Gegarandeerd verdienen met De Loterij: 12.500 EUR!

Geldsnor!

De kans dat je een prijs wint die hoger is dan je eigen inleg, wisselt per trekking en is in 2020 12,2%. Dit is een gemiddelde over alle 16 trekkingen.

Staatsloterij.nl

Met bovenstaande tekst probeert de Staatsloterij aan te geven dat de winkans best hoog is. Ze melden ook dat de kans op “een” prijs maar liefst 1 op 2 is. Andersom geldt natuurlijk ook dat in 88.8% van alle trekkingen je geen prijs wint die de kosten van een lot dekken. Het is dus simpel: doe niet mee aan de loterij. Meedoen is namelijk als…Een lot uit de loterij. Je kunt geld winnen, maar gemiddeld genomen wint alleen de staat. 60% van alle gelden wordt uitgekeerd als prijs en 40% blijft hangen aan de vingers van de loterij-organisator (de Nederlandse overheid).

De rekensom is eigenlijk vrij eenvoudig: als je iedere maand meespeelt met 1 lot van 1/5e, dan kost je dit in een periode van 30 jaar ruim 12.500. Maar hoe dan? Simpel: In 360 perioden van 3 EUR (de kosten van een 1/5e lot en het aantal maanden in 30 jaar) leg je ruim 1080 EUR in. Maar, doordat je dit geld inlegt verlies je het effect van rente-op-rente. Bij een gemiddeld rendement van 10% heb je het hier over 12.500 EUR in 30 jaar.

De Postcodeloterij-bende

Ik ben niet gecharmeerd van de Postcodeloterij, mocht dit niet duidelijk zijn na het lezen van het bovenstaande tussenkopje. Ik vind het zelfs boefjes. De wijze waarop “peer-pressure” wordt uitgeoefend (“U speelt toch ook mee, anders winnen alleen de buren” vind ik laakbaar).

Maar ook de kosten. Kannonnuh…Het kost maar liefst 14 EUR per lot per trekking en er zijn 14 trekkingen per jaar. Dat is 196 EUR per jaar, en bijna 6000 (zes-duizend-euro) in 30 jaar. Zonder rendementsverlies mee te nemen. Immers, geïnvesteerd tegen 10% levert deze inleg 100.000 EUR op na 30 jaar. Met 5% rendement levert het nog altijd 26.000 EUR op (ja, compounding werkt hard…)

Het ergste aan dit soort loterijen is echter dat ze zich richten op de armsten in de maatschappij. Mensen die kwetsbaar zijn en denken dat het kostenplaatje wel meevalt. Wat is immers 14 EUR per trekking (Antwoord: een dag eten!).

Wil je écht winnen met de loterij? Stop dan acuut met meespelen en stort het iedere maand in een index-fonds, los het af op je hypotheek of andere schulden: doe iets er mee! Dan ben je gegarandeerd spekkoper!

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.