Forward dividend yield: >5%

Geldsnor!

Zojuist was ik even alles op een rijtje aan het zetten, qua beleggingen. Zoals het een goede belegger betaamt. En ik dacht “laat ik eens uitrekenen wat mijn dividend yield is”. Geloof het of niet, maar daar heb ik geen functie voor ingebouwd in mijn spreadsheets. Dus het kwam als een verrassing (en ook weer niet).

Nu hanteer ik dividend op basis van Yield on Cost. Met andere woorden: het uitbetaalde dividend deel ik door de gemiddelde aankoopkoers (GAK). Mijn beleggingsportfolio is tamelijk defensief en bestaat uit BAM, Shell, Unilever, Ahold, Heineken, ING en iShares Clean Energy. Over deze laatste later meer, in een andere blogpost.

De GAK, dividend en Yield % van deze fondsen is als volgt:

GAKDividend fwd.Yield %
Shell10,71,110,28%
Ahold22,560,984,34%
Heineken84,31,41,66%
Unilever411,74,15%
BAM2,20540,156,80%
ING4,560,817,54%
ishares IE00B1XNHC3411,280,080,71%

Het “forward dividend” is uiteraard een beetje koffiedik kijken. Immers, dividend kán gepasseerd worden, evenals verhoogd of verlaagd. BAM heeft jarenlang geen dividend uitgekeerd, maar op 3 november aangegeven te verwachten wel dividend uit te gaan keren. Op 15ct (de verwachting op het moment van schrijven) zou een yield opleveren van 6,8%. Niet zo spectaculair als ING met 17,5% of zelfs Shell met 10%. Maar desalniettemin aardig prima.

Door de verschillende wegingen in het portfolio, komt het totaal niet uit op 6.5%, maar op 5.4%.

Relatieve wegingen in mijn portfolio van aandelen

Bovenstaande portfolio is overigens ons “huishoud-portfolio”. We hebben nog een separaat pensioen-portfolio (met accumulerende dividenden) en wat obligaties (zoals Corekees) en Crowdfunding (Lendahand). Zelf heb ik nog een penny-stock trading portfolio, wat puur voor de lol is. Pennystocks keren daarentegen nooit dividend uit ;-).

Al met al ben ik niet ontevreden. Een paar procent van onze jaarlijkse uitgaven zou gedekt kunnen worden door alleen het dividend. Uiteraard is het de bedoeling dit te laten groeien tot een ruime 100%. Maar dat kost tijd.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

4 gedachten over “Forward dividend yield: >5%”

  1. “daar heb ik geen functie voor ingebouwd in mijn spreadsheets”. Ik ben geschokt, heer Snor! Overigens is ‘te veel tijd besteden aan het programmeren van overbodige functies in spreadsheets’ natuurlijk wel mijn eigen favoriete hobby op koude winteravonden…

    1. Haha. Ik ben ook geschokt. Maar heb nu wel mooie spreadsheets voor het dynamische energiecontract. Tegenwoordig is de energierekening net zo belangrijk als sparen en beleggen, het is niet langer verwaarloosbaar.
      Nu zit de functie wel in een tabblaadje overigens.

  2. Heel goed Geldsnor! Dan heb je bijv. Shell flink ingeslagen tijdens corona.

    Doe ik zelf ook niet, maar eigenlijk zou je in de GAK nog een onderscheid moeten maken tussen je eigen inleg en herbelegd dividend. Dan zie je pas je echte forward yield van je inleg. Maar goed, 5,4% is al erg mooi!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *