Geldsnor is volle bak aan het sparen

Geldsnor!

Ja, je leest het goed: ik ben volle bak aan het sparen. Sparen? Ja, sparen… Echt waar!
Waarom? Nou, ten eerste omdat we een aantal grote (voorspelbare) uitgaves hebben: we gaan midden volgend jaar de rest van de kozijnen vervangen naar Triple Glas. Dat kost geld – vrij veel zelfs. En in 2025 willen we met het gezin een grotere reis maken. Ook dat kost dus geld, wat we maandelijks reserveren. En dat zetten we apart in deposito’s.

Daar zit wel een methodologie achter: iedere maand zetten we een potje in de deposito, voor een periode van 6 tot 9 maanden. Daarmee voorkomen we risico’s met betrekking tot stijgende rentes (waar je niet van profiteert als het vaststaat) en met een gebrek aan liquiditeit omdat het te lang vast zit.

De rentepercentages zijn prima, dankzij de recente stijgingen. We hebben deposito’s voor periodes van zoals gezegd maximaal 9 maanden. En de hoogste rente is 3.95%, de laagste 3.75%.
Dat bevalt prima en er zit geen geld opgesloten voor écht lange tijd. De rentepercentages stijgen overigens ook nauwelijks voor het langer vastzetten. En heeft dus geen zin (maar wel risico’s).

Natuurlijk gaan we ook door met de andere onderdelen van onze financiële plannen. Ons huis nóg energieneutraler maken bijvoorbeeld, maar ook het aflossen (annuiteit, dus gaat automatisch) van de hypotheek en het zo langzaam mogelijk aflossen van de studieschuld (waar óók geld voor opzij wordt gezet, op een deposito en zodra de rentevaste periode van 0.00% afloopt, lossen we die in 1x af).

Al met al zijn we “lekker bezig!”, al zeg ik het zelf.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

10 gedachten over “Geldsnor is volle bak aan het sparen”

 1. Ik ben benieuwd bij welke bank je de deposito’s hebt gestald? Ik heb ook even zitten kijken bij andere Europese landen, maar de hogere rentes (boven de 3%) zie ik vooral bij Zweedse banken (hoe zit het met de wisselkoers?), Italië (wat in ieder geval vorig jaar nog werd gezien als probleemland qua economie) en landen als Estland, Litouwen (onrustige regio). En dat garantiestelsel is leuk, maar ik kan me voorstellen dat dit toch wel gedoe geeft (zelf nooit mee te maken gehad gelukkig).

  1. Via Raisin. Maar dat is de “broker”. Het zijn in mijn geval Zweedse banken en aanverwanten. Wisselkoers maakt niet uit: ik heb euro’s ingelegd en krijg euro’s terug.

   1. Ik heb ook op Raisin gekeken, maar wisselkoers maakt volgens mij wel degelijk uit. Je legt euro’s in en krijgt euro’s terug als alles goed loopt. Bij de toelichting van het depositogarantiestelsel staat echter wel het volgende: Terugbetaling vindt plaats in Zweedse kroon (SEK). In dit geval kan er dus wel degelijk een effect zijn van de wisselkoers.

 2. Je hebt het over aflossen van de studieschuld
  ik kijk ernaar als Rente op schuld is straks 2.56?
  je rente op de deposito is 3.75
  als je schuld dan kan je beter niet snel aflossen, maar het apart houden en normaal aflossen v.b.
  6000 6000
  0,0375 0,0256
  € 225,00 € 153,60 Over :€ 71,40

  1. Nee, want de rente op mijn studielening is 0.00% tot 2026.
   De hele heisa in de media en het gezeur er over is slechts van toepassing op een zeer beperkte groep, voor wie de rente opnieuw wordt vastgesteld. Dat gebeurd namelijk elke 5 jaar (meen ik). Dus als je afgelopen jaar bent afgestudeerd of 5 (of 10 of 15) jr geleden, dán wordt de rente 2.5 procent.
   Mijn rente op mijn studieschuld (en die van Lieftallige Echtgenote) is vorig jaar opnieuw vastgesteld voor een nieuwe periode van 5 jaar lang 0.00%.

   1. K had niet helemaal goed gelezen. Dat je zo langzaam mogelijk aflost.
    Maar nog telt mijn mening.
    Als de rente op spaargeld hoger is dan de rente op de schuld. Zou ik niet meteen aflossen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *