Het is gelukt: energierekening op nul deze maand

Geldsnor!

Momenteel typ ik dit op een telefoon en dat is verre van ideaal. Dus ik kom later nog met mooie grafiekjes en dergelijke. Maar het is gelukt: ik krijg deze maand al geld terug van de dynamische energieleverancier.

Dit is nu nog het gevolg van hoe het werkt: in december is ingeschat hoeveel energie we zouden gaan verbruiken en tegen welk tarief voor de maand januari. Echter, het energieverbruik op het gebied van gas is vele malen lager dan ingeschat. Ook lag het tarief een stuk lager dan ingeschat.

Voor elektriciteit betrof het met name de lage tarieven. We hebben veel verbruikt, maar tegen gemiddeld een cent of 12 aan variabele kosten. Ongeveer de helft van de inschatting!

Dit betekent dat het werkelijke verbruik deze maand verrekend wordt met de inschatting voor maart: netto 20 euro terug. Lekker! Uiteraard maken we een reservering in de boekhouding voor het najaar. De verwachting blijft staan dat we netto uit komen op een eurootje of 0 per jaar.

Zo werkt het: afrekening van afgelopen maand, verrekend met het voorschot van aankomende maand. Dit voor de gasrekening.
Dit was de afrekening van januari. De overige variabele kosten zitten in het “voorschot energiebelasting”, wat 1/12e deel is van het totaal op jaarbasis.
Zo wordt het in rekening gebracht, vooraf. De inschatting is dus (variabel) 0,85 EUR per m3. De overige variabele kosten zitten in het “voorschot energiebelasting”, wat 1/12e deel is van het totaal op jaarbasis.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

4 gedachten over “Het is gelukt: energierekening op nul deze maand”

 1. top gedaan ! , wij hebben nog een vast contract tot eind 2024 . en we betalen nu 50 euro maar elke maand zien we dat we aan het einde van augustus steeds meer terugkrijgen ;0 . denk dat we inmiddels op 30 euro p maand zitten . nog geen 0 voor ons maar als we horen van de buren (zonder warmtepomp , extra hr+++ glas , zonnepanelen , groen dak (zorgt echt voor verkoeling van 2 graden zodat de airco niet aan hoeft en we meer insecten zien en daardoor ook meer vogels) dat zij rond de 700 euro moeten betalen …..
  nu zouden we dat in principe kunnen betalen , maar milieutechnisch is voor ons ook belangrijk .om over je wateropvang te spreken , wij hebben (tja hoe zeg ik het ) een soort grote bak met spons dat al het water opvangt en langzaam weer terug geeft onder ons gras laten aanleggen (maar dit terzijde)

 2. Maar helemaal nul op de rekening is het toch niet want ik neem aan dat ook in jullie geval er vaste lasten betaald moeten worden zoals transportkosten en administratie kosten?

  1. Het is nu een boekhoudkundige nul, of zelfs -20. Dit is inclusief de transportkosten en administratie!
   Echter, het komt nu nog voort uit de verrekening van de dure januari-maand, waar we ook meer dan 700 EUR voorschot betaalden.
   De nul op de rekening op jaarbasis verwacht ik wel degelijk. Dit omdat ik verwacht dat we gemiddeld terugleveren tegen een hoger tarief dan waar we het gemiddeld tegen afnemen. Vooral het voorjaar zal lachen zijn. In de middag zullen de tarieven wel laag liggen, maar vooral in de ochtend en avond hoog. En juist dán leveren wij aardig terug.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *