Het duurste kuub gas: 48 EUR

Geldsnor!

Tegenvallertje he? 48 EUR voor een kuub gas. Toch is dat wat veel mensen betalen voor één bepaalde kuub: namelijk het 500e kuub gas in een jaar. Wow. Hoe komt dat, en wat kun je er aan doen?

Hoe het komt is vrij eenvoudig: in Nederland werken we met capaciteitstarieven. Deze liggen vast bij de lokale netbeheerder. Deze capaciteitstarieven bestaan uit verschillende blokjes: een aansluitdienst, transport (vastrecht & transportdienst) en een meetdienst. Alle huishoudens beschikken over een installatie met een aansluitcode van maximaal G6.

Bij Enexis, mijn lokale netbeheerder, zien die kosten er als volgt uit:

Bron: https://www.enexis.nl/tarieven -> download -> tarieven gas voor consumenten vanaf 1-1-2022

Wat valt op aan bovenstaande? Dat de tarieven voor de vaste kosten quasi-gelijk zijn voor kleinverbruikers. Maar heb je goed gekeken naar de tabel “transportdienst”? Dáár wordt het interessant!

Want als je alles bij elkaar optelt kom je op 0.31295 EUR per dag voor een verbruik tot 500m3: 114.23 EUR per jaar. Maar het tarief loopt op boven de 500m3: 0.42249 EUR per dag. Dat is dus 154.21 EUR per jaar. Beiden zijn exclusief BTW. Inclusief BTW is het respectievelijk 138.22 & 186.59. Een verschil van 48.37 EUR.

De afkorting “sjv” betekent “standaard jaarverbruik”. Die is gekoppeld aan de temperatuur van één van de zgn. hoofdstations van het KNMI. En daar kun je oprecht een studie van maken. Om het simpel te houden: als het een normaal jaar betreft ligt de norm dus bij 500m3. Het jaar 2021 was een vrij normaal jaar (ondanks de koude april en mei).

Maar het biedt wel perspectieven voor mijn gasverbruik volgend jaar! Recentelijk zijn we overgestapt op koken op inductie en ook veel warm tapwater komt uit de Quooker. Verwarmen doen we voornamelijk met de airco. Voor het jaar 2021 kom ik uit op een gasverbruik van 650m3 (ongeveer, we hebben nog een paar weken te gaan). Ik zie zeker ruimte voor verbetering volgend jaar, met name in januari en februari: gezamenlijk “goed” voor 275m3. Voor 2022 staat mijn voorlopige prognose op…500m3! Het kan dus zomaar zijn dat een keertje iets langer douchen meteen 48 EUR extra kost!

Hoe dicht bij de 500m3 zit jij?

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

7 gedachten over “Het duurste kuub gas: 48 EUR”

 1. Ik zit er net onder…daar doe ik veel voor. Let wel op als je onder de 500 kuub komt, niet ieder energiebedrijf verwerkt netjes die “korting”. Soms moet je hen er op wijzen. En soms kom je terecht in een wirwar van klachtenprocedures omdat energiebedrijf en transportbedrijf naar elkaar wijzen.

 2. In 2021 170m3 gas. Moet wel zeggen dat de zonnepanelen en de betrouwbare electriteitsmeter mij veel voldoening geven. In 2023 wordt dit afgebouwd. Ik ga voor accu’s dan.
  Ook mijn huidige overwinteren in Spanje scheelt veel geld. Daar tegenover staat dat ik nauwelijks in de zomer op vakantie ga.

 3. Ik zit ruim onder de 500m3. vorige afrekening in september had ik een uitschieter naar 420m3 door de koude winter. Jaar ervoor zat ik op 318m3

  Let wel op dat het tarief pas geld na 2 jaar dat je 500M3 gaat.
  Er wordt namelijk gekeken naar het gebruik van het jaar ervoor.
  Dus bijvoorbeeld, eind 2019 wordt op basis van 2018 bepaald wat je tarief is voor 2020.
  Dat was tenminste bij mij het geval. Maar dat is inmiddels bijna 10 jaar geleden .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *