Gebrek aan zon kost bakken met geld

Geldsnor!

Wist je dat juni 2021 de warmste was sinds het begin van de metingen in 1901? Nouja, het is zo, in ieder geval in De Bilt. In mijn regio overigens ook, maar mijn regio is altijd de warmste van het land in het voorjaar en de zomer.

Maar helaas is “warm” niet geheel synoniem geweest aan zonnig. De eerste 3 weken was het zonnig, en daarna was het vooral somber. Het netto-resultaat was nog nét positief ten opzichte van juni 2020 (3kwh verschil!), maar het verbruik lag ook fors hoger. Hoofdzakelijk omdat we in juni 2020 meerdere weken op vakantie waren. Een andere oorzaak is de hitte die we gehad hebben. Wij hebben hier een hittegolf gehad en meerdere losse warme dagen. Dit zorgde voor airco-gebruik om het huis koel te houden (22C op slaapkamers, 24C in de woonkamer).

2021 is een somber jaar in vergelijking met het zonnejaar 2020. Dit is goed te zien in het eerste halfjaar aan PV-opbrengst.

Maar vooral maart, april en mei waren somber vergeleken met vorig jaar. 762kwh minder in deze drie maanden! 762kwh staat gelijk aan 172 EUR. Januari en februari waren wel iets zonniger, dus het netto-resultaat is 462kwh (109,84 EUR).

En juli begint dramatisch en lijkt voorlopig niet beter te worden. Juli 2020 was geen topmaand, slechts 1121kwh. Maar deze maand lijken we onder de 1000kwh te blijven. Sterker nog, als ik de resultaten van de eerste 6 dagen extrapoleer kom ik nog niet op 900kwh!

Is dat een probleem?

Bovenstaande is geen probleem, maar wel erg jammer. Het betekent dat ik bij moet betalen op de energierekening, waar ik rekening had gehouden met een zonniger voorjaar en begin van de zomer. Een totaal verschil van wellicht 700kwh ten opzichte van vorig jaar hakt er aardig in en onze jaarrekening volgt in augustus. Gecombineerd met een hoger verbruik (vakantie vs. geen vakantie en airco ivm. hitte) gaan we wellicht 300 EUR bij moeten betalen.

Het heeft ook een positief gevolg. Gezien ik de wereld beter wil achterlaten dan ik hem gevonden heb, wil ik zoveel mogelijk energie zelf direct gebruiken. Dit uiteraard zonder het nettoverbruik te verhogen. En in 2021 hebben we een aanzienlijk betere score behaald op dit vlak!

Zoveel mogelijk energie zelf verbruiken is positief. Dit leert ons vast omgaan met het toekomstige afschaffen van de salderingsregeling en leidt tot minder terugleveringsverliezen. Daar merken wij niets van, maar de netbeheerder wel.
Opwek 2020 vs. 2021, afgezet tegen het percentage eigen verbruik

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

2 gedachten over “Gebrek aan zon kost bakken met geld”

  1. Het aantal zonuren is het eerste halfjaar aanzienlijk minder geweest dan vorig jaar. Ik vrees ook de eindafrekening einde jaar. Greenchoice liet me weten al eerder een factuur te sturen in verband met het verdwijnen van nachtstroom, maar ik laat dat zitten.
    Ik hoop komende winter wel naar de zon te reizen, al is het even afwachten hoe het gaat met de delta variant en alle andere nog te komen varianten.

    1. Ik heb nog wel nachtstroom maar probeer toch vooral te verbruiken als de zon schijnt. Het verschil is zo klein dat het weinig uitmaakt.
      Maar ik hoop vooral dat de zon weer gaat schijnen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *