De meeste van onze vrienden wonen bij ons in de buurt. In een straal van enkele kilometers zijn ze vrijwel allemaal te vinden, met dus een paar uitzonderingen. Ook hebben we allemaal een tuin; appartementen bestaan er eigenlijk niet in dorpjes zoals de onze en een tuin is dan ook de norm.
Ook heb ik geen vrienden met Monuta-tuintjes of kunstgras. Mocht er iemand toch overgaan op het laatste: ik zal je smakelijk in je gezicht uitlachen. Met liefde. En mocht de barbeque omvallen: sorry :-).
Maar goed; we hebben dus allemaal tuinen, sommigen uiteraard ruimer dan anderen maar de meesten toch wel een paar honderd vierkante meter. Wij zitten tegen de 600m2 aan – en zijn zuinig.
Ik heb al vaker geschreven over de tuin: we hebben een wadi, een moestuin, plantenrijke borders en een grote oprit.
Er staan 7 bomen in de tuin, al is dat erg letterlijk genomen. De 3 bolcatalpa’s in de voortuin zijn van een redelijk formaat. Maar de appelboompjes (2) en een peer zijn betrekkelijk klein. Ook de judasbomen in de achtertuin zijn nog niet zo dik en bladerrijk (al worden ze ook nooit dichtbebladerd).
Iedere boom heeft functies. Zo geven de catalpa’s in de voortuin (de 3 grootste bolletjes) schaduw aan de slaapkamers van de meisjes die aan de voorkant van het huis slapen. In de winter leveren ze geen schaduw meer op, want dan gaat de zon verder naar het zuiden op. Ook geven de catalpa’s nestgelegenheid aan vogels.
De fruitboompjes, de andere 3 bolletjes in de voortuin, leveren schaduw op voor de benedenverdieping in de zomer. In de winter zijn ze kaal. Deze boompjes leveren natuurlijk ook fruit op, en bloemen voor de bijen (en wat afgevallen fruit voor dieren).
Verder staat er aan de zuidzijde een grote heg (2m diep, 3,5m hoog, 5m breed). Wederom nestgelegenheid. De wadi’s (in blauw) leveren een afwisselende habitat op, die volledig begroeid is en regelmatig onder water staat, maar nooit voor langere tijd. In de achtertuin, in vaag rood, zijn de borders. Volop bloemen hier: hortensia’s, maar ook zinvolle planten als rozemarijn, tijm, salie, acanthus, bieslook, hibiscus en vlinderstruiken. Aan de achterzijde van de tuin, op het plaatje “boven” de trampoline (dat ronde ding) staan de olijfbomen (volle grond). De erfgrens met de achterburen is een beukenhaag van 250cm hoog. Achter de garage (dat losstaande blok) is de moestuin.

Anyway: vrienden van ons waren bezig met de tuin opnieuw aanleggen. Of eigenlijk “aanleggen”, want dat hadden ze nog niet gedaan. En wij zijn ook nog steeds bezig met het opnieuw aanleggen van de tuin: nieuwe beukenhaag in de voortuin, de nog te graven wadi’s en sowieso altijd nieuwe planten.
Want: ik hou wel van planten, maar niet van planten kopen. De meeste planten hier zijn afdankertjes van mijn schoonouders, stekjes van mijn ouders of schoonouders, en gesplitste planten van ons zelf. Zo staat er in de voortuin een breed arsenaal aan stekjes uit de achtertuin.
Onze vrienden hadden echter wel veel planten gekocht: teveel zelfs. En het teveel hebben wij gekregen. Dank u! Nu kunnen we de boel nog voller laten groeien. Immers, een volle tuin is een groene tuin en heeft minder onderhoud nodig (lees: onkruid plukken).
Tenslotte is onze gemeente goed bezig met het vergroenen van de gemeente. Ze hebben een grote ambitie tot het aanplanten van bomen, en iedere inwoner van onze gemeente kan gratis een boom krijgen. Die van ons kunnen we ophalen vanaf nu tot ergens in februari. Eerst moet ik de rest van de tuin nog gereed maken en de hemelwaterafvoer afkoppelen, voordat ik een nieuwe boom plant.
Maar ik hou van bomen. Het liefst had ik er nog veel meer gehad, maar vrouwlief wilde ook wat gras (welke we maaien met een robotmaaier). En eerlijk gezegd zijn de kinderen daar ook wel blij mee: het voetbalt lekkerder op een grasveld dan in een bos.
Bijzonder een wadi in je tuin. Ga eens kijken of dat in onze lange achtertuin ook kan.
Ik heb ook vaak in ruilkasten leuke stekjes gehaald en natuurlijk andere teruggezet.
Op FB zelfs een groep de stekjesroute