Gemeenteraadsverkiezingen…

Geldsnor!

Tsjonge. Nog niet veel mensen zijn er mee bezig merk ik. Maar volgende week zijn de gemeenteraadsverkiezingen, althans in de meeste gemeentes.

Zelf woon ik in een hele kleine gemeente. In een klein dorp, van deze kleine gemeente. En dat kun je zien. De lokale partij kan nog niet eens een website maken die te vinden is in Google -> en dus zal geen kip het partijprogramma weten te vinden. Behalve dan die paar mensen die nog de foldertjes lezen. Zelf heb ik het programma via Twitter weten te achterhalen.

De landelijke partijen die hier mee doen, zijn veelal buiten mijn straatje. Zo stem ik principieel niet op alles met een “C” in de partij. Maar ook SP en PvdA kunnen mij niet bekoren. De extreem/radicaal rechtse partijen als PVV, FVD en JA21 doen hier gelukkig niet mee.

Met onze lokale partij ben ik het grotendeels wel eens. Maar, de lijsttrekker is iemand die vorig jaar uit een andere partij is gestapt na ruzie. Dat levert mij te veel onstabiliteit en geneuzel op. En op een aantal kernpunten ben ik het dan weer minder eens. Laten we het zo stellen: ze willen wel energieneutraal zijn, maar zijn tegen iedere vorm van duurzame energie. Tsja, dan wordt het lastig.

Dus waar kan ik als linksdraaiende boomknuffelaar terecht? En wat gaat er überhaupt lukken van de plannen die de verschillende partijen hebben? Geld is er niet of nauwelijks. Visie ontbreekt ook. Ik vrees dat het een voortzetting wordt van wat er al zit. Aan de andere kant: het gaat natuurlijk allemaal best prima, dus een voortzetting van goed is vast niet slecht.
Ik kijk overigens niet naar de landelijke boegbeelden. Lokaal zal ik D66 stemmen, waar ik dit landelijk niet (meer) doe. Maar wat Kaag of Paternotte in Den Haag doen heeft hier, 150km verderop, niets mee te maken. De oorlog in Oekraïne is geen lokaal issue. Koopkrachtverlies als gevolg van brandstofkosten ook niet.

Dus ik kijk naar de lokale problematiek: verkeersveiligheid, groen in de publieke ruimte, scholen, zwembaden en sportverenigingen.

Heb jij je al verdiept in de lokale problematiek?

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

6 gedachten over “Gemeenteraadsverkiezingen…”

 1. Kijk eens naar partijen die toch een C hebben, om hun standpunten te vergelijken.
  Wat mij opvalt is dat de ChristenUnie wel voor duurzaamheid gaat, maar minder onrealistisch dan de PvdD. In onze stad zit de CU tussen D66 en GroenLinks in, maar dan met een veel sociale programma voor de onderkant van de samenleving. En zolang lokale politiek niet over abortus of euthanasie gaat, kun je eens puzzelen of zo’n partij plaatselijk beter voor je is.
  Tot hier de reclame. Het maakt me niet uit wie je kiest, als je maar wel stemt! Een enorme opkomst is namelijk een vette middelvinger richting Putin, want democratie is geweldig.
  Sterkte met kiezen!

 2. Ik zit volgende week op het stembureau als medewerker. Maar ja ik hou me wel met lokale politiek bezig. Ik lees zoveel mogelijk over wat er allemaal speelt in mijn gemeente. Maar ook over de samenwerking in de regio. Ik stem wel altijd lokaal omdat ze toch minder met de landelijke politiek te maken hebben.
  En die C in de landelijke politiek is helemaal niet zo verkeerd. Toen de abortus en euthanasie wetgeving werd gemaakt, zorgden juist zij ervoor dat het geen “fabrieks” handeling werd maar een menselijke. Dat men nadacht over de impact op de mensen zelf en de mensen om hen heen. Dat er wel degelijk gevoelens bij kwamen en komen.

  En sluit de PVV en JA 21 niet uit. Je hoeft niet op hen te stemmen om het toch een héél klein beetje met hun eens te zijn. Denk maar eens over hoe fel Wilders is als het om de ouderen gaat. Of over het verplicht inburgeren en integreren van niet Europeanen. Je kiest voor Europa dus kies je ook voor onze normen en waarden.

  1. PVV en JA21 sluit ik om heel veel redenen wel op voorhand uit. Maar da’s een ander verhaal :-). Maar los daarvan, doen zij in onze gemeente niet mee.

 3. Ik stem lokaal. Er zijn veel lokale partijen in mijn gemeente. Geen PvdD of anderszins. Ik stem zeker niet op D66. De verwachting van voorgaande week was 47% stemt lokaal. Geen verrassing dat daags voor de verkiezingen bericht komt dat er een. Btw korting en een accijns korting komt. Daar waar eerder geen btw korting gegeven kon worden op AGF.
  Kaag wilde niet eens in de tweede kamer komen deze week om over kortingen te praten.
  Voor de verkiezingen ik geloof niks. Ik stem lokaal. Krijg de hip in Den Haag.

  1. Dat zijn toch wel separate issues. De BTW korting is simpelweg toekennen van een andere, bestaande, categorie.
   BTW-korting op AGF was niet mogelijk omdat de altijd-incompetente-belastingdienst het niet voor elkaar krijgt om een nieuwe categorie voor BTW in te voeren.

   Aanpassingen van accijns en BTW is overigens wel het slechtste idee wat ze kunnen hebben om koopkracht te compenseren. Diegene die dat bedacht heeft, begrijpt er helaas maar weinig van.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *