Gasverbruik bij douchen & bad nader bekeken: wat kost dat eigenlijk?

Ons gezin, bestaande uit 5 personen, douchet en baddert regelmatig. De kinderen gaan 1x per week in bad (en douchen alle overige dagen), wij douchen (vrijwel) elke dag. Alleen als er iemand écht te moe is (wat met kleine kinderen wel eens voorkomt) slaan we het douchen een keertje over. Maar dat is op 1 hand te tellen.

En uiteraard, zoals je van mij zou verwachten, wordt alles bijgehouden en kan ik zéér nauwkeurig zien hoeveel gas er verbruikt wordt. Daarmee kan ik duidelijk inzichtelijk maken wat de impact is van douchen of in bad gaan en de impact van hoe lang je douchet.

Vlak na elkaar douchen voorkomt stilstand van warm water: je hoeft minder lang te wachten en je totale gasverbruik is lager.

Hierboven zie je ons gasverbruik op maandag 15 maart. De kleine piekjes gedurende de dag is het pakken van warm water: na het ontbijt en lunch om de tafel schoon te maken en nog een paar keer het uitspoelen van flesjes. Iets na 17 uur ben ik gaan koken, en daarna zijn de kinderen onder de douche gegaan. Verbruik: ongeveer 0.14m3 gas. Later op de avond zijn wij om de beurt onder de douche gesprongen. Het wordt gemeten in tijdvakken van 5 minuten. Om 22:05 was het 0.241m3 en vijf minuten later nog eens 0.228m3. De douche heeft lang en hard aangestaan, blijkbaar.

De dag ervoor zijn de kinderen in bad geweest, ’s avonds heeft Lieftallige Echtgenote gedouchet en een stuk later ikzelf:

Gasverbruik bij douchen en in bad gaan: een hoge piek bij het in bad gaan (veel water), een iets lagere piek bij het (lange!) douchen van vrouwlief en een lage piek bij het douchen van Geldsnor

Duidelijk te zien is hier dat de ochtend een stuk kouder was en de verwarming af en toe aansprong om bij te verwarmen. Ook het “after lunch” piekje is goed te zien, evenals het koken om 17:00.

Als je de 2 grafieken met elkaar vergelijkt is duidelijk te zien dat het in bad doen aanzienlijk meer gasverbruik oplevert dan het douchen van de kinderen: 0.35m3 (optelsom van 3 tijdvakken van 5 minuten) versus 0.14m3. Lieftallige Echtgenote heeft 0.23 m3 gas verbruikt bij het douchen en ik was snel klaar met 0.11m3 gas.

Vrij doorgerekend betekent dit het volgende, per week & per jaar:
Kinderen douchen: 0.14* 6 = 0.84m3 per week
Kinderen in bad: 0.35m3 per week
Totaal kinderen: 1.19m3 gas per week
Lieftallige echtgenote douchen: 0.22m3 *7 = 1.54m3 per week
Snor douchen: 0.12*7 = 0.84m3 per week
Totaal Huize Geldsnor: 3.57m3 gas per week.

20% van ons gasverbruik is voor douchen & bad

Op jaarbasis is het verbruik van ons douchegedrag 185.62m3, ruim 20% van ons verbruik. Toegegeven, in de zomer is het verbruik iets lager omdat het water minder verwarmd hoeft te worden (het komt met een hogere temperatuur de ketel in omdat de bodem warmer is dan in het voorjaar/eind van de winter). Maar ik sluit niet uit dat wij zelf af en toe ook nog in bad gaan. Gemiddeld zal het wel aardig uitkomen.
Dat betekent dat wij op jaarbasis ongeveer 150 EUR kwijt zijn aan warm water. Dát vind ik heel aardig meevallen. We sturen dan ook niet direct op korter douchen. Wel op gedachteloos en zinloos lang er onder staan. Bewust genieten van de warme douche is uiteraard geen probleem.
Zelf douche ik steeds korter en kouder. Niet zozeer om te besparen, maar gewoon omdat ik dit lekker vind.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.