Geldsnor gaat emigreren

Geldsnor!

Wow. Er is zoveel gebeurd de afgelopen tijd! Ik weet dan ook niet waar ik over moet schrijven. De milde recessie waar we nu in zitten? Of de proefballonetjes van “VandeBron”? Het gevallen kabinet? Aanstaande promoties, vakantie, mooie-kortingen-waardoor-ik-toch-een-nieuwe-gadget heb gekocht?
Of toch het belangrijkste: we gaan emigreren.

Wees gerust! Of teleurgesteld: nog niet nu. Maar we hebben wel het “principe-akkoord” gesloten dat we over 15 jaar naar het land van onze dromen vertrekken. Niet voor iets ordinairs als een B&B, en ook in “ik vertrek” zul je ons niet tegenkomen. Helaas: we spreken de taal en we gaan pas als er budget is.

De termijn van 15 jaar is niet toevallig gekozen: dat is ongeveer de tijd die onze jongste er voor nodig heeft om haar school af te maken. Goed, ze is nu ongeveer 3 jaar oud dus het voelt toch wat gek om er over na te denken. Wie dan leeft, wie dan zorgt. Maar: als je geen plannen maakt, kun je ze niet uitvoeren.

15 jaar is ook wel enigzins “flexibel”. Het kan ook 16 of 17 jaar zijn, maar ook 14. Dat hangt af van aanstaande promoties (omdat die in belangrijke mate een bespoediging van het financiële scenario betekenen), maar ook van “het leven”. In het laatste jaar van de middelbare school verhuizen is bijvoorbeeld niet ideaal. Zeker niet gezien de plannen.

De bedoeling is om zelf een huis te bouwen of in ieder geval een bouwval danwel ruïne te kopen. We hebben de locaties waar we wel of niet willen wonen redelijk goed in kaart gebracht. Bewust “redelijk”: met oogkleppen op rondkijken zal mogelijk leiden tot suboptimale resultaten.

Ook zal ik minimaal een jaar in de bouw gaan werken tegen die tijd. Mijn ervaring is dat je zoveel handigheidjes leert van vakmensen, dat dit het werken aan mijn eigen woning aanzienlijk zal bespoedigen. Uiteraard kan ik zelf metselen, houtconstructies maken, leidingen trekken (zowel water als elektra) en de riolering en vloerverwarming aanleggen. Maar het kan vast sneller, handiger en goedkoper. Ook zullen lokale bouwstijlen een ander beroep doen op mijn vaardigheden, vooral bij het metselen. De houtconstructie heb ik namelijk al afgekeken van de lokale (beoogde) gebieden.

Maar vooral stucadoren en tegelen zijn kunsten. Een goede stucadoor is een artiest, dat mag niet onderschat worden. Ik kan het niet – en zal het na enkele maanden nog steeds niet kunnen. Niet snel genoeg om er geld mee te verdienen. Maar wel goed genoeg voor mijn eigen woning (wellicht). In ieder geval is het niet stom.

Over 15 jaar is er waarschijnlijk ook voldoende geld om niet meer afhankelijk te zijn van een inkomen. Het gat tot mijn pensioen is dan te overbruggen en zelfs met de negatieve scenario’s is er reeds voldoende gespaard om me daar niet meer druk om te maken. Laat staan als ik nog 15 jaar doorwerk (tov. nu).
Uiteraard kan het nóg pessismistischer dan de slechtste schattingen nu laten zien. Maar dat zou betekenen dat we waarschijnlijk een groter probleem hebben.

Conclusie: de plannen worden verder uitgewerkt maar we zijn het met elkaar eens. De details moeten nog duidelijk worden, maar daar hebben we nog lang de tijd voor. Een stip op de horizon is echter niet slecht – en het is feitelijk zelfs erg belangrijk voor mij. Want: ik heb mijn verloren ambities (qua werk en motivatie) teruggevonden. En dat is heerlijk!

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

15 gedachten over “Geldsnor gaat emigreren”

 1. wij waren tot corona ook erg ver met idd emigreren . maar na corona gaan we voor een postadres ( via onze zoon) en willen we een huis kopen maar er niet (op papier ) permanent wonen. onze zoon zal in ons huis gaan wonen en wij in frankrijk . wij hebben eigenlijk net als jullie een planning van 15 jaar maar mocht er eerder een huis te koop staan wat ons bevalt dan kunnen we het via eigen middelen eerder kopen.
  in frankrijk zijn er zoveel regels en wetten dat we ervan afgezien hebben om echt te emigreren.

 2. Hallo geldnerd, ik ben een mildere variant aan het uitvoeren. Met 55 gestopt, nu 62, huis in Kreta gekocht, naast huis in NL en aan het opknappen geslagen. Zwembad met terras zelf aangelegd en nu de scheuren in de muren aan het repareren en verven. Het is heel veel werk, valt tegen, duurt twee keer langer dan gepland, kost ondanks zelf doen toch een boel geld maar is ontzettend leuk, ook om het samen te doen. Je houdt toch wel rekening met je aow opbouw bij emigreren? Door mijn vroegpensioen heb ik drie keer zo weinig inkomen als toen ik nog werkte maar je kunt met veel minder rondkomen dan ik dacht als je bv geen uitgaven meer hebt om de werkstress te compenseren. We leven half om half in beide landen want ik mis familie, vrienden, fietsen en regen ook wel. Heel veel succes. Yolanda

 3. Ah mooie plannen, ook al ligt het nog ver in de toekomst. Maar dromen houden is fijn en het proces daar naar toe ook (wij zijn bv kleiner en goedkoper gaan wonen in de loop der jaren)

  Ook wij zien het al langere tijd wel zitten om (groten-) deels in een ander land te verblijven, maar vooralsnog niet om hier alles op te geven. Ook al zijn de kinderen al lang volwassen:)
  Eerst willen we binnenkort overgaan tot de aanschaf van (weer) een camper, langere reizen en wie weet komen we dan ergens wel een klein (klus) bijhuisje in een dorpje in Spanje Italië of Frankrijk tegen om aan te schaffen. We zijn 60 en 62 (en hoeven niet perse meer te werken). Ik werk af en toe nog op 0 urencontract omdat ik het leuk vind naast mijn vroegpensioen.
  Ga in ieder geval komende maand starten met Spaanse lessen en volgend jaar verder met Italiaans:)

 4. Leuke plannen! Vooral die stip aan de horizon is inderdaad belangrijk om plezier in het leven te houden.
  Het lijkt me fijn dat je zo nu en dan een update geeft van je plannen en het lijkt me helemaal leuk om tzt te lezen hoe het je daar vergaat!

 5. Klinkt als een plan! Het is altijd goed om een stip op de horizon te hebben. Zoals een belend iemand ooit zei: “begin with the end in mind”. Dat helpt je concretere stappen te zetten richting je doel.

  Welk droomland is het trouwens?

  1. Wij hebben ook zulke plannen gehad maar hoe doe je dat met de kinderen? Kan je die tegen die tijd achter laten in Nederland? En familie? Ik vind dat dus heel moeilijk 😏

   1. Mijn familie kan me gestolen worden. Die zie ik nu ook nooit, en dat is een bewuste keuze.
    Kinderen kunnen tegen die tijd kiezen of ze mee gaan. Die kunnen dan de gevolgen overzien, nu nog niet…

  2. Frankrijk. We spreken Frans, komen er meerdere keren per jaar en voelen ons erg welkom onder de mensen. Prettig klimaat, afwisseling van seizoenen met echte zomers en echte winters (althans, in de regio’s waar wij willen wonen)

 6. leuk vooruitzicht. misschien een keer een bierviltje berekening in een toekomstige blog over hoeveel geld er nu voor zoiets nodig is… zou ik leuk vinden om te lezen. Verder ook wel benieuwd naar jouw visie op het v/d Bron Ballonnetje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *