Geldsnor is van het gas af: de warmtepomp is geplaatst

Geldsnor!

Al eerder was het aangekondigd, maar nu is het uitgevoerd: de warmtepomp is geplaatst. Een flinke bom duiten, maar ik word er erg blij van.
Om meerdere redenen: onze bijkeuken (hier noemen ze dat een “achterbouw”) lijkt nu op het Centre Pompidou. Fantastisch! Een 400 liter (300 + 100) boilervat, mooie strakke leidingen (en daar veel van), sensoren, elektronica. Van alles. Daar kan ik echt blij van worden.
Maar ook omdat de thermostaat veel informatie uitspuwt. Het totale energieverbruik (per uur, dag, maand, jaar) en de COP waarde, de buitentemperatuur, toerental en frequentie: alles.

Het belangrijkste is natuurlijk het toegenomen comfort. We stookten alles al warm met de airco en dat ging goed. Maar zorgde wel voor geruis in de woning: je hoort de airco altijd lopen want deze blaast nu eenmaal. De warmtepomp stuurt echter de vloerverwarming aan. Heerlijk warmte voetjes dus, maar ook warm water.

Welke warmtepomp heb je gekozen en waarom?

Wij hebben gekozen voor een 9KW Panasonic T-Cap met een groot boilervat. Deze warmtepomp blijft zijn maximale vermogen afgeven tot -20 en werkzaam tot -28. Daarna is er geen nood aan de man: er zitten elektrische verwarmingselementen in de buffervaten waardoor je altijd warm water kunt hebben.

Het is niet vaak zo koud, of eigenlijk nooit. Maar ook bij -10 of -15 wil ik een fatsoenlijke COP hebben. Als je verder naar het westen woont (kustregio) heb je geen unit nodig die tot -20C kan. Dat komt daar al helemaal niet voor.

Deze unit is ook stil, ook aan de buitenkant. Hij is relatief groot (ik heb de ruimte) en heeft een grote warmtewisselaar. Vandaar de grote werkzame temperatuur. Overigens kan deze unit ook koelen.
Het vermogen is ruim voldoende voor onze woning: ook met een 3.5KW airco kregen we de benedenverdieping met gemak warm. Een 9KW warmtepomp kan dit dus zeker…

Waarom geen aparte warmtepompboiler?

Van vrienden hoor ik wel eens advies of krijg ik de vraag: een aparte warmtepompboiler. Deze kan het tapwater dan verwarmen. Een conventionele warmtepomp kan dan de woning verwarmen.

Het idee hierachter is efficiëntie. De efficiëntie van een warmtepomp wordt uitgedrukt in (S)COP. Een COP van 5 wil zeggen dat voor iedere KWH elektriciteit die je in het apparaat stopt, er 4 kwh aan warmte uit de buitenlucht gehaald wordt. Maw: 1kwh = 5 kwh = COP van 5.

Die COP hangt feitelijk van 1 ding af: het verschil tussen de buitentemperatuur en de watertemperatuur. Bij -10 buiten en een watertemperatuur van +40C bedraagt het verschil 50 graden. Bij 0C en dezelfde 40 is dit slechts 40.

Op diverse websites zie je dat de COP afhangt van het type verwarming (radiatoren, vloer) of de bron. Als je goed kijkt en het wiskundig gaat uitdrukken in formules, dan maakt het allemaal niets uit. Het type verwarming bepaald namelijk de warmte van het water (vloeren hoeven minder heet te worden dan radiatoren) of de brontemperatuur (een bodembron is warmer in de winter dan de buitenlucht). In beide gevallen daalt de “Delta T”, ofwel het temperatuurverschil.

Een beter geïsoleerde woning zal in de basis dezelfde COP hebben als een slecht geïsoleerde woning. De COP zegt namelijk niets over het energieverbruik, alleen over de efficientië. Je kunt zéér efficient je woning tot 30 graden warm stoken en zeer inefficiënt je woning op 15 graden houden.

Het totale energieverbruik wordt bepaald door de gewenste temperatuur en het energieverlies van de woning. En dat verschil bijstoken met een COP van 3 of 5, dát scheelt een stuk.

Anyway, ik dwaal af.

Waarom geen warmtepompboiler

Een warmtepompboiler is een extra apparaat, met extra waterleidingen en extra gedoe. Deze verwarmd het water in de boiler met een relatief lage efficiëntie. Een COP van 3 is érg goed voor een warmtepompboiler.
Hierdoor zou de COP van je verwarmingstoestel (de andere warmtepomp die je dan in je woning moet hebben) hoger worden.
Dat is ook zo: gemiddeld wel. Echter: het is niet zo dat mijn warmtepomp de woning met een lagere efficiency gaat verwarmen. De COP voor het verwarmen van de woning blijft 5 (of zoiets). Af en toe echter zakt de COP terug, om de boiler warm te houden of te stoken. In netto energie maakt het dus niets uit.

Maar: de warmtepomp heeft een vermogen van 9KW. Binnen een uurtje is het hele 300 liter vat met water gewoon warm. Warmtepompboilers hebben een veel kleiner vermogen. Het kan wel 8 uur duren om een “koude” tank weer warm te krijgen. Met een groot gezin niet ideaal.

Niet dat wij 300 liter warm water verbruiken per dag; daarom is onze temperatuur van het water ook slechts 45C. Dan hoeft er niet veel koud water bijgemengd te worden en is de Delta T voor het tapwater het kleinst.

(Noot: uiteraard is er een wekelijkse sterilisatie van de tank ingesteld)

De volgende stap is dat de gasaansluiting wordt verwijderd…Stay tuned!

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

14 gedachten over “Geldsnor is van het gas af: de warmtepomp is geplaatst”

  1. Iets meer dan 22.000 eur exclusief subsidie. Dat is een hoop geld, maar dus wel voor alles (boiler van rvs, hydrobox, buffer, leidingwerk, elektra aanpassing, wp zelf) en natuurlijk 4k eur btw…

 1. Gefeliciteerd !
  Op de plek waar je schrijft “buffervaten” bedoel je denk ik boilervaten ?
  Buffervaten worden ook gebruikt bij warmtepomp installaties, maar zijn vaak onnodig. Zeker met vloerverwarming. Die vloerverwarming is namelijk genoeg buffer.

  Hoelang het duurt voor het boilervat weer warm is ligt ook wel aan de buitentemperatuur. In de zomer is die bij ons in 45 minuten wel klaar. En als het vriest duurt het wel 2 uur. 300 liter op een 6 kW WP (6,7 kW bij -10). Bij ons is die ingesteld op 48 graden en bij 10 graden daling gaat ie weer draaien. Nog nooit een koude douche gehad. Legionellarun doe ik eens in de 14 dagen. Er zijn mensen die dat helemaal nooit doen… er is veel discussie over of dit wel nodig is in een huis. Aangezien de leidingen te weinig stil staan.

  Je hebt het over efficiëntie. Belangrijk zijn de instellingen van de WP. Maar jou kennende (van deze blog) ga je de efficiëntie wel in de gaten houden, en waar nodig aanpassingen doen aan de efficiëntie.

  Betreft die gasaansluiting: je kan per direct je gas opzeggen bij je gas leverancier. Verder is er vandaag een nieuwe regeling officieel in gebruik (op aanraden van ACM). Deze regeling was voorheen nog niet helemaal ondersteund door netbeheerders, terwijl die wettelijk gezien al wel de juiste was. De zogenaamde tweakers route, zijn meerdere rechtszaken over geweest (en gewonnen door de tweakers).

  1. deze zin: “en waar nodig aanpassingen doen aan de efficiëntie.” , moet zijn:
   “en waar nodig aanpassingen doen aan de instellingen.”

  2. De opzegging gaat via mijnaansluiting.nl en is inderdaad gratis. Ik hou jullie op de hoogte of het zo zal zijn…
   Het is 300 liter boiler en 100 liter buffer. Op zich niet nodig, maar net iets stabieler systeem.
   Met de instellingen ga ik zeker wel spelen.

   1. Voorheen was het óf tweakers route, of via mijnaansluiting. Bij het eerste moest je een lange adem hebben met veel brieven etc.
    Bij het tweede was je opdrachtgever waar slechte voorwaarden aan zitten.

    Nu is het, als het goed is, alleen een melding maken via mijnaansluiting zodat netbeheerder op de hoogte is. Eigenlijk zijn ze dat ook na stopzetten gascontract, maar het zal wel te lastig zijn in hun systemen…

 2. De start van je nieuwe situatie is zo meteen in ieder geval dat je geen leveringskosten en netwerkkosten meer behoeft te betalen. Daarnaast ben ik zeer benieuwd wat, naast het extra comfort wat je krijgt, het werkelijk gaat doen qua verdere besparing op je maand c.q. jaarlasten.

 3. Waar ik benieuwd naar ben: waarom de T-Cap versie en niet de gewone versie? En welke thermostaat spuugt de COP uit? Of bedoel je de bedieningsunit van de WP zelf? En heb je al de Heishamon gevonden op het web? 🙂

  1. Bedieningsunit cq. thermostaat.
   De T-cap versie omdat deze ook bij lage temperaturen gegarandeerde vermogensafgifte heeft.
   Heishamon heb ik niet nodig, ik houd het bij de fabrieksapparatuur.

 4. Hier sinds afgelopen zomer van het gas af. Wij hebben een water/water warmtepomp nibe f1255pc met 2 bron boringen met ingebouwd boilervat van 200L en nog een 100L buffervat. Bevalt heel goed, stookt het prima warm in de winter en koelt lekker in de zomer het verbruik valt me heel erg mee.
  Het opzeggen van gas via mijnaansluiting ging ook prima ik kreeg snel bericht. De uitvoerende partij was alleen wel druk dus het echt verwijderen gebeurde pas ruim 2 maanden later, maar wel geheel kosteloos. Mijn gascontract bij de energiemaatschappij werd automatisch opgezegd. Dus tot zover heel blij mee.

  1. Hé Snor,

   Voorheen had ik (ook) het idee dat indien de CV ketel eruit gaat, dat er voor warmwater een boilervat moet komen. Ben hier uiteindelijk vanaf gestapt nadat ik bij toeval in aanraken kwam met een doorstromer verwarmer. Het grote voordeel: instant warmte, geen legionella problemen (als die er al zijn) en het grootste voordeel: geen stilstand verliezen (gem. 1 kWh per dag)

   Bij het verbouwen van de badkamer tevens een douche-WTW geïnstalleerd, zodat het water welke door het putje naar het riool stroomt, het schone koude leiding water voorverwarmt naar +/- 25 °C zodat de doorstromer het hoeft bij te verwamen naar +/- 43 °C

   De uitgang van de douche-WTW is aangesloten op de ingang van de doorstromer en op de koude aansluiten van de thermostaatkraan

   Bij aanvang met douchen verwarmt de doorstromer met 6,6 kW dat zakt al snel terug naar 2,5 a 3 kW

   1. 6.6KW lijkt me wel heel erg weinig. Bij een 5KW verwarmer kom ik niet verder dan 5-6 liter water per minuut. Normaliter zou ik daarmee uitkomen op een 18kw verwarmer, wat meteen tot noodzaak heeft tot een 3*35A aansluiting.
    Qua stilstandverlies: dat is minimaal en zeker geen kwh per dag. We gebruiken uberhaupt maar 1kwh aan warm water per dag, laat staan dat dit het warmteverlies is.
    Sowieso is het warmteverlies dermate klein en de efficiency zo groot, dat dit warmteverlies makkelijk is gecompenseerd. Immers, ik maak met een warmtepompboiler met 1kwh energie ongeveer 3kwh warmte.
    Bij het verwarmen van de woning zitten we op een COP van >5.
    Een WTW in de doucheput was bij ons technisch niet mogelijk.

 5. Interessant om te lezen hoe het werkt met een warmtepomp. Wij wonen sinds enkele maanden in een monumentaal pand waar de warmte aan alle kanten uit het huis sijpelt, ondanks redelijke isolatie is er toch nog veel winst te behalen.

  We hebben echter ook een heel oude CV-ketel met boiler ernaast die vervangen moet worden. Maar door wat…? Dat vind ik lastig. In het huis ligt geen vloerverwarming, dus alles komt van radiatoren. Het lijkt totaal niet logisch om dit middels een warmepomp te doen, dus een CV-ketel lijkt vooralsnog de beste optie.
  Maar dankzij de overheid die belasting wil blijven opschroeven om ons lekker allemaal van het gas af te slaan, is dat straks ook steeds minder leuk. Terwijl ons huis zich er (in mijn optiek) niet voor leent om iets als een warmepomp te nemen. Lijkt eerder erg kortzichtig van de overheid, maar ja, what else is new.
  Kortom: we moeten ons nog verder verdiepen.

  1. Ook monumentale panden met cv kunnen best geschikt zijn voor een warmtepomp. Dit hangt af van het volume in de radiatoren. Als je van die klassieke hebt, is het volume vaak groot.
   Ook het enkelglas is te vervangen door vacuumglas. Nog beter dan triple…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *