Geld verhuizen naar andere spaaraanbieders

Geldsnor!

Geldsnor zit met een dilemma. Zoals zovelen, denk ik. We houden een hoeveelheid contant geld (hoewel, het is giraal) beschikbaar voor noodgevallen. Dit hebben we momenteel nog staan bij onze huisbank, waar ook de hypotheek bij loopt en waar de diverse betalingen van geschieden en inkomsten binnenkomen.

Overzichtelijk. Maar duur. Duur in de zin van “opportunity costs”. Want de ING (onze huisbank) is tamelijk traag met het verhogen van rentes. Vanaf 1 maart gaan ze naar 0.5% tot 10.000 EUR en 0.4% tot 100.000 EUR. Dit is gezamenlijk ruim het dubbele van het huidige rentetarief.
En zet de rente zoden aan de dijk? Cynisch gezegd niet. In ons geval gaat het om een stijging van 67 EUR naar 162 EUR op jaarbasis, gebaseerd op het huidige spaarsaldo.
Maar, anders gezegd: we nemen soms best wel wat moeite voor een gelijksoortige besparing of zelfs een kleinere. Al is het nu een iets groter gedoe om geld weg te schrijven: de betaallimieten in de ING-app zijn aangepast naar standaard 2.000 EUR. Het is natuurlijk een kleine moeite om dit (tijdelijk) aan te passen.

Er zijn ook (Nederlandse) banken die al spaarrentes bieden van meer dan 1,5% (en onder het deposito-stelsel vallen). Dat betekent over ons spaargeld, wat we niet acuut nodig hebben, honderden euro’s per jaar verschil. Misschien gaan we het toch maar eens doen…

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

8 gedachten over “Geld verhuizen naar andere spaaraanbieders”

 1. Lastig hè? Ik zit bij de ASN bank. Ook een bank die nauwelijks rente geeft! Ik hik nog een beetje aan tegen het verhuizen van spaargeld. Ik ontvang 0,20% rente over het saldo tot € 25.000. En 0,10% rente over het saldo van € 25.000 tot € 50.000. ASN heeft geen mogelijkheden voor spaardeposito’s en sommige banken die onder de Nederlandse garantie vallen, bieden deposito’s van 1 jaar aan met een rente van 2,15%. Dat is gewoon 10x zo veel!

  1. O, ik vergis me, ik reageerde iets te snel.
   De ASN heeft wél de mogelijkheid voor deposito’s, maar alleen voor 10 jaar. De rente daar is 1,5%. Tien jaar is me te lang, vandaar dat ik die mogelijkheid helemaal vergeten was.
   Verder wijzigen de rentes per 1 maart a.s. naar 0,40% over het saldo van € 0,- tot € 25.000, 0,30% over het saldo van € 25.000 tot € 50.000 en 0,20% over het saldo van € 50.000 – € 100,000.

 2. Kijk anders ook nog even bij de spaarmogelijkheden bij Centraal Beheer. Zeker voor het parkeren van de “basis” hoeveelheid geld en ook bv voor kindsparen voor langere perioden zijn de rentetarieven erg goed.

  1. centraal beheer is toch een verzekeraar? dan valt je saldo niet onder het depositogarantiestelsel mocht centraal beheer failliet gaan. Of hebben ze ook een entiteit met een bankvergunning?

 3. Voorheen waren er nog wel eens banken die stuntte met de spaarrente dus was het handig bij een flink aantal van hen een spaarrekening te hebben dan was het makkelijk om snel van de een naar de ander te switchen.
  Misschien maar weer doen? Van grootbanken moet je het voor de spaarrente niet hebben. Dat was zo en is nog zo!

 4. Ik herken deze twijfels wel. Veel Nederlandse banken hebben nog steeds erg lage rentes. Ik ben nu raisin aan het uitproberen. Dat is een platform. Ik heb via raisin een bankrekening bij een Franse bank geopend en er een klein bedrag op gezet. Deze bank valt onder het Franse deposito stelsel. Wel een gedoe, want je moet eerst geld naar raisin overmaken en dan van raisin naar je spaarrekening.

 5. Herkenbaar, zelf ben ik ook aan het kijken naar deposito’s. De NL varianten blijven ver achter bij de marktrente, laat staan de rentes in het buitenland. Ondanks dat ook die soms onder het garantiestelsel vallen, heb ik daar nog steeds mijn twijfels bij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *