Gezelligheid: we hebben een kachel gekocht

Geldsnor!

Het is weer oktober. De tijd waarin het weer echt vroeger donker wordt en later licht. Vreselijk, ik hou namelijk van licht. Tegelijkertijd vind ik het heel erg gezellig als het donker is. Kaarsjes aan (maar geen honderden), dekentje op de bank. Heerlijk.

Vroeger, in ons vorige huis, hadden we een houtkachel. Heerlijk, al was het veel werk. Ieder jaar hout regelen, kloven, dit opslaan en drogen onder ons houtrek (zelf gebouwd, uiteraard, paste 12m3 hout in). Iedere avond een mand met hout naar binnenhalen. Maar wel de gezelligheid en warmte van een echt vuur. Niet alleen beneden, ook boven: het rookkanaal wordt zo warm dat ook de muur waar deze doorheen gaat gewoon warm wordt.

In het nieuwe huis (sinds 2019) hebben we geen houtkachel meer. Sterker nog: we hebben de schoorsteen er af laten halen. Hierdoor hebben we een extra slaapkamer en een thuiskantoor. Geen moment spijt van gehad.

Maar toch, met de energiecrisis begon het iets te kriebelen: we hebben dus een kachel gekocht. Geen kachel met echte vlammen, uiteraard. Ik wil geen verbrandingsprocessen in de buurt van de kleine kinderen hebben. Maar het lijkt nét echt. Het is een schouw met daarin een elektrische haard met nepvlammetjes.
Deze hebben we eerst in de winkel bekeken, maar daar vroegen ze een achterlijk bedrag voor het ding. Uiteindelijk is het hele setje (schouw & haard) geleverd en gaan we deze vanmiddag plaatsen.

Er zit ook een verwarmingselement in, maar ik denk dat we die weinig gaan gebruiken. Daar zal ik wel wat mee experimenteren, door bijvoorbeeld de vloer op 16 graden te zetten en lokaal in de zithoek bij te verwarmen. Maar het is in ieder geval gezellig!

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

4 gedachten over “Gezelligheid: we hebben een kachel gekocht”

  1. Zelf hebben we wel een open haard, zo één van de bouw uit 1968. Totaal niet efficient met wel heel gezellig. Verder zorgt het voor prima warmte in de woonkamer in oktober als het even “dipt” in temperatuur.
    Wat me overigens wel opvalt, en dat al in september, dat je merkt dat er veel meer eigenaren zijn gaan stoken. Maar het mensen zijn die niet weten hoe en vooral wanneer ze moeten stoken.

    Windstille dagen, enorme rookontwikkeling…. Dat is erg opvallend, en ook vind ik september erg vroeg maar goed, ieder zo zijn ding.
    Enigste waar ik mij zorgen over maak bij die mensen is of ze uberhaubt weten dat je het rookkanaal moet schoonmaken op jaarlijkse basis…. Zowel voor de verzekering als voor de brandveiligheid…. We hopen maar dat er geen explosie is van schoorsteenbranden…

  2. Zeker gezellig! Dat was één van de redenen waarom ik een pelletkachel wilde kopen, voor de andere/gezellige warmte. Nu wachten we even af hoe het voelt met alleen airco’s (en hoe duur de pellets zijn geworde ). Dan besluiten we of we er alsnog een kopen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *