Geldsnor gaat van het gas af

Geldsnor!

Eindelijk gaat het echt gebeuren: Huize Geldsnor gaat in 2024 van het gas af. Er komt een echte warmtepomp, waardoor we niet meer met de airco stoken, maar gewoon de hele vloer verwarmen.

De warmtepomp gaat ook het warmwater verzorgen, wat nu nog gewoon met ouderwets aardgas gaat.

Voor ons tapwater verbruiken we net geen 300m3 per jaar. Hiervoor zouden we zo’n 1000kwh extra aan elektriciteit verbruiken op jaarbasis.

Maar de nieuwe warmtepomp is efficiënter dan de airco, en dat zal weer 1000kwh besparen.

Bovendien wordt ook de rest van de beglazing vervangen: 8 kozijnen en de grote openslaande tuindeuren krijgen allemaal triple glas. Dat zal hopelijk heel wat schelen, maar sowieso vinden we het mooier en stiller.

Op onze slaapkamer (op het westen) komen ook rolluiken: dit scheelt vooral warmteopbouw in de zomer en daarmee zou het een goede beperking zijn van energie voor het koelen. Ik woon tenslotte in de warmste hoek van het land in de zomer.

Capaciteit en kosten

Het is wel kostbaar: de offerte is bijna 22.000 eur. Maar we gaan dan ook voor de technisch beste oplossing, die ook toekomstbestendig is. Immers, we douchen nu kort en gaan zelden in bad. Maar als de kinderen straks pubers zijn of we ooit het huis verkopen, moeten anderen er ook mee uit de voeten kunnen.

Samen met het triple glas investeren we volgend jaar bijna 40.000 euro in de verduurzaming. Met de eerdere investeringen in kozijnen, inductieplaat, zonnepanelen en laadpaal zitten we op 70.000 euro. Ridicule kosten: als ons huis aanpassen al zoveel kost, hoe moeten mensen in oudere woningen dit dan doen? Of met een minder inkomen?

(kleine kanttekening is dat ons huis vrij groot is en er dus ook veel ramen zijn)

De warmtepomp krijgt een capaciteit (thermisch) van 9kw en een 300 liter boilervat en zo veel als mogelijk slimme aansturing op basis van temperatuur en stroomtarief.

Hoe ver ben jij met verduurzamen?

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

25 gedachten over “Geldsnor gaat van het gas af”

 1. In principe zou ik van het gas af kunnen daar ik alweer een aantal jaar niet boven de 100m3 gas gebruik kom maar daar ik ook al jaren qua energie kosten schommel tussen de min 25,- (bonus periode) en plus 15,- euro per maand is voor mij de tijd nog niet aangebroken dat ik mijn tijd en energie ga besteden om een WP te kopen en te installeren.

  1. Wij hebben een vrij klein huis met maar weinig vrije ruimte voor een warmtepomp. Daarnaast is ons gasverbruik maar 74 kuub per jaar. Dus het is nog niet een goede of heel besparende optie voor ons. Terugverdientijd is nog wat te groot op het moment. Ik wacht nog even tot de pompen kleiner en nog efficiënter worden.

 2. Jaarverbruik is 200m3. Afgelopen week kreeg ik de tip om thermisch behang te nemen. Verwarmen doe ik ook met elektrische panelen.

  1. Verwarmen met elektrische panelen is nogal dief van je eigen portemonnee. Een warmtepomp is ongeveer 5x efficiënter… Zelfs stoken op gas is efficiënter en meestal goedkoper, al is dat afhankelijk van je teruglevering.

   Over thermische verf en behang heb ik al eens iets geschreven. Dat is echt “quatsch” en doet helemaal niets meetbaars. Mijn advies: bespaar je moeite en geld…

   1. Nou wij zijn 60000 euro op weg. Onze buren zijn 140.000 euro verder. En zitten momenteel in 16 graden in de woonkamer. Die warmtepomp komt er hier voorlopig niet.
    Ten eerste omdat het geld behoorlijk op is en ten tweede omdat we geen zwaardere stroomaansluiting kunnen laten leggen en ten derde omdat we dan dus met 0 graden maximaal stoken en het dan dus net 16 graden is.

    Laatst vond iemand het belachelijk dat ik niet groener dan groen voor het milieu heb gestemd.. sjaal ik kan dat simpelweg niet betalen. Een electrische auto aanschaffen zit er niet in (benzine auto van 2000 euro is een beetje onze prijsklasse). Ik vind nog geen 700 kuub gas voor 3 personen douchen, koken en stoken (7 dagen per week is er iemand in huis in principe, beide werken we thuis, plus een net kleuter) meer dan redelijk met een stroomverbruik onder de 1200kwh (de buren zitten dit jaar tegen de 15000kwh.. en ontvluchten de kou zoveel mogelijk).

    Even heel droog gezegd maar als alleen onze straat volledig zou overgaan op electrisch en we allemaal die hoeveelheid stroom nodig hebben.. dan zou het hele dorp permanent stroomuitval hebben.

    (Ik denk eigenlijk dat je meer dan de helft van alle huizen plat zou moeten gooien en herbouwen om het hele land gasloos te kunnen krijgen.)

   2. Als de WP maximaal moet stoken bij dit weer en het is nog maar 16 graden binnen dan klopt er iets niet. Op volgorde van verdenking:
    – WP is niet goed ingesteld
    – afgiftesysteem voldoet niet of staat niet voldoende open
    – er wordt te veel gestookt voor de mussen
    – WP met te laag vermogen geinstalleerd

    Helaas snappen heel veel installateurs warmtepompen nog niet. Ze kunnen het neerzetten, maar fatsoenlijk instellen lukt ze vaak niet. Dat is wel belangrijk.

   3. Als toevoeging: die 15000 kWh geeft al aan dat er echt iets mis is met de installatie. Tenzij het een villa is en/of een elektrische auto ?

    Wij verwarmen ongeveer 130 vierkante meter (slaapkamers en zolder verwarmen we niet), boilervat is 300 liter en wordt gebruikt door 2 volwassenen en een dreumes.
    De WP heeft in het eerste jaar ongeveer 2500 kWH gebruikt. Dat zal elk jaar een beetje anders zijn, afhankelijk van het weer buiten. En ook probeer ik zelf nog instellingen te optimaliseren, maar dat zijn slechts kleine winsten. De basis was hier al heel goed.

   4. 15000kwh voor een warmtepomp zou een gasverbruik van dik 4000m3 zijn geweest. Dat is exorbitant en een villa of extreem slecht geïsoleerd. In het eerste geval een te kleine pomp, in het tweede geval ongeschikt.

 3. Warmtepomp is bij mij totaal geen optie. Mijn huis is een mijnwerkershuis uit 1914. Het heeft wel een spouwmuur maar boven is een deel van de gevel, waar de ramen zitten, van hout. Ook is een deel van de vloer beneden nog van hout. Ik heb een HR- combiketel van zo’n 4 jaar oud. Als deze aan vervanging toe is, zal ik waarschijnlijk een elektrische cv installatie krijgen. Of misschien een cv op waterstof. Maar de woningstichting heeft nog ruim 10 jaar de tijd om erover na te denken.
  Een vloerverwarming alleen wil ik niet. Ik merk bij mijn ouders hoe lang het duurt om 0,5 graden omhoog te stoken. Ik zal dus altijd een vorm van bijverwarming willen!

  1. Begrijp ik zeker. Hangt wel beetje af van de capaciteit, diepte en afstand tussen de lussen.
   Die oudere woningen zijn bijna niet te isoleren naar moderne maatstaven.

 4. We hebben airco in de meeste kamers en zonnepanelen. Verduurzaming is vooral ontzettend duur… daarom hebben we tot nu toe eerst gekozen voor de dingen die het meeste geld opleverden.

  Nieuwe kozijnen zouden leuk zijn en vloerisolatie en muurisolatie….

  Tja….

 5. Bizarre bedragen, waarbij ik me oprecht afvraag of je er ooit echt iets van terugziet, behalve in gemoedsrust.
  In ons prehistorische huis (oké, late middeleeuwen) wil ik ergens volgend jaar graag de cv-ketel vervangen. Zo’n huis is totaal ongeschikt voor een warmtepomp, dus voor de komende decennia kunnen we het hopelijk nog een keer goed regelen met een goede cv. Daarna zullen we vast ook overgeleverd zijn aan de grillen van de overheid.

  1. De terugverdientijd van mijn keuken en badkamer is ook ronduit beroerd :-).

   We gaan er in lasten zo’n 1000 EUR per jaar op vooruit: geen gasaansluiting meer, geen onderhoud aan CV-ketel (warmtepompen zijn zeer onderhoudsvriendelijk), geen gasverbruik.
   Er zijn ook warmtepompen die wel geschikt zijn voor hogere temperatuurradiatoren. Maar voor een heel aantal huizen zal het een uitdaging blijven, zeker als er sprake is van weinig binnenruimte (voor de binnenunit en boiler) en buitenruimte (om de buitenunit te plaatsen).

   1. Ik denk er zelf ook over, maar de terugverdientijd is echt lang bij laag gas verbruik. Hoe kom je op 1000 eur per jaar,welke kosten mis ik nog (of schat ik ze iets te optimisch in naar jouw idee)?
    Onderhoud CV: 63 EUR per jaar ( 125 EUR per 2 jaar, ik heb geen abonnement). Maar bij warmtepomp ook 1x per 2-4 jaar is onderhoud wel handig? DUs 32 EUR per jaar besparing?
    aansluiting netbeheerder gas: 220 EUR (mss volgend jaar meer)
    vastrecht: 7*12=84 EUR
    300m3 gas: 400 EUR
    + kosten verwarmen water (1000kWh)
    – besparing airco (1000 kWh)
    totaal ong. 750 euro.

   2. Ik ben gemiddeld veel meer kwijt aan onderhoud CV-ketel. Ik reken met 200 EUR per jaar.
    Aan een warmtepomp valt niets te onderhouden, althans niets wat ik niet zelf kan. Bij een CV-ketel (ivm. CO) is dat een ander verhaal.
    Vaste leveringskosten: 60 EUR
    Netbeheerkosten: 150 EUR per jaar.
    Samen: 410 EUR per jaar.
    Plus: 300m3 gas, hangt natuurlijk af van de werkelijke kosten. Ik heb hiervoor 1,75 EUR per m3 genomen voor volgend jaar. Dat is 525 EUR.
    Samen: 935 EUR.
    De kosten voor het verwarmen van het water zijn er niet. Dit valt naar verwachting volledig weg tegen de hogere efficiëntie van de warmtepomp.

 6. Wij hebben net vorige week onze warmtepomp geinstalleerd gekregen, maar ik schrik wat hij verbruikt. We hebben ons huis deels nieuw uitgebouwd vorig jaar en het voorhuis is nog ‘oud’. Met onze 130 m2 verbruiken we nu tussen de 50-60 KwH per dag. we gebruiken alleen nog gas om te douchen en voor de kranen in de badkamer. Qua kosten (als we niet zouden kunnen salderen) zijn we meer kwijt dan met gas stoken. Nu is het natuurlijk wel een beetje vertekend, omdat het nu kouder is dan 2 weken terug. Ik ben dus heel benieuwd hoe ik er aan het eind van het stookseizoen tegen aan kijk.

  1. Als je voldoende historische data hebt, kun je het terugrekenen naar graaddagen voor een eerlijke vergelijking.
   Met deze koude temperatuur is de warmtepomp mogelijk ook minder efficient, dat vertekend mogelijk ook een beetje.

   1. De warmtepomp die hier komt levert genoeg vermogen tot minimaal -27 en daarna schakelt er een 3KW elektrisch element in. Zo koud zal het hier niet worden.
    De gemiddelde COP van de geïnstalleerde wp’s van dit type ligt op 5.4.

  2. Zie mijn lijstje in mijn reactie hierboven ergens, met de volgorde van verdenkingen.

   Bij een warmtepomp zijn de instellingen erg belangrijk, en ze worden vaak slecht ingesteld door installateurs. Gevolg is dan een hoog stroomverbruik en/of een koud huis.

 7. Veel geroep over het wel en wee van warmtepompen hier. De afgelopen weken was het verbruik van de warmtepomp hier ook hoog (±25kWh per dag) en moest hij ook stevig doorwerken. De oorzaak daarvan zit hem in het vochtige en koude weer, waardoor de warmtepomp regelmatig bevroren raakt en moet ontdooien (defrosten). Daardoor is het vermogen van veel warmtepompen rond het vriespunt ook lager dan op -7 graden, dan is veel van het vocht neergeslagen en komt het niet meer in de warmtepomp terecht.

  Ik zou daarom niet direct bang zijn voor onderdimensionering wanneer de warmtepomp het nu zwaar heeft. Het is gewoon lastig weer.

 8. Geweldig, weer iemand zie zelf de maatregelen neemt om van het gas te gaan. Ben hier nu anderhalf jaar gasvrij met ook een Panasonic T-CAP 16 kW warmtepomp in combinatie met een Brink Elan 25 kW warmtewisselaar en 300 liter buffervat (we hebben hier in huis luchtverwarming, heel comfortabel). Zelf geïnstalleerd en het werkt prima. Met een terugverdientijd van ongeveer 10 jaar toch zeker de moeite waard.
  Nog wel een tip: een deel van de winst zit inderdaad in het wegvallen van de vaste kosten voor gas, bij ons ongeveer €400/jaar. Liander heeft het echter heel druk met nieuwe aansluitingen, dus het verwijderen van bestaande aansluitingen heeft nu geen prioriteit. Ze verwijderen de gasaansluiting volledig, van de straat t/m de meter en dat is in sommige situaties een flinke klus. Voor je het weet wacht je daar twee jaar of langer op. Inmiddels weet ik dat je ook zelf de gasaansluiting achter de meter mag afdoppen en je netbeheerder kunt vragen je gasaansluiting “uit verbruik” te zetten. Dat maakt dat ze voorlopig natuurlijk helemaal geen tijd zullen vrijmaken voor het verwijderen, maar dat ze wel regelen dat je binnen een week (!) geen vaste lasten meer hebt voor je gasaansluiting. En volgens mij vind je dat wel best zo.
  Succes met weer een mooi project!

 9. In de hele woning 15cm voorzetwanden, alle ramen vervangen voor HR++ glas (was jaren-70-dubbelglas), vloerisolatie, dakisolatie, een zonneboiler. Dit allemaal voor 34000 euro opgegeven bij het rvo (en 15000 euro subsidie teruggekregen).
  Daarnaast nog 40 zonnepanelen, een pelletkachel en 3 airco’s. En twee elektrische auto’s.
  Sinds een maand van het gas af. Het is een flinke investering maar wel de moeite waard (hoop ik).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *