Gasverbruik bij douchen & bad nader bekeken: wat kost dat eigenlijk?

Geldsnor!

Update: 14 oktober 2022; de gasprijzen exploderen, en daarvoor heb ik enkele aanpassingen gemaakt. Dat verandert echter niets aan de verhoudingen: douchen is goedkoper dan in bad gaan. Wil je echt besparen op het douchen? Gebruik een washandje.

Ons gezin, bestaande uit 5 personen, douchet en baddert regelmatig. De kinderen gaan 1x per week in bad (en douchen alle overige dagen), wij douchen (vrijwel) elke dag. Alleen als er iemand écht te moe is (wat met kleine kinderen wel eens voorkomt) slaan we het douchen een keertje over. Maar dat is op 1 hand te tellen. Inmiddels, in oktober 2022, douche ik zelf nóg korter en gebruik ik regelmatig een koud washandje om me te wassen in plaats van te douchen. Het voordeel aan een washandje is dat het water niet stroomt. Dat deze koud is, doet daardoor nauwelijks terzake.

En uiteraard, zoals je van mij zou verwachten, wordt alles bijgehouden en kan ik zéér nauwkeurig zien hoeveel gas er verbruikt wordt. Daarmee kan ik duidelijk inzichtelijk maken wat de impact is van douchen of in bad gaan en de impact van hoe lang je douchet.

Vlak na elkaar douchen voorkomt stilstand van warm water: je hoeft minder lang te wachten en je totale gasverbruik is lager. Daarmee kun je besparen op de kosten van het douchen.

Hierboven zie je ons gasverbruik op maandag 15 maart (2021). De kleine piekjes gedurende de dag is het pakken van warm water: na het ontbijt en lunch om de tafel schoon te maken en nog een paar keer het uitspoelen van flesjes. Iets na 17 uur ben ik gaan koken, en daarna zijn de kinderen onder de douche gegaan. Verbruik: ongeveer 0.14m3 gas. Later op de avond zijn wij om de beurt onder de douche gesprongen. Het wordt gemeten in tijdvakken van 5 minuten. Om 22:05 was het 0.241m3 en vijf minuten later nog eens 0.228m3. De douche heeft lang en hard aangestaan, blijkbaar.
Vanaf oktober 2021 koken wij op inductie en komt het grootste deel van het tapwater in de keuken van de Quooker

De dag ervoor zijn de kinderen in bad geweest, ’s avonds heeft Lieftallige Echtgenote gedouchet en een stuk later ikzelf:

Gasverbruik bij douchen en in bad gaan: een hoge piek bij het in bad gaan (veel water), een iets lagere piek bij het (lange!) douchen van vrouwlief en een lage piek bij het douchen van Geldsnor

Duidelijk te zien is hier dat de ochtend een stuk kouder was en de verwarming af en toe aansprong om bij te verwarmen. Ook het “after lunch” piekje is goed te zien, evenals het koken om 17:00.

Als je de 2 grafieken met elkaar vergelijkt is duidelijk te zien dat het in bad gaan aanzienlijk meer gasverbruik oplevert dan het douchen van de kinderen: 0.35m3 (optelsom van 3 tijdvakken van 5 minuten) versus 0.14m3. Lieftallige Echtgenote heeft 0.23 m3 gas verbruikt bij het douchen en ik was snel klaar met 0.11m3 gas.

Vrij doorgerekend betekent dit het volgende, per week & per jaar:
Kinderen douchen: 0.14* 6 = 0.84m3 per week
Kinderen in bad: 0.35m3 per week
Totaal kinderen: 1.19m3 gas per week
Lieftallige echtgenote douchen: 0.22m3 *7 = 1.54m3 per week
Snor douchen: 0.12*7 = 0.84m3 per week
Totaal Huize Geldsnor: 3.57m3 gas per week.

20% van ons gasverbruik is voor douchen & bad

Op jaarbasis is het verbruik van ons douchegedrag 185.62m3, ruim 20% van ons verbruik (en inmiddels ruim 70% van het verbruik, 2022).
Douchen en in bad gaan is in de zomer iets goedkoper dan in de winter omdat het water minder verwarmd hoeft te worden (het komt met een hogere temperatuur de ketel in omdat de bodem warmer is dan in het voorjaar/eind van de winter, en het koelt minder af onderweg omdat de woning warmer is). Maar ik sluit niet uit dat wij zelf af en toe ook nog in bad gaan. Gemiddeld zal het wel aardig uitkomen.

Dat betekent dat wij op jaarbasis ongeveer 150 EUR kwijt zijn aan warm water (met onze prijs van nog steeds 0,78 EUR per m3). Dát vind ik heel aardig meevallen. Oktober 2022, de gasprijs stijgt tot bijna 3,5 EUR per m3. Het douchen is dus bijna 5x zo duur geworden en komt met ruim 700 EUR dus vrij hoog in de totale uitgaven te staan.
Douchen doen we steeds korter, en vaak iets minder warm en met de kraan minder ver open. Het badwater laten we iets langer staan, zodat er meer warmte in de badkamer blijft hangen.

Update: hoe verbruik je minder gas bij het douchen?

Met de actuele situatie betreffende gasprijzen en dictators, is het actueler en acuter om minder gas te verbruiken dan ooit.

Bovenstaand heb ik al wat tips gegeven: korter douchen en kouder douchen. Immers, met kouder douchen wordt er minder warm water vebruikt en dus minder gas verstookt.
Ook vlak ná elkaar douchen heeft een positief effect op het gasverbruik: je hebt geen stilstandverliezen meer. Na het douchen blijft er uiteraard warm water achter in de leiding. Dit koelt snel af, en de volgende kan weer een tijdje wachten op warm water. Zonde. Stap dus meteen onder de douche als de ander klaar is.

Je kunt ook samen douchen, maar mijn ervaring is dat je hier ook een stuk langer van gaat douchen…

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *