Geldsnor heeft subsidie aangevraagd

Geldsnor!

Je leest het goed: ik heb subsidie aangevraagd! Waarvoor precies, hoor ik je denken dwars door het glasvezel heen. Nou, dat zal ik eens uit de doeken doen.

Het afkoppelen van de hemelwaterafvoer op het riool, om exact te zijn. Van zowel de woning als de vrijstaande garage. Het tuinhuis ontwaterde reeds op de wadi. Maar daar kan meer water bij.

Daarmee hoop ik mijn steentje bij te dragen aan de grondwaterstand. Onze daken zijn (horizontaal gemeten) 80 en 34 vierkante meter. Samen dus 114 vierkante meter. In mijn regio valt 800 mm neerslag per jaar en een eenvoudige rekensom zegt dat dit daarmee ongeveer 80.000 liter water extra oplevert in de bodem.

Aan de zuidzijde komt dit in de bestaande wadi terecht. Aan de noordzijde moet ik nog even puzzelen. De garage zal het water in de moestuin storten.

Los van de grondwaterstand maakt het ons ook minder gevoelig voor stortbuien. De totale subsidie is 800 euro.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

12 gedachten over “Geldsnor heeft subsidie aangevraagd”

  1. Goed bezig! Blijkbaar krijg je 7,- per m^2, dat is 1,- per m^2 dan mijn gemeente bereid is om uit te geven. Bedenk trouwens wel dat bestaande infiltratie meestal niet subsidiewaardig is, alleen de nieuwe.
    Ik heb destijds niet voor subsidie gekozen, omdat het niet erg veel was (ongeveer 25m^2), en ik had geen zin om aan alle eisen van de subsidie te voldoen.

  2. Ahh mooie stap zeg!
    Heb je ooit overwogen om naast infiltratie, ook aan opslag van het regenwater te doen, (bijv onder het huis door middel van zakken of onder de grond tank, of zoals laatst op linkedin stond een schutting waar je water in op kan slaan?)
    Om vervolgens met dit water je wc/wasmachine/vaatwasser e.d. Te gebruiken?

    Totaal niet kostendekkend, maar wel lekker groen.

      1. Jup, daarom zei ik ook totaal niet kostendekkend 😉 Maar wel een leuk project opzich… Wellicht zelf om zelf mee te experimenteren als je ooit eens FO bent. Zelf een zak/doos/bak/whatever systeem maken en een pomp eraan aansluiten.

  3. Wel heel jammer als je zoals ik in een huurwoning woont van een woningbouwvereniging. Die doe weinig aan verduurzamen van de woning tot nu toe. Ik heb zelfs nog op enkele plaatsen in huis enkel glas. Met de achterdeur had ik mazzel die was verrot en werd vervangen dus daar zit nu wel dubbelglas in. Maar zolang iets heel is word het niet vervangen helaas. Ik hoop dat dat de komende jaren nog wel verbeterd gaat worden aangezien er ingezet is op duurzaamheid voor 2030.

  4. Het lijkt me ook wel wat, een wadi. Zeker nu de wijk wordt opgehoogd. Het vinden van een stratenmaker is in de randstad een hele klus. Die heb ik. Maar deze stratenmaker heeft moeite met mijn speciale door nicht tuinarchitect ingerichte tuin, met veel groen en twee soorten stenen. Het kost me veel geld. Maar ik heb het er voor over. De riolering is net opgegraven en gelukkig was die bij mij gezakt naar 1 meter diep. Even verderop was dit 1,80 meter.
    Maar regenwater opvangen en gebruiken voor toilet en wasmachine is fijn. Echter Evides heeft geen gebrek aan leidingwater. Geen noodzaak.

  5. Ik heb mijn regenwaterafvoeren(regenpijpen dus) afgekoppeld met een overstort, bij hevige buien stort het water zijwaarts de regenpijp uit. Was nodig omdat ik anders binnen overstroming kreeg, maar helpt ook het water in de grond te krijgen ipv in het riool.
    Ik wil nog graag een wateropslag van een IBC maken, waaruit de wc doorgetrokken kan worden. Past net in het minivoortuintje.

  6. Helaas ook hier een oude huurwoning uit 1917. Wel overal HR++ glas behalve op de wc. De woningstichting wil dit blok slopen, maar is overeengekomen dat de zittende bewoners hier uit vrije keuze weg moeten gaan. Nu doet zich echter het “probleem “ voor dat ze moeten verduurzamen én dat staat niet in de planning met deze huizen. Dus ga ik zeer waarschijnlijk in een monument wonen, want dat is de enige andere oplossing voor hun probleem. En aan een monument mag je niet zo maar iets veranderen aan de buitenkant. Dus geen ontkoppeling van de regenpijpen.

  7. Gek hoe dat werkt. Waar wij wonen is het waterpeil in de winter zo hoog, dat als je een stuk weiland bezit dit met de jaren steeds kleiner wordt en jullie krijgen subsidie om water te storten.

    Nederland waterland zou toch iets beter moeten worden in opslaan en verdelen…

    1. Juist om het op te slaan, krijgen wij subsidie. Opslaan in de grond. Grondwater zit hier meters diep. Sloten bestaan hier niet.
      De gemeente heeft het liefst dat tijdens zware regen het water wordt geborgen op eigen perceel en dan via het grondwater afvloeit naar de rivier.
      Dit voorkomt dat zware regen de afvalwaterzuivering verstoord, het riool overstroomd en men met ondergelopen kelders zit.
      Dat staat dus nog los van het waterschap en de boeren hier, die graag een hogere grondwaterstand zouden zien, maar wat hier eenvoudigweg niet te realiseren is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *