Het zijn weer topdagen voor bezitters van een dynamisch energiecontract! Gister was de prijs al 5 uur lang nul of lager. Vandaag is dat zelfs het geval vanaf middernacht tot 17 uur vanmiddag!
De oorzaak laat zich raden. Gister was het de combinatie van wind en zon, vandaag is het een combinatie van wind, zon en weekend. In het weekend is er minder vraag naar elektriciteit dan doordeweeks.
En ’s nachts is er minder vraag dan overdag. Dit resulteert in de lage prijzen gedurende de nacht – en het opkomen van de zon zorgt er voor dat de prijzen niet oplopen overdag (maar zelfs nog verder teruglopen). 13 uur lang is de prijs negatief, met als laagste prijs -1,18ct.
Kleine catch: je betaald natuurlijk wel gewoon de energiebelasting en BTW over de energiebelasting. Maar géén btw over de elektriciteit zélf (want 21% van 0 is behoorlijk 0).
We gaan dan ook maximaal plannen op het opmaken van de elektriciteit en het naar voren halen van verbruik. Zo zal er meer warmte in het huis gestopt worden (zondag, maandag en dinsdag is het kouder). Hierin kunnen we een kleine 50kwh kwijt. Natuurlijk zal ook de vaatwasser aan gaan.
Morgenmiddag mag de auto opgeladen worden. Dan is de prijs het laagst, maar ook de opbrengst van mijn eigen zonnepanelen het hoogst. Want dat is de keerzijde: het terugleveren levert nu ook niets op, behalve een verrekening aan het eind van het jaar van de energiebelasting.
Met de auto kunnen we opnieuw 30kwh opnemen. Met nog wat wasjes er bij denk ik dat we bijna 100kwh kunnen verbruiken. Tegen 0 EUR!
Extra verbruiken zullen we niet doen. Het heeft geen zin om energie te verspillen; je betaalt zoals gezegd nog steeds de energiebelasting.
Leuk feitje: gister exporteerde Nederland op het hoogtepunt maar liefst een vermogen van 4GW aan elektriciteit naar onze buurlanden (Duitsland, België, UK, Denemarken en Noorwegen). Voor zowel Noorwegen als België goldt dat de import van Nederland direct omgezet werd in export naar het VK. Onze wind en zon zorgde, samen met de zgn. “must-run capacity” voor een export van 3GW naar Brexitland!
Dit voorjaar is Nederland “powerhouse” van Europa. Dit heeft voordelen op het gebied van de CO2-uitstoot in NW-Europa, en zorgt er voor dat stuwmeren minder of niet aangesproken hoeven te worden. Dit effect zie je actueel overal in Europa: op het moment dat het ging waaien en de zon schijnt, loopt de gebruikte capaciteit van stuwmeren in Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Noorwegen en Duitsland acuut terug. Want hoewel dit bronnen zijn waar evenals bij zon en wind géén marginale kosten gemaakt worden (de brandstof is gratis, zeg maar), is dit vermogen perfect regelbaar. Als de zon zakt of de wind afneemt kunnen zij binnen enkele seconden bijschakelen – vele malen sneller dan een conventionele centrale.
Alleen al om deze specifieke reden is het nonsens om te veronderstellen dat er altijd 100% back up moet zijn voor onze wiebelstroom: een deel van de back-up is al op zijn plaats.
Als de prijs negatief is:
– moet je dan ook betalen voor terugleveren?
– krijg je dan ook btw terug?
Jazeker. Echter, er vindt nog steeds energiebelasting verreking plaats. Uiteraard probeer ik sowieso zoveel mogelijk zelfte verbruiken.
ik heb lang gewacht op een droge dag met gratis elektriciteit om alle dekens te wassen. Eindelijk!
Soms ontgaat mij een beetje het voordeel hoor! Ik gebruik op jaarbasis een heel klein beetje minder stroom dan ik opwek en heb hierdoor o euro kosten op jaarbasis voor mijn stroom.
Ik betaal dus ook niets aan belasting en btw door de saldering. Ik zie dus (voor mij) geen enkel voordeel van het dynamisch energiecontract. Waar gaat mijn redenatie fout?
Er is eigenlijk alleen een voordeel te halen voor huishoudens die veel verbruiken maar tevens flexibel zijn in dit verbruik. Zoals bij ons met een groot gezin, verwarmen met airco en 2 elektrische auto’s.
Misschien nog een paar ovenschotels maken om later in de week op te warmen? Ervan uitgaande dat je een elektrische oven hebt.
Een interessant artikel. Ik ben mij ook eens gaan oriënteren op dynamisch contract. Maar als je een paar uur negatieve prijs hebt voor bv stroom. Betaal je dan , als je gebruikt, wel de energiebelasting en inkoopvergoeding per kWh?
Ja. De tarieven zijn alleen de tarieven voor de elektriciteit zélf. Dus exclusief de energiebelasting en eventuele inkoopvergoeding. Die is per aanbieder anders, bij easyenergy is dit 2,18ct per kwh. En ook betaal je nog wel de energiebelasting.
Het totale tarief ligt vanmiddag inclusief deze lasten nog op netto 15ct (want de prijs gaat 2,5ct negatief, en daar komt dus ~17ct bij).
Dank je wel voor je duidelijke antwoord. Ik heb besloten dat wij ook voor een dynamisch energie contract gaan vanaf 29 april. Eerst nog even ons huidige contract afmaken en nog 2x 125 euro welkomsbonus cashen…Dat was een jaar geleden nog leuk!