Geef ik veel uit? En waarom ik niet (en nooit) beleg in ETF’s

Geldsnor!

Eerder deze week kreeg ik “kritiek” op basis van mijn uitgavenpatroon en dat dit de reden zou zijn waarom ik met de vraagstukken zit waar ik mee zit. Dat laatste is klinkklare onzin – of heeft zelfs een negatieve correlatie. Het eerste is echter iets wat de moeite is om in te duiken. Niet om me te verdedigen of verantwoorden, maar om te kijken of het hout snijdt.

Om te beginnen met waarom het nonsens is dat mijn twijfels voortkomen uit mijn uitgavenpatroon. Het idee kan ontstaan doordat voor mezelf beginnen een risico is. Ik neem aan, maar het is niet meer dan een aanname, dat Abroudamane zelf geen kinderen heeft. En als je kinderen hebt en een gezin om mede voor te zorgen, dan is dat iets wat je goed moet beseffen: je draagt een verantwoordelijkheid.
Dat heeft weinig te maken met de financiële middelen die ik nu achter de hand heb: met meer middelen zou het risico kleiner zijn, maar nog altijd bestaan. De risico’s zitten niet alleen in het financiële stuk, maar ook in “doe ik het juiste”.

Voorts de “kritiek” dat wij niet op weg zijn naar financiële vrijheid in de klassieke zin. Beste mensen, ik verdien iets meer dan 100.000 EUR per jaar. Samen zouden wij in fulltime dienstverband ruim 165.000 EUR per jaar verdienen. Wij hebben dus al lang geleden de keuze gemaakt dat zij 3 dagen per week werkt – en sinds 2021 doe ik dat ook. Ons inkomen en dus ook ons spaarquote is gebaseerd op 3 dagen werken per week.
Dat betekent dat ik juist wel een beetje trots ben op het feit dat we óndanks dat toch geld overhouden. Bij fulltime inkomens zou ons spaarpercentage rond de 60% liggen.

Met 3 kleine kinderen en de financiële mogelijkheid om minder te werken, hebben we daar voor gekozen. Niet om “FIRE” te zijn als zij in de puberteit zijn, maar om ze ook op te zien groeien.

Laatste punt, voordat ik in de kosten duik: “Vervolgens beleg je het maandelijks in een vanguard all world stock etf en zal je je vermogen een stuk sneller zien stijgen.”

Nog. Niet. Misschien. Ik beleg niet in ETF’s.
Een aantal redenen:
1. Vanguard All World ETF betekent 50% exposure aan de VS.
2. En 70% exposure aan USD
3. Maar het belangrijkste: ik wil mijn stemrecht niet geven aan een derde partij…
4. En uiteraard wil ik volle controle houden. Ik bepaal welke aandelen er in mijn portefeuille zitten. Zie ook mijn commentaar op Terry Smith en Unilever.
5. Ik accepteer volledig dat ik daarmee waarschijnlijk de markt niet volg en verwacht geen “outperformance” van mijn portfolio tov. “de markt”.

De uitgaven

Wonen (hypotheek, nuts, verbouwing/onderhoud). Dit komt voort uit de keuze om groot te wonen en waarschijnlijk de keuze voor een luxueuze afwerking vh interieur. Hier zit je toch ook al snel op 1500/2000 EUR per maand.

Verbouwing & onderhoud moet je lost zien van de woonkosten. Onderhoud zit er nog niet in: het is verbouwing. Dit is een investering in de woning. Dit zie je niet terug in de woningwaarde, omdat WOZ nu eenmaal 2 jaar achter de markt aanhobbelt. De afgelopen 2,5 jaar hebben we bijna 120.000 EUR van ons eigen geld (geen cent geleend) in ons huis geïnvesteerd.
Dit betekent 10.000 EUR aan zonnepanelen en 2.000 EUR voor een laadpaal voor de auto. Verder nieuwe vloeren, plafonds, badkamer, keuken, alle elektra nieuw, het tuinhuis (7×4), etc. Alleen de buitenmuren zijn blijven staan.

Het is wel zo dat ons huis groot is. Dat betekent dat je een grotere oppervlakte hebt (de woonkamer & keuken is 80m2) en dat daardoor de kosten hoger zijn dan voor een kleiner huis. Ook is onze badkamer groter dan gemiddeld en hebben we een aantal keuzes gemaakt die duurder zijn maar de veiligheid en comfort ten goede komen. Dus het klopt zeker dat dit goedkoper had gekund.

Ons hypotheeklasten vind ik niet specifiek hoog. Het is 1137 EUR per maand – maar dat is inclusief de aflossing en exclusief HRA. De nutsposten bestaan uit gemeentelijke belastingen (143 EUR per maand, 10 maanden per jaar), water (20 EUR per maand), kabel-TV (53 EUR per maand) en elektra (117 EUR, waarvan we 100% terugkrijgen, dus de facto 0 EUR).

Deze 1137 EUR per maand hoort bij een hypotheek van 395.000 EUR en een woningwaarde van > 550.000 EUR. Voor datzelfde geld koop je in Utrecht (nog g)een tussenwoning. Dat is een keuze, want daar wil ik niet wonen. Het is ook een keuze om vrijstaand te wonen. Edoch, deze hypotheeklasten zijn lager dan in mijn vorige woning, waar onze stooklasten aanzienlijk hoger lagen.

“Vrije tijd (vakantie, diverse, zakgeld) wat uitkomt op 1500 EUR per maand.”

Vakantie & vrije tijd was 10.000 EUR in 2021, inclusief 6.000 EUR voor de aankoop van een caravan. Hier wordt de aanname gedaan dat ons zakgeld besteed wordt aan vrije tijd. Dat is een foutieve aanname. Van mijn zakgeld gaat vrijwel niets op en gaat het naar Lendahand & Corekees, en soms wat kleding. En soms naar zaken als een fietstrainer of fiets. Dat is vrije tijd, maar ook sporten :-).

Diverse is meer dan alleen “vrijetijd”. Hier zitten een aantal eenmalige lasten in, waar we zeker nader naar kijken. Denk hierbij aan wat nieuwe tuin-apparatuur, een wasmachine die kapot ging, en wat dingen voor de caravan, een kerstboom en de kosten voor de honden. Dat is er nu nog maar één.

“De lease auto. Mss kan je niet onder je contract uit, maar wat zouden de kosten zijn om dit toch te doen?”

Dit is inderdaad een doorn in het oog. Het antwoord op dit moment is 5.580,29 EUR. Dat is de afkoopsom van het contract. Het is een overweging om dat nu te beëindigen, want het wordt ook nog eens verrekend met het werkelijk aantal gereden kilometers. Dankzij de coronacrisis is het aantal kilometers fors minder en is die verrekening nog eens 1900 EUR waard. De totale kostenpost is dus 3600 EUR.

Dat betekent wel dat we een andere auto nodig hebben, die meer brandstof verbruikt en ook kosten met zich meebrengt. Een ander alternatief is het verlengen van het contract. Daarmee zijn de maandelijkse kosten naar verwachting een stuk lager, omdat de component “afschrijving” fors minder zou moeten worden. Daar krijg ik begin volgende week een offerte van. Uiteraard is dan nog de vraag of het dan ook goedkoper is, immers je zit er ook langer aan vast…

“De studielening. Ik snap dat de rente 0% is, maar de vraag is waar dit geld vervolgens ingestopt wordt. Is het consumptie of is het de spaarrekening of nog beter beleggingen? Indien consumptie is het wel zo dat die lening niets kost, maar nog steeds wordt er geleefd met geleend geld.”

Onze consumptieve bestedingen zijn, zoals hierboven aangetoond, niet zo gek. Investeren in je huis is geen consumptie, maar een investering. Bovendien is het sowieso een beetje een rare zin. De lening lossen we gewoon maandelijks af. Die kost 162.60 EUR, maar geen enkel onderdeel daarvan is rente. Daarom lossen we het niet af, omdat het gewoon goedkoper is om dit over een langere periode te doen. Er zit geen nadeel aan. Het geld om het af te lossen staat gewoon op de bank. Maar waarom zou je?

Voorts is de studielening natuurlijk niet gebruikt voor consumptieve doeleinden, maar voor 2 HBO-studies en 2 academische studies (zowel mijn vrouw als ik hebben eerst HBO, en daarna universiteit gedaan). Daar hebben we ook bij gewerkt, maar mijn studie was aan een particuliere universiteit en niet aan een gewone. Ook mijn HBO was in deeltijd. Studiefinanciering heb ik derhalve nooit gehad, en ik heb dus alle kosten zelf gedragen.

Mocht je van al het bovenstaande min 1000 EUR pm afschrapen, geef je nog steeds bovenmodaal uit. Vervolgens beleg je het maandelijks in een vanguard all world stock etf en zal je je vermogen een stuk sneller zien stijgen. Kinderopvang is inderdaad enorm duur maar kan je waarschijnlijk/misschien niet onderuit.”

Alles kan, maar dat gaat ten koste van het inkomen. Geen opvang is niet kunnen werken.
De totale kosten kunnen we, en zullen we, nog wel schrappen. Maar zeer zeker niet om dit in ETF’s te stoppen, zoals reeds toegelicht. Maar ik ben ook niet ontevreden over de resultaten van 2021…

Enfin: het is goed om alles op een rijtje te hebben. Sommige dingen kunnen we zeker verbeteren (de kostenpost “diverse”). Andere factoren zijn niet zo slecht maar inderdaad wel het gevolg van keuzes.

Met 3 kinderen heb je bepaalde kostenposten en hebben wij de keuze gemaakt om niet in een kleine tussenwoning te wonen. Dit komt ook omdat deze in onze regio simpelweg niet bestaan (los van de luxueuze keuze die ik heb gemaakt dat ik geen buren wíl). Ons dorp heeft welgeteld geen enkele tussenwoning, met uitsluiting van een aantal sociale huurwoningen. Daar kunnen wij logischerwijs niet terecht. Hetzelfde geldt voor de omliggende dorpen. Tussenwoningen in de “koop” en particuliere sector zijn voorbehouden aan de steden, niet aan het Limburgse platteland.

Dus dank voor de feedback – dat wat we kunnen verbeteren, zullen we doen. Maar verhuizen gaan we niet.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

10 gedachten over “Geef ik veel uit? En waarom ik niet (en nooit) beleg in ETF’s”

 1. Zoals wel vaker geldt het statement:

  “zoveel mensen, zoveel wensen”

  Het belangrijkste is dat je achter je eigen keuzes staat en deze aan jezelf kan verantwoorden. De rest is een keuze op basis van je eigen wensen die kunnen afwijken van andere. Dat maakt juist het leven zo mooi al die verschillen.

 2. He wat leuk dat er een post aan mn reactie gewijd is.

  Ik snap dat mn reacties direct waren en wat teweeg gebracht hebben, maar ik heb ze geplaatst om het alternatief te tonen en om te proberen te antwoorden op je vraag wrm je vermogen achterblijft.

  Ik zit in een vrij gelijkaardige situatie als jullie: getrouwd, leeftijd in tweede helft vd 30, 2 kinderen (ja toch wel), hoog salaris en eigen huis. Ik moet er wel full time voor werken (dus mss ben ik idd niet zo ver in mn financiele vrijheid).

  Wij hebben onze uitgaven in de loop der jaren niet echt sterk verhoogd, ik ben vandaag tevreden met wat we 5 jaar terug ook al hadden, met als gevolg dat we veel konden investeren en het vermogen exponentieel gestegen is. De sneeuwbal zeg maar.

  Het gevolg is dat ik persoonlijk veel minder struggle met vragen als ‘wat wil ik in mn leven’ omdat ik de buffer heb om mn job te verlaten op het moment dat die me geen voldoening meer geeft. Ik heb er natuurlijk wel luxe voor moeten opgeven in de vorm van lagere consumptie maar dat geeft me ook rust.

  Zoals luxe of zuinig zegt: zoveel mensen, zoveel wensen.

  Mr op een bepaald moment gaat het niet meer om ‘optimalisaties’ maar om drastische keuzes.

  ik heb geen idee wat kinderopvang kost in Ndl omdat ik er al een tijdje niet meer woon.

  1. Ik ben altijd blij met spiegels. Dus dank je. Onze lasten zijn afgezien van de auto en opvang gelijk aan 12 jaar geleden. Maar ik voer deze strijd met mezelf al tientallen jaren. Minder gaan werken heeft het wel makkelijker gemaakt.
   Kinderopvang kost bruto 780€ per maand, per kind, voor 2 dagen opvang in de week. BSO kost een dikke 200€ en peuterspeelzaal ook.

   Maar we blijven optimaliseren, zoals gezegd zijn het de auto en diversen die geld kosten. De vaste lasten zijn in de loop der jaren al aardig gedaald.

   En goede vragen dienen om beantwoord te worden !

 3. Je generaliseert het begrip ETF door deze te verbinden met Vanguard en/of wereldindex. Een ETF is net als een aandeel gewoon een fonds dat verhandeld wordt op de beurs. Een ETF heeft het imago van goedkoop – als in weinig kosten – maar er zijn zeker ook peperdure ETF’s.

  1. Nee, ik ageer specifiek op de suggestie vanguard. Daarbij wil ik ook nog eens geen stemrecht afgeven aan die partijen. Bij direct aandelenbezit speelt dat nadeel niet. Overigens zijn de kosten voor eigen beheer ook lager dan welke etf ook…

 4. Hi Snor,

  Je blogs waren deze week ijzersterk. Moedig om je persoonlijke struggle te delen, net zoals je het delen van wat je uitgeeft. Men kan alleen maar bewondering hebben voor ouders die hun verantwoordelijkheid zo serieus nemen en bewust keuzes maken om ‘erbij te zijn’. Met name met dat laatste mogen je kinderen zich gelukkig prijzen. (Gelukkig is die hype “het gaat om de quality time” over…)

  Betreffende die uitgaven, zo heftig vind ik ze niet. Zeker als je meeneemt dat een gedeelte (verbouwing, gedeelte hypotheek en studielening) wel uitgaven maar geen kosten zijn. Hoewel ieder vergelijk zinloos is, doe ik het ook onbewust. Zo zag ik dat ons levensonderhoud behoorlijk duurder is, maar we weer minder uitgeven aan horeca. (Sorry horeca, ik ben nogal van het zelf doen…) Maar wat zegt het nou echt? Hooguit dat we prio’s anders stellen. (Of misschien de kosten wel anders categoriseren…)

  Sinds een paar jaar zit ik zelf in kamp “cashflow is king” en heb daarom in enkele jaren goed afgelost op hypotheek en studieschuld. Ik zal als eerste erkennen dat dat rendementstechnisch een waardeloos besluit was. Beleggingen hadden een veelvoud opgeleverd van de som van de lagere lasten, maar gevoelsmatig klopte het niet. Zeker omdat het ook de andere kant had kunnen gaan. Ook weer zo’n keuze waarbij er geen goed of fout is.

  Aan de ene kant zou ik het leuk vinden om meer te delen over mijn boekhouding. Ten opzichte van wat ik her en der lees is mijn visie op personal finance en de administratie daarbij wel echt anders. Anderzijds bedenk ik dan dat ik een eigen blog zou moeten beginnen en daar heb ik dan weer geen zin in.

  Ik wens je alle wijsheid in je persoonlijke zoektocht!

  Fijn weekend,

  Spreadsheets FTW

 5. Ik reageer even op deze post, zonder de oorspronkelijke post en reactie te lezen. Ook is dit uiteraard alleen mijn mening, dus doe ermee wat je wilt.

  Ik heb ooit het Landmark Forum gedaan, een cursus voor persoonlijke ontwikkeling. Een van de dingen die je daar leert, is ‘onredelijk’ zijn. Voor hun betekent dat letterlijk keuzes maken zonder redenen. Ik lees in dit stuk veel redenen om dingen toch te doen, zoals het feit dat je drie kinderen hebt. Nu leert deze cursus ook dat alle keuzes goed zijn, alleen dat ze ook allemaal gevolgen hebben.

  Ikzelf ben alleen en verdiende vorig jaar net iets meer dan jij, na aftrek van kosten. Daarmee kan ik een inschatting maken van wat jullie ongeveer te besteden hebben. Ik denk dat dit mag meetellen in de beruchte ‘savingsrate’. Wanneer je 6.000 Euro per maand netto te besteden hebt, dan is 20-30% savingsrate zeer prima, zeker op jouw leeftijd. Want dan praat je namelijk over 1.200-1.800 Euro per maand. Voor sommige mensen is dat bijna hun nettosalaris. De opmerking dat jij “ondanks dat toch geld overhoudt” vind ik daarom wat pijnlijk. Wanneer je zoveel geld verdient en dan toch het een prestatie vindt om over te houden, dan klink je voor mij als een typisch geval van iemand die onvoldoende controle heeft over zijn uitgaven, zelfs met een gezin van drie kinderen. Overigens ben ik zelf ook schuldig aan vlagen van teveel uitgeven, dus ik weet er alles van. Maar iemand die zoveel verdient, zou in mijn ogen zeker geld moeten overhouden.

  Over het “niet beleggen in ETF’s” is mijn reactie eigenlijk hetzelfde als een andere die ik zag: een ETF is een type product, en er zijn er veel meer dan alleen die van Vanguard. Ik deel ook jouw punt over beperken van exposure in de VS. Jouw redenen daarvoor mis ik in dit artikel volgens mij. Mijn reden is vooral nationalistisch: ik wil de VS niet rijker maken dan ze zijn. Ik ben net een paar maanden geleden begonnen bij Meesman en heb daar bewust voor een aantal fondsen gekozen waar de VS niet of beperkt in zit. Dit zijn overigens fondsen waar zij vanaf dit jaar mee gestopt zijn om die aan te bieden aan nieuwe klanten. Ik heb daar al wat pissige e-mails over naar hun gestuurd, want feitelijk geven ze mensen nu alleen nog de keuze voor hun World fonds, wat volgens mij precies die Vanguard is (wat ik begrijp zijn hun fondsen feitelijk Vanguardfondsen die zij onder hun naam aanbieden. Ik vind dat onterecht, maar het zal vast kosten besparen. Ik beleg ook in ASN-fondsen en ik dat zijn volgens mij geen ETF’s, omdat die actief beheerd worden. De twee die ik vooral heb, hebben het vorig jaar uitstekend gedaan. De grootste reden dat ik nog niet zelf aandelen koop is vooral dat ik tegen brokers opzie. Concurrentie is er nauwelijks in Nederland en wat ik lees over De Giro maakt mij zeer pessimistisch om via hun te beleggen. Ik heb ooit een rekening bij hun gedaan en daar niets mee gedaan.

  Over het huis, daar ben ik een echte volger van Rich Dad, Poor Dad. Je huis is een liability en de kosten die je noemt zijn daar een typisch voorbeeld van. Een eigen huis kost geld en levert geen geld op, tenzij je het verkoopt. En dat is een lastige activiteit die tijd kost. De investering in zonnepanelen vind ik wel een investering, want die levert je geld op. Het feit dat je buiten de grote stad woont, wat ik begrijp, vind ik weer prima. Dat vind ik namelijk een manco bij het gesprek over de huidige wooncrisis. Volgens mij willen teveel starters direct een huis wat eigenlijk gewoon te duur en te groot is. Ik begon met 65 vierkante meter en dat is voor een alleenstaande prima te doen. Als starter hoef je niet direct groot en luxe en op een prima locatie te wonen, als je dat geld eigenlijk niet hebt.

  Leasecontract afkopen is een crime. Ik moet nog iets meer dan een jaar met mijn midlifecrisisbak en ik heb voor de lol vorige maand opgevraagd hoeveel afkoop zou kosten. Dat werd meer dan 12k. Dat is nauwelijks minder dan de maandtermijnen. Niet gedaan dus. Ik heb nu wel de intentie om na deze een tweedehands van 3.000-7.000 Euro te kopen (direct aftikken en zakelijk). Dan gaan mijn maandlasten dramatisch omlaag. Bij de auto(‘s) kun je je afvragen hoeveel je echt met de auto moet doen en wat ook met de fiets zou kunnen.

  1.500 Euro per maand aan ‘vrije tijd’ vind ik echt schokkend veel. Daar vind ik je echt iemand die is gevallen voor meegaan met de massa. Ik heb net de post van ERE gelezen (via de links bij geldnerd) over het verdwijnen van de middenklasse (in de VS) en dat gaat eigenlijk over de voortdurende leefstijlinflatie en het kortetermijndenken bij uitgeven van geld. Nu heb ik die drang nauwelijks gehad, dus snap ik hem sowieso niet zo. Maar je hoeft met drie kinderen toch niet zoveel uit te geven aan vrije tijd? Er zijn gezinnen met drie kinderen die het met nog geen tien procent daarvan moeten doen. Ik denk dat je jezelf daar in de spiegel mag kijken. Ook hier geldt uiteraard: iedere keuze is goed, en iedere keuze heeft gevolgen. Ik denk dat een van de gevolgen ook ideeën van jouw kinderen over geld en geld uitgeven kan zijn. Je geeft dit zo door aan je kinderen. Ik heb dat zelf als kind overigens ook meegemaakt. Toen mijn ouders het goed hadden, kon er ook veel, dus ga je dit normaal vinden. Dat houd je lang bij je.

  Alle keuzes zijn goed, en wat ik zie heb jij nu, net als ik nu, de luxe om veel keuzes te maken omdat je qua inkomen bij de top 2,3(?)% van Nederland zit, zelfs met allebei drie dagen werken. Echter lijkt het mij dat met een kritischer blik, en misschien toch een a twee jaar houden van Dave Ramsey t.a.v. de studieschuld, je meer geld voor jezelf aan het werk kunt zetten. En elke Euro die je nu al investeert, levert je een veelvoud op van een Euro tien jaar later geïnvesteerd. Dat merk ik nu als laatbloeier qua starten met echt mijn geld voor mij laten werken. Ik lees in dit artikel redenen die klinken als ‘keeping up with the Joneses’. Weinig mis mee wanneer je ook goede dingen doet, wat je ook doet. Alleen kan het wat ik zo lees best een tandje strakker. Allemaal jouw eigen keus! Veel succes weer in 2022 met alle keuzes.

  1. Dank je voor de uitgebreide reactie.
   Bij de ETF’s spelen er twee dingen: namelijk dat ETF’s als categorie mi. niet geschikt zijn, vanwege het opgeven van je stemrecht. En voor je het weet wordt je vertegenwoordigd door iemand uit de oude economie, zoals dhr. Smith, een eersteklas witteboorden-uitschot. Dergelijke personen zijn verantwoordelijk voor een te groot deel van de wereld’s ellende en kijken alleen naar centen. Ik heb nog een jaar of 60 te gaan op deze planeet, en dat wil ik graag goed doen…
   Het tweede aspect is slechts mijn agering tegen de zgn. “wereldblootstelling” met fondsen als Vanguard World etc. Dat heeft weinig met wereld te maken. Het is primair VS, en dat wat geen VS is, is nog steeds in dollars.
   Onze rekeningen lopen via DeGiro, zonder probleem. Uiteraard wél met een custody profiel, maar dat spreekt voor zich.

   De uitgaven aan vrijetijd zijn bij lange na geen 1500 EUR. Een stukje boekhouding, maar ik heb 6000 EUR in de kosten genomen en die zie je dus in 2021. Maar niet in de jaren er na…De komende jaren zal deze post dus fors lager zijn dan de jaren hiervoor. Echter, er werd de foutieve aanname gedaan (zoals ik uitlegde) dat de kostenpost “diverse” te maken heeft met vrije tijd. En ook dat ons “zakgeld” iets met vrijetijd te maken heeft. Beiden is onjuist…

   Overigens is onze netto-besteding per maand stukken groter dan 6.000 EUR, het is ongeveer het dubbele. Qua geld overhouden: we komen nóóit geld tekort in een maand, met uitzondering van de specifieke posten waar je op voorhand voor spaart. 15.000 EUR overhouden in 1 maand is immers niet echt haalbaar, ondanks een netto-inkomen wat vrij hoog ligt. Maar op de “gewone” uitgaven? Nee, nooit. Dat zou inderdaad behoorlijk triest zijn.
   En huizen. Tsja, liability of investering. Ik volg hier de traditionele leer als econoom en dan valt het onder “vaste activa”. Daar tegenover staat een stuk “lang vreemd vermogen” en het verschil is eigen vermogen. Het is aanzienlijk goedkoper dan huren, wat tegenwoordig sowieso een onmogelijkheid is en waarvoor je primair in de stad moet zijn. En wonen in de stad is niet bepaald mijn ding – en na 25 jaar in steden gewoon te hebben maar ook in 4 verschillende kleine dorpen, kan ik dat verschil aardig maken 🙂

   Desalniettemin: het kan zeker een aantal tandjes strakker!

 6. Ik vind het juist verhelderend om te zien dat je duidelijk kiest om je geld gebruikt om tijd te kopen en daarnaast op een wat andere manier naar FO toewerkt. Dit is voor mij herkenbaar, de extreme aanpassingen aan levensstijl die soms gepromoot worden gaan voor mij persoonlijk ook te ver ? Ga vooral zo door met je blog!

 7. Als ik dit artikel en de reacties zo lees komt het voor mij neer op: wil je FIRE of wil je HOT. De Snor kiest voor HOT, en voor zover ik hem kan inschatten vindt hij werken best leuk, dus wil hij met 50/55 toch niet stoppen met werken (als het dan maar wel zinvol werk is).

  Ik vind FIRE-blogs heel interessant, maar ik zou er zelf niet aan moeten denken. Doe mij maar HOT, zeker als je zoals de Snor 3 kinderen hebt.

  Off topic: Marc, starters kunnen geen huis vinden op de huidige huizenmarkt omdat ze niet mee kunnen gaan in het overbieden. Dat staat los van de woonwens, ik weet zeker dat veel starters 65 m2 prima vinden. Maar ze moeten een groter percentage financieren, dus kunnen ze niet (veel) boven de taxatieprijs bieden. Itt mensen die een huis bezitten wat ze met flinke overwaarde verkopen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *