatig lezen: ik ben in de ban van de energieprijzen. Recentelijk heb ik mijn nieuwe prijzen ontvangen voor de maanden oktober t/m december. 3.44 EUR per m3 gas, en 1.04/0.70 EUR per kWh elektriciteit (hoog & laag tarief).

Nu klaag ik niet direct: ik ben onderdeel van de gepriviligeeerde Nederlanders. Ik hoef geen zorgen te hebben over het al dan niet kunnen betalen van de rekening. Ook al gaat mijn voorschot van 44 EUR naar 290 EUR.
Daarbij heb ik ook alle middelen in huis om hier mee om te gaan: inzicht in mijn verbruik, verstand van de materie en een ruime hoeveelheid aan mitigerende mogelijkheden. Met dat laatste bedoel ik de mogelijkheid om te rijden op benzine of elektriciteit, en te verwarmen met elektra (airco) of met gas.

Eerst zal ik eens duiken in mijn verbruik per categorie. Vervolgens zal ik in de mogelijkheden duiken om onder de diverse plafonds te blijven…

Energieverbruik van Huize Geldsnor

Huize Geldsnor is het afgelopen jaar vrijwel volledig “all-electric” geweest. Dus we hebben vrijwel alles verwarmd met de airco, en hebben elektrisch gereden. Een deel van de verwarming is elektrisch, dwz. elektrische vloerverwarming op de badkamer.

Dat leidt tot onderstaande taartgrafiek. Het totaalverbruik (september 2021-augustus 2022) was 15.000kwh (14.949 om exact te zijn).

Het moge duidelijk zijn dat het elektriciteitsverbruik in huis verhoudingsgewijs verwaarloosbaar is. Ongeveer 3000kWh. Dat is het hele huis: verlichting, entertainment, quooker & koken (zowel inductie als de ovens).
De vloerverwarming in de badkamer vreet energie: 972kWh per jaar. De overige verwarming vreet met iets meer dan 3.000kWh ook energie (noot: ik had per ongeluk wat “koeling” meegenomen. Het moet 3500kwh zijn voor de woning en 2500 voor de verwarming), maar verwarmd het hele huis (vooral beneden uiteraard) en koelt in de zomer de zolder (met name). Dat betekent ongeveer 30 kWh per m2 per jaar. De vloerverwarming in de badkamer is voor slechts 10m2 en dus bijna 100kWh per m2.

De auto’s zijn ook grootverbruikers. Sinds ik een eigen laadpaal heb gemiddeld 593kWh per maand, maar met een stijgende trend. We hebben de elektrische auto namelijk aanzienlijk meer gebruikt, maar daarentegen aanzienlijk minder benzine (wat niet in dit overzicht staat).

In dezelfde periode bedroeg ons gasverbruik overigens 372m3, wat niet in de taart zit.

De Energieplafonds

Er zijn diverse energieplafonds. De sinds kort aangekondige overheidsplafond van respectievelijk 2400kWh en 1200m3. Maar ook mijn eigen plafond. Met een systeemgrootte van 9600wp produceren wij gemiddeld meer dan 10.000kWh elektriciteit per jaar. Dankzij de salderingsregeling betekent dit dat wij voor het jaar 2023 en 2024 kunnen rekenen met 10.000kWh minder: deze mogen we wegstrepen van het verbruik. Er blijft dus 5.000kWh over. De hogere prijzen per kWh zijn alleen interessant voor die 5.000kWh. En voor het gasverbruik.

De vraag gaat nu zijn: waar ga ik mijn elektriciteit besparen?

Zoals gezegd, hebben wij alle mogelijkheden om te kijken naar de kosten per eenheid. Die liggen voor auto’s anders dan voor gas.
Voor de auto hebben we 3 mogelijkheden:
1. Minder autorijden (en langzamer)
2. Laden bij een publieke laadpaal
3. Rijden op benzine

De eerste optie is het meest voor de hand liggende en proberen we al beter uit te voeren. Feit is dat we allebei vrij ver weg werken, maar we doen ons best om de rest te beperken. Niet altijd eenvoudig, omdat bijvoorbeeld mijn ouders en grootouders ver weg wonen.

De andere mogelijkheden leiden niet tot een besparing, maar slechts een verschuiving van posten. Hier ligt de balans tussen de actuele prijs van een kWh thuis, en de actuele prijs bij een publieke laadpaal. Verrassing: deze laatste ligt momenteel op 0.36 EUR (en gaat overmogen naar 0.40 EUR) per kWh. Dat is dus maar liefst 30/34 ct goedkoper dan mijn thuistarief!
Bij benzine ligt dit allemaal iets moeilijker. Mijn auto verbruikt met een lege accu 4.5L per 100km (mits langere afstand). De elektrische auto verbruikt 15.5kWh per 100km. Met 10% laadverlies komt dit uit op 17kWh per 100km.
1 liter benzine kost actueel 1.85 EUR. 100km kost *dus* 8.325 EUR. Als je dit doorrekent betekent dit dat een kWh slechts 48.9ct mag kosten, om met de elektrische auto goedkoper uit te zijn. Thuis redden we dat straks niet meer, aan een publieke paal nog nét.

Als we de helft op benzine gaan rijden, ipv. elektriciteit, dan hebben we reeds 4.000kWh bespaard.

Een soortgelijke berekening kan ik maken voor verwarming:
1. Minder stoken (lagere temperatuur)
2. Vloerverwarming badkamer uit
3. Stoken op gas

De lagere temperatuur hebben we al ingesteld. Deze zal op 17.5C gaan staan, met een grotere nachtverlaging die ’s ochtends langer aanhoudt. Ook de vloerverwarming in de badkamer staat nu uit, maar zal wel weer aan gaan. Niet meer op de 23C die de vloer werd, maar slechts op 19.5C. Dat zal meer dan de helft gaan schelen.

Nummer 3 is “eenvoudig”. 2500kWh vervangt 700m3 gas, heb ik uitgerekend. Het is geen loepzuivere calculatie overigens, omdat er geen tussenmeter op de airco’s zit. Maar het is in ieder geval iets om mee te rekenen. Dit laat zich omrekenen naar een gemiddelde “COP” van 2.77. Deze waarde is aangepast tov. 2.33 die ik eerder had, en nog altijd niet zuiver. Dit komt omdat ik ook de zolder verwarm met een airco, en soms als het koud is de bovenverdieping. Daar kán ik echter niet met gas verwarmen.
Een kWh “warmte” kost met gas bij de nieuwe tarieven 0,34 EUR. Bij een elektriciteitsprijs van 70ct kost een kWh warmte 0,25 EUR (bij COP 2,77).

Dit is nog gerekend zonder een prijsplafond op gas van 1.50 EUR (wat de rekening terugbrengt naar 1050 EUR).

Met andere woorden: als wij minder rijden en minder vloerverwarming gaan gebruiken, en ook nog eens meer op gas gaan stoken, zal de elektriciteitsprijs me een worst wezen.

Sterker nog: als het prijsplafond op gas er komt, zitten we er nog slechts 1000kWh boven, zónder rekening te houden met de auto’s en de mogelijkheden om extern op te laden, minder te rijden of op benzine te rijden.

Overige besparingen

Natuurlijk valt er nog meer te besparen op ons overige verbruik. Zo hebben we recentelijk onze eetkamerlamp vervangen door een aantal LED-exemplaren. De oude was nog halogeen en hoewel we er op probeerden te letten, was deze toch vaker aan dan me lief is. Ook elders hebben we het een en ander vervangen door nieuwe en slimmere LEDs.
Zo gaat de buitenlamp nu niet meer aan met een domme tijdschakelaar, maar met een slimme. Gewoon 15 minuten na zonsondergang, tot 22:30. En vanaf 6 uur ’s ochtends, tot 15 minuten voor zonsopkomst.
Van de lampen in de keuken gaat er 1 automatisch aan om 18 uur ’s avonds (winter). Dat is voldoende voor “looplicht”. Tevens zijn de 44W aan lampen in de gang vervangen door 4x5W.
En op de kamer van mijn zoon stond een wereldbol met een oude lamp. Gezien dit een lamp is die véél aan staat, is alleen deze vervangen door LED al goed voor 1% van ons energieverbruik (excl. auto’s & verwarming).
Vervolgens hebben we nog een tijdschakelaar gezet op mijn kantoor: alles gaat uit na 18uur en blijft uit tot 08:40, inclusief de WiFi. Iets soortgelijks hebben we gedaan met de mechanische ventilatie: die is alleen aan vanaf 18u tot 00. Dit laatste scheelt 118kWh per jaar!

Mazzel met woonlocatie

Verder heb ik ook gewoon mazzel met mijn woonlocatie; het nachttarief gaat al in om 21 uur. Dit ipv. 23 uur wat gebruikelijk is op veel plaatsen in het land. Toch een mooie meevaller!

Wat ik er nu allemaal van vind? Nou, het duizelt me een beetje met alle mogelijkheden. Ik kan met alle mogelijkheden die ik heb en het inzicht wat ik heb heel veel beïnvloeden. Maar de meeste Nederlanders hebben dit inzicht niet, en ook niet de mogelijkheden om te spelen met hun energieverbruikers zoals ik dit kan. Hierdoor kan ik onze rekening wellicht alsnog onder de 150 EUR houden.

Als het mij als rechtgeaarde Energiemessias al duizelt, wat moeten “normale” Nederlanders dan wel niet denken?

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

17 gedachten over “Flexibel omgaan met energieverbruik voor gevorderden”

 1. Ik ben met de auto (jij hebt ook E208 toch?) op de eco-stand gaan rijden. Dat i.c.m. max 100/105kmph en adaptive cruise control heeft m’n verbruik toch wel wat teruggeschroefd. Verder laad ik overdag (enkel tarief) zoveel mogelijk op de zonnepanelen.

  Verder zijn wij bewust in huis aan het opletten wat beter kan, maar ook in de positie dat we niet gelijk bij 15graden hoeven te klappertanden. We wonen ook gewoon in een groot huis, dus om dat te verwarmen hebben we best wat gas nodig. Keteltemp. aangepast, thermostaat ietsje naar beneden. Gordijntjes netjes dicht ’s avonds. We zullen het zien!

  Het leest zo lekker weg, al jouw berekeningen. Ik verwijs mensen zelfs al naar jou: kijk maar ff bij Geldsnor 🙂

 2. Ons energiecontract loopt af in december. De prijsplafonds doorgerekend hebbende maakt dat naast minder verbruiken, ‘alles zo houden als het is’ voor ons de goedkoopste oplossing is. Dus geen extra panelen en gewoon benzine blijven rijden. Zouden ze dat zo bedoeld hebben?

  De hele methodiek waarmee we nu ‘geholpen’ worden riekt naar één grote politieke marketingstunt. Dit had veel simpeler gekund door staffels in de energiebelasting aan te passen. Maar ja, dat bekt minder lekker dan “we stellen een maximumprijs” of “de overheid betaalt de rest”. Ik heb te doen met de procesmanagers verantwoordelijk voor de billing van de energieleveranciers die dit in moeten gaan richten.

 3. Oef die badkamervloer. Hoe kan het dat die zoveel energie verbruikt?
  Kan daar een timer op, zodat die smorgens als je in de badkamer moet zijn warm is en de rest van de dag uit?
  Hier is geen verwarming in de badkamer, of boven. Die twee minuten douchen kan ik ook wel in koude badkamer.

 4. Wederom een interessant stuk. Bedankt daarvoor.

  ‘mechanische ventilatie: die is alleen aan vanaf 18u tot 00. Dit laatste scheelt 118kWh per jaar!’

  We hebben weleens gehoord dat je de mechanische ventilatie nooit uit mag schakelen (ook niet als er niemand thuis is). We zijn benieuwd hoe jij daarover denkt. Zo te lezen, kan dat een significante besparing zijn.

  1. Hangt af van de functie. Bij ons is er geen sprake van actieve aanzuiging. Het is puur de afzuiging van vocht uit de badkamer. Niet van andere kamers. Oorspronkelijk zat het er niet eens in. De vorige bewoners zetten een raampje open… dat is niet voldoende.

   1. Wij hebben ook zo’n type ventilatie op de badkamer, maar ik heb daar een stekker met afstandsbediening tussen gezet. Het signaal is sterk genoeg om tot de zolder te komen waar de unit hangt. De afstandsbediening hangt op de badkamer, dus het is makkelijk aan voor het douchen en weer uit er na.

 5. Heb je wel eens overwogen om een extra meetpunt aan te vragen met een contract waarbij hoge teruglever tarieven worden gegeven en al je zonnepaneel productie op af te leveren?

  Dan kan je je auto opladen bij een publiek oplaadpunt en gas gebruiken voor verwarmen. Waardoor je netto ook echt gaat terugleveren.

  Wellicht niet zo groen maar wel goed voor de portemonnee

 6. Iedereen is aan het uitproberen en aan het rekenen geslagen geloof ik. Het is inderdaad een heel gepuzzel. Ik heb hier in de avond en in de ochtend een laserkacheltje op petroleum aan in de woonkamer. Met deze temperaturen begint het stoken dus al wel. Ik heb luxaflex voor de supergrote ramen van ons huis uit 1978. Als het zoals afgelopen week echt kouder is en we niet thuis zijn doe ik de luxaflex op de normale overdag/open/stand, maar heb de grodijnen voor wel dichtgelaten. Zodra er iemand thuis is gaan de gordijnen alsnog open. Ik heb het idee dat ook dat scheelt.

  1. Petroleumkacheltjes komen er hier niet in. Niet veilig met de kinderen, en eerlijk gezegd ben ik niet zo dol op verbrandingsprocessen in huis…
   Iedereen is aan het rekenen. Maar het is niet eenvoudig. Althans, niet als het aantal opties toeneemt.

 7. Prima artikel Geldsnor! Het wordt er inderdaad niet simpeler op.

  Ik verwarm zelf ook met de airco en was verbaasd over je zeer lage COP van 2,33. Ik haal makkelijk [ruim) over de 4, als vuistregel ongeveer 1,5 maal het aantal m3 is het kWh gebruik. Alleen bij -15 graden zakt mijn COP naar iets van 2,33

  Echter jij gebruikt in je berekening van COP volgens mij ook je koel energieverbruik (kan me vergissen echter). Hoewel ik het aan de ene kant snap, is het niet helemaal reëel om kwh koelingverbruik te relateren aan gasgebruik. Je werkelijk COP bij verwarmen is waarschijnlijk ruim boven de vier (zeker als de buitentemperatuur boven het vriespunt is), en daarmee wordt je breakeven elektriciteitprijs ruim boven je werkelijke elektrakosten (bij verwarmen). Of je blijft koelen of niet staat los van de beslissing met welke energiebron te verwarmen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *