Flink tegenvallende zomer. Of niet?

Geldsnor!

Voor mijn gevoel, en ik denk dat velen dit gevoel met mij delen, is 2023 een matige zomer. Vooral veel regen en relatieve koelte.

Ik wilde hier dan ook een flinke klaagzang gaan schrijven. Over de verregende zomer, over het pestweer en de kou. Maar: het is helemaal geen koele zomer!
In Nederland worden doorgaans de cijfers van De Bilt gebruikt om weer te duiden. Een lange meetreeks en redelijk centraal gelegen. Niet helemaal relevant voor mij: in mijn regio zijn de zomers nadrukkelijk warmer dan het verder naar het noordwesten gelegen De Bilt. Maar toch: deze zomer scoort gewoon een top5 notering op het gebied van warmste zomers sinds 1901!
Als je er over nadenkt is dit ook niet zo gek. Alleen lang geleden…Juni was de warmste sinds het begin van de metingen. Het oude record (van 2021) is verbroken met maar liefst 1.2°C tot 19.4°C. Ruim 3 graden boven de “normaal” (1991-2020). In die “normaal” zitten ook de hete juni maanden van 2017 (op dat moment recordhouder) en 2019 (op dat moment recordhouder) en 2018 en 2020 (op het moment een 9e en 10e plaats).
Juli daarentegen scoorde maar nét onder de norm (0.1C afwijking) en ook augustus zal op of iets onder de norm eindigen (met nog 6 dagen te gaan is dat een inschatting).

Gemiddeld is de zomer ook niet zo nat, zelfs nog droger dan normaal. Toegegeven: dit is vooral dankzij een gebrek aan regen in juni en lokaal zijn de verschillen enorm. Mijn dichtstbijzijnde KNMI station (Arcen) is 30% natter dan normaal.
Ook is de hoeveelheid zonneschijn naar mijn gevoel matig. Maar wederom is gevoel bedrieglijk, althans afgemeten aan de opbrengst van de zonnepanelen, hieronder in kwh aangegeven.
2020: 3600
2021: 3401
2022: 4100
2023*: 3700

Augustus duurt nog een paar dagen en het is dus niet definitief. Maar het lijkt voorzichtig een tweede plek op te leveren (we wonen pas 4 zomers in dit huis). Het valt dus wel mee…

Het elektriciteitsverbruik zelf valt wel wat tegen: de hittegolf in juni en de tweede begin juli hebben “genoodzaakt” tot relatief veel gebruik van de airco’s op de bovenverdieping & zolder. Het totale verbruik lag daarmee 10% hoger (2600kwh vs. 2400 in voorgaande jaren) dan normaal. Al wordt dat ook beïnvloed door het feit dat we vorig jaar 4 weken op vakantie waren en dit jaar net iets meer dan 2 weken. Weken waarin we dus wel werkten en de auto’s geladen hebben, plus overig gebruik.
Enfin, lang verhaal kort: het gevoel laat je vaak in de steek.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

9 gedachten over “Flink tegenvallende zomer. Of niet?”

 1. Net zoals vorig jaar heb ik nog steeds niet al mijn zomerkleding gedragen. En echt als het even kan draag ik die, desnoods maar een paar uur en verkleed ik me 3x per dag.
  Maar helaas, een kwart nog niet gedragen en alhoewel we in september best nog mooie dagen kunnen krijgen vind ik dat jammer
  L

   1. Ja best wel, maar ook heel veel al jaren oud en als je dan per jaar iets erbij koopt of maakt wordt het snel veel . En in de kringloop kan ik ook moeilijk iets leuks laten hangen ?

 2. Misschien heeft het er ook mee te maken dat veel dagen in deze maand wel warm waren, maar ook klam. Dus niet prettig om ‘er op uit te gaan’. Ik ben meerdere dagen thuis gebleven omdat de luchtvochtigheid zo hoog lag dat het gewoon onprettig was om een mooie wandeling oid te maken. Met dezelfde temperatuur maar een ‘droog’ zonnetje had ik dat wel gedaan. Zelfs niet wezen zwemmen een paar keer hierdoor. Daardoor voelt het al een stuk minder als vakantie, ondanks dat de gemiddelde temperatuur hetzelfde is.

 3. Koud voorjaar. Slechte zomer inderdaad. Vorig jaar van zes geënte tomatenplanten 50 kilo opbrengst. Dit jaar veel minder.
  2022 was een heerlijk jaar.

 4. Vorig jaar was een zware zomer voor mijn hart…te lang te heet en veel warme plaknachten. In langdurige hitte kan mijn hart minder goed werken en zwellen de voeten en benen op en word ik benauwd.
  Deze zomer ben ik zoveel buiten geweest. Ja soms even onderbroken door een regenbuitje, of de dag begon somber, maar bijna elke dag was er wel zon en was ik eind van de middag heerlijk buiten. De nachten waren meestal goed te doen, het huis kon goed afkoelen en ik kon goed slapen. Voor mij was dit een ideale zomer.

 5. noem me een rasoptimist, maar ik heb dat gevoel eigenlijk helemaal niet. Ik heb de hele zomder geen lange broek aangehad (een korte broek is na regen veel sneller droog ;-)), en genoeg buiten kunnen doen. In Nederland moet je altijd een beetje opportunistisch zijn met de planning. Op die manier heb ik vooral veel activiteiten gedaan in mei.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *