Het Inflatiespook: hoe bescherm je jezelf tegen de onzichtbare vijand?

Geldsnor!

Al een lange tijd geleden schreef ik over de oplopende inflatie. Dat was midden januari, inmiddels bijna 10 maanden geleden. Destijds waren het met name grondstoffenprijzen die opliepen. Inmiddels ook de olieprijzen, gasprijzen en producentenprijzen.

Nu is inflatie een bijzonder iets. Wikipedia omschrijft het als geldontwaarding. Inflatie is van oudsher een tijdelijk iets. Prijzen liepen niet jaar na jaar op. Dat kan ook niet, er was geen fatsoenlijke methode om uberhaupt geld te maken. Pas later is dit mogelijk geworden en de inflatie zoals wij die kennen is een tamelijk nieuw fenomeen. Een gestuurd fenomeen ook, om bijvoorbeeld de eeuwige groei te bekostigen. Feitelijk groeit het niet, maar komt er geld bij.

Enfin, dat gezegd hebbende: het inflatie-cijfer is een zgn. populatie-maatstaaf. Dit betekent dat het voor een gehele populatie gemiddeld genomen klopt, maar dat het voor ieder invidivu volstrekt anders kan zijn. Zoals ik al zo vaak geschreven heb: inflatie is persoonlijk. Althans, in welke mate je er last van hebt.

Nu heb ik ook al eerder geschreven over de inflatiegevoeligheid van mijn eigen kosten:

De methode is vrij simpel en basaal, wellicht te simpel: ik heb gekeken naar 3 categoriën aan kosten: vaste kosten (die niet kunnen stijgen, redelijkerwijs), niet-beïnvloedbare kosten en direct beïnvloedbare kosten. Dit heb ik uitgemiddeld over de afgelopen jaren, behalve daar waar de werkelijke kosten werkelijk anders zijn. Zo heeft het geen zin om te kijken naar de hypotheek van mijn vorige woning en dat mee te middelen. Ook heeft de kinderopvangkosten van 2017 weinig invloed op de kosten van 2021. Het zou het gemiddelde wel drukken, maar niets toevoegen.

Allereerst kijk ik naar de vaste kosten. Dit zijn mijn hypotheek, de private-lease-auto-die-veel-te-duur-is en de kosten voor mijn studielening:
Hypotheek: 1199 EUR (rente + aflossing)
Auto: 664,32 EUR
Studielening: 162,20 EUR
Totaal: 2025,20 EUR

Inmiddels zijn we bijna een jaar verder. En kijken we tegen iets andere kosten aan:
Hypotheek: 1137,50
Auto: 664,32
Studelening: 162,20.

Maar goed, ik ga die blogpost niet herhalen. De conclusie wel: ongeveer 35% van mijn kosten zijn op geen enkele manier onderhevig aan inflatie. De overige 65% gedeeltelijk wel. Maar niet allemaal in gelijke mate.

Maar hoe kun je dit nu “hedgen”?

Dit is niet eenvoudig. Maar hedge-funds kijken naar het beperken van hun risico’s, zelfs als ze enorme risico’s nemen. Zo is er een voorbeeld, ik weet niet meer van wie maar het komt uit een boek van Tony Robbins (weet niet meer welke…) van een Amerikaanse man die voor tienduizenden dollars of meer aan zgn. “nickels” gekocht heeft. Dit kost geld, namelijk een nickel per stuk…Maar de ijzerwaarde (nikkel…) was groter dan de waarde van de investering. Een betere hedge is nauwelijks denkbaar: geen enkele risico met een dergelijke investering! Want een stuiver blijft een stuiver waard. Zelfs als de nikkelprijs daalt. Als de nikkelprijs stijgt, is het geheel meer waard.

Met de verschillende kosten thuis is dit wellicht lastiger. Je moet altijd bedenken: als ik ergens méér voor moet betalen, wie profiteert daar dan van? En hoe kan ik daar weer van profiteren?

  1. Energie. Die hedge ik met zonnepanelen. Ik betaal in principe nul voor de elektriciteit. Wordt het duurder? Dan betaalt mijn werkgever meer voor mijn stroom. Werk ik daar niet meer? Dan gebruik ik minder dan ik produceer. Risico? 0.
  2. Boodschappen. Mijn boodschappen kunnen duurder worden (los van het belachelijk snelle groeitempo van die monsters hier!). Wie profiteert daar van? Ahold! Hedge? Aandelen AholdDelhaize.
  3. Ik krijg weinig rente (of geen) en heb een hypotheek. Voordeel ligt bij de bank. Mijn actie? Aandelen in mijn bank.
  4. Brandstof & aardgas. Wij tanken uitsluitend bij Shell (omdat we aandelen Shell hebben). Hogere prijs is in principe hogere winst, zeker omdat zij zelf pompen (en dus meer per liter krijgen). Hetzelfde geldt voor de hogere gasprijzen. Shell is de lachende derde. Kijken of wij de lachende vierde zijn middels het dividend.

Zo kun je een tijdje doorgaan. Ben je een roker? Klaag dan niet over inflatie, maar stop. Maar als je dat niet doet (ik rook ook wel eens sigaretten met een maat en ben eerder een frequent-stopper dan een niet-roker en zal altijd latent verslaafd zijn), koop dan aandelen in een sigarettenfabrikant. Wel jammer: de prijs voor sigaretten wordt voornamelijk bepaald door de accijnzen. Maar je snapt het principe.

Koop je veel kleding? Koop een tracker van kledingbedrijven (die is er vast wel). Ga je vaak uit eten? Restaurants zijn niet beursgenoteerd, maar de Sligro wel. En daar kopen veel restaurants hun spulletjes. Wordt de sportschool duurder? BasicFit is beursgenoteerd.

Want onthoud bij inflatie altijd 1 ding: ook al is het persoonlijk en situationeel, menig bedrijf grijpt het aan om zijn gehele prijs te verhogen met het hele inflatiecijfer en naar boven af te ronden. Ook als ze in een kooppand zitten (en daar dus geen last van hebben) met zonnepanelen op het dak en een afbetaalde inventaris.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

5 gedachten over “Het Inflatiespook: hoe bescherm je jezelf tegen de onzichtbare vijand?”

    1. Zie ook mijn post “waarom ik mijn studielening niet aflos”. Maar in een notendop: het draagt een rentepercentage van 0.0%, dus het kost geld om ‘m af te lossen. Immers, in de toekomst is een euro minder waard dan nu. Daarbij is het een schuld, waardoor ik een lager vermogen heb in Box 3 (want daar mag je de studielening gewoon van aftrekken). Verder heb ik al een huis en maakt het voor de hypotheek niets uit. Dus ik zie geen enkele reden om de studielening af te lossen.

  1. Grondstofprijzen, energieprijzen etc worden weer doorberekend in alles wat we doen en laten. Ik ben nu toch ook maar aan het kijken voor zonnepanelen. Want dat lijkt op dit moment een goede investering.
    Eens kijken waar we over een jaar staan met de inflatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *