Gaat Unilever ooit nog renderen?

Geldsnor!

Noot: onderstaande is geen belegginsadvies, doe je eigen onderzoek. Disclosure, mocht het niet uit deze blogpost blijken: ik heb aandelen Unilever.

Geldsnor heeft een tamelijk defensief beleggingsportfolio. Onderdeel van dit beleggingsportfolio is Unilever. Deze heb ik gekocht op 17 maart 2020 tegen een koers van 41 EUR. In november van 2020 is Unilever niet langer genoteerd als Nederlands bedrijf en is het aandeel Engels geworden, hetgeen een transactie teweegbracht in mijn portfolio. Automatisch gelukkig: de koers was op dat moment 50.26 EUR en werd dus omgezet naar Unilever PLC.

Dankzij het systeem van DeGiro, mijn broker, is deze 50.26 EUR de genoteerde gemiddelde aankoopkoers (GAK). In werkelijkheid is dit dus 41 EUR. Het aandeel gaat al tijdenlang zijwaarts: er zit geen beweging in de koers die vastgeroest lijkt rond de 45 EUR.

De afgelopen jaren ligt Unilever dan ook vaak onder vuur. Er zou te weinig rendement zijn, en teveel focus op duurzaamheid en correctheid liggen. Activististische aandeelhouders zijn ingestapt en willen een andere koers.

Achterblijvend rendement – of toch niet?

Inmiddels is het oktober 2020 en op het moment van schrijven (13 oktober, lunchpauze) ligt de koers rond de 44.50 EUR. Een kleine 10% boven mijn GAK, echter ook in bijna 3(!) jaar. Niet echt om over naar huis te schrijven dus.
Al is het ook zo dat er natuurlijk niet echt sprake is geweest van een topjaar, tot nu toe, voor de meeste aandelen. Een dikke plus is niet slecht.
In dezelfde periode heeft het aandeel me ook 10% dividend opgeleverd. Bij elkaar dus een kleine 20%, wat zich jaarlijks laat vertalen in meer dan 6%.
Het dividend-rendement op zichzelf is ongeveer 4,15% (yield on cost).

Maar anderen hadden in dezelfde periode méér opgeleverd. Concurrent Proctor & Gamble bijvoorbeeld. Die sloot de dag af op 17 maart 2020 op 118.24 USD en noteert momenteel op 125.40: een schamele 6% meer dan destijds. Aan dividend heeft P&G 8.46 USD uitbetaald in dezelfde periode (per aandeel). Nog geen 7% in deze period. In totaal zou het rendement dus slechts een procentje of 13 zijn.

Echter, dit is een koers in USD, en dat maakt het wat moeilijker. De dollar koerste rond 17 maart rond de 1.06. Daarmee kostte een aandeel P&G 111.54 EUR. Als je dit aandeel nú zou verkopen zou je er bijna 129 EUR voor krijgen: bijna 16% meer (ipv. dus slechts 6%).

Persoonlijk vind ik wisselkoersen niet echt een strategie. Je hebt er nu een voordeel van, maar op een ander moment weer een nadeel. Als je bijvoorbeeld fondsen aankoopt die primair in USD noteren, om maar een voorbeeld te noemen.

Feitelijk gezien doet Unilever het niet zo slecht qua rendement. Wat vooral opvalt is dat het zijwaarts gaat. Maar dit is natuurlijk ook een defensieve belegging: de piek ontbreekt (P&G heeft een “high” van 164 in de tussenliggende periode), maar ook de dalen. Een defensieve belegging, zoals dit soort bedrijven hoort te zijn, heeft idealiter weinig volatiliteit. Saaiheid is goed in defensie.

Voor wat betreft het rendement? Het is hopen op dividendverhogingen, zodat de “yield on cost” aanzienlijk zal stijgen. Ondertussen haal ik nog een soepje uit de kast. Smakelijk!


Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

One thought to “Gaat Unilever ooit nog renderen?”

  1. Precies zoals je zegt, soms zijn de “saaie” defensieve aandelen op lange termijn best interessant. Shell viel daar ooit ook onder, maar lijkt nu wel een speelbal te zijn geworden van speculatie en de olieprijs.

    Ochja, ondertussen gewoon dividend ontvangen en blijven herinvesteren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *