Het leven als energiespeculant: hoe bevalt dat?

Geldsnor!

Sinds 26 oktober hebben wij een dynamisch energiecontract. Dat is een bijzondere variant van een energiecontract, waarbij de elektriciteitsprijzen per uur wijzigen en de prijzen voor gas dagelijks. Ik heb hier al eerder over geschreven: hoe werkt een dynamisch contract en zou ik er geld aan kunnen verdienen tov. een variabel contract? Hierop zijn enkele varianten, zoals het verbruik spreiden voor gevorderden en welke dagen zijn het goedkoopst?

Uit voorgaande paragraaf blijkt het wellicht al: een dynamisch energiecontract is niet geschikt voor iedereen. Het is met name geschikt voor mensen die zeer flexibel zijn in het schuiven met de energiebehoefte. Met een elektrische auto, een plugin-hybride en het verwarmen met de airco (dus op elektriciteit) hebben wij een bijzonder flexibel energieverbruik. Daar kom ik verder in detail op terug. Maar voor een “gewoon” huishouden lijkt het me nauwelijks interessant. Knoop dat in je oren als je het overweegt!

Dynamisch energiecontract en zonnepanelen

Er zijn ook veel mensen die denken dat een dynamisch energiecontract ongunstig is in combinatie met zonnepanelen. Dit in verband met de salderingsregeling: de elektriciteit die je in de zomer produceert verbruik je als het ware in de winter. De kosten worden tegen elkaar weggestreept.

Feitelijk is dit bij een dynamisch contract niet anders: de verschuldigde energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE) worden verrekend met de opgewekte kWh’s in de lente en zomer. Voor de rest betaal je het actuele tarief. Dit betekent óók dat je het actuele tarief betaald krijgt!

Dat is “de sport”: duurder terugleveren

In het bovenste stukje zit “de sport” voor mij. Ik zal een voorbeeldje geven: in de nachten is de elektriciteit de laatste weken goedkoop. Dit komt doordat er veel windenergie beschikbaar is, en er weinig vraag is in de nachten. Doordat ik flexibel om kan gaan met mijn energieverbruik, kan ik daar gebruik van maken.

Op 7 november was de elektriciteitsprijs van 00:00 tot 04:00 exact 0 cent per kWh (excl. energiebelasting, ODE en btw). Om 4 uur liep dit op tot een halve cent, en om 5 uur maar liefst 0.9ct per kwh. Ja, centen.
In die nacht hebben we de auto opgeladen. Helaas de PHEV, want de andere hadden we al op zondagochtend opgeladen ;-).

Dat leverde dit verbruik op in kWh:

Maar in euro’s is het een heel ander verhaal. Zelfs met de beperkte opbrengst overdag van de zonnepanelen, hebben we het toch voor elkaar gekregen om netto op 0 EUR uit te komen. De teruggeleverde elektriciteit was bijna 4x zoveel waarde als de afgenomen elektriciteit over de hele dag.

Tot nu (7 november) toe hebben we 8 EUR aan variabele kosten gemaakt voor netto 165,27 kWh. Dat is een gemiddeld tarief van 4.8ct per kWh.

Het is nog wel wat oefenen

Het vergt nog wel wat oefening. Zo weet je pas aan het eind van de middag wat de prijzen de volgende dag doen. Als ik had geweten dat de elektriciteit gratis zou zijn in de maandagnacht, dan had ik 54kwh(!) van de zondag kunnen verschuiven naar de maandag. Dat zou de variabele kosten tot nu toe met 20% hebben gedrukt.

Maar ook de verschuiving in de seizoenen zal wat aanpassingen vragen. In de herfst is het tot nu toe zo dat de elektriciteitsprijzen overdag hoger liggen dan ’s nachts. Het aanbod zonnestroom is relatief laag, terwijl de wind de prijzen flink drukt in de nachten. De volatiliteit is dan ook enorm: de hoogste prijs die ik heb gezien was 26ct op vrijdag 4 november, met op dezelfde dag als laagste tarief 13ct.
Dat is een groot verschil; maar over meerdere dagen gemeten is het verschil veel groter. Immers, in de nacht naar maandag was het 0ct per kWh.

Maar het is niet alleen het verschil in prijs: één duur uur is te vermijden. Het gewone verbruik van bijvoorbeeld verlichting valt behoorlijk in het niet ten opzichte van de rest. Dus daar maken we ons niet druk om. De wasmachine en vaatwasser kun je programmeren. Maar een vaatwasser kan je meestal geen dagen uitstellen. En om een programma te draaien heb je ook weinig aan de kennis van de prijs van 1 uur. Het programma duurt immers 3,5 uur. Dus je moet een “window” hebben van een aantal uur.

Idem dito voor het opladen van de auto – al is die een stuk flexibeler. Als deze op vrijdag goedkoop geladen kán worden, dan doen we dat. Maar het hoeft nooit: pas op dinsdag hebben we deze weer nodig.

Uiteindelijk maakt op veel dagen de absolute prijs weinig uit: als de stroom ’s nachts duur is, en overdag idem dito, dan gaat het vooral om het verschil in prijs.

Hoe gaat het ten opzichte van de variabele prijzen van Greenchoice?

Ik gebruik even de tarieven die ik eerder publiceerde: 1.04 EUR per kWh voor hoog tarief en 0.70 EUR voor laagtarief.
Zoals gezegd ligt de gemiddelde prijs in ons dynamische contract momenteel op 4.8ct per kWh. Maar dat is niet helemaal eerlijk: die prijs bevat wél BTW (9%), maar geen energiebelasting en ODE. Om het verwarrend te maken: de BTW in de eindafrekening gaat óók over de energiebelasting en ODE…

Om een goed vergelijk te maken reken ik de gerealiseerde tarieven om naar een tarief inclusief BTW, energiebelasting en ODE. Deze 2 laatste posten zijn samen 0,06729 EUR per kWh. In combinatie met de kale prijs levert dit een tarief op van 12.2ct.
Let op dat hierin al gesaldeerd is (qua leveringskosten): ik moet dit dus niet nog een keer doen.

Om een makkelijke vergelijking te maken, moet ik een aanname doen. Namelijk dat alle energie die ik het net opstuur (dus meer produceer dan verbruik) tegen het hoge tarief gaat, muv het weekend. En al het verbruik tegen het lage tarief. Onderstaand het verbruik (in & uit) vanaf 26 oktober t/m 8 november. Netto was dit 170,85kWh, wat 20,70 EUR heeft gekost incl. ODE & BTW.

Om je allerlei grafiekjes te besparen, zou ik bij een zelfde berekeningsmethode bij Greenchoice maar liefst 72,31 EUR kwijt zijn geweest. Een dikke 51 EUR extra, voor een periode van 14 dagen. 110 EUR per maand verschil.

Nu kun je zeggen dat ik rekening moet houden met salderen; maar dat is enkel het verschil van ODE & energiebelasting. Het feit dat het tarief van Greenchoice hoger ligt, lijkt bij salderen in het voordeel te werken. Maar dat is niet zo.
Het BTW-tarief wat ik betaal bij Greenchoice is al meer dan 50% van het totale tarief tot nu toe bij EasyEnergy. Immers, 9% BTW van 70ct (laagtarief) is al meer dan 6ct.
Daarbij is (of was) ons nettoverbruik nog altijd bijna 5.000kWh groter dan het te salderen volume. Voor die 5000 EUR zou ik derhalve alsnog bijna 4000 EUR per jaar kwijt zijn!

Maar dan hebben we ook nog gas!

Ons gasverbruik is niet zo spectaculair: 6,46m3 over deze 14 dagen. Niet zo spannend dus. Hier hebben we 3,10 EUR voor betaald: 48ct per m3, gemiddeld. Dit is wel exclusief energiebelasting en ODE. Inclusief deze kosten hebben we 97,1ct per m3 betaald.

Bij Greenchoice hadden we een tarief voorgesteld gekregen van 3,44 EUR per m3. Nogal van de ratten besnuffeld, lijkt me. In ieder geval is het zelfs op ons totaal achterlijk lage verbruik al een verschil van bijna 15 EUR. In 13 dagen, ofwel een dikke 34 EUR in een maand.

In zijn totaliteit lijkt het er op dat we een goede 150 EUR per maand goedkoper uit gaan zijn dan bij Greenchoice (en hónderden EUR goedkoper dan het voorschot).

Daar ging dit blog toch helemaal niet over?

Maar je hebt gelijk: daar gaat dit blogje helemaal niet over! De vraag was niet “is het goedkoper”? Maar: bevalt het een beetje.

En het antwoord is kortgezegd: ja, absoluut. Ik ben natuurlijk een energienerd, dus ik vind dit sowieso leuk. Maar ik ben ook een controlfreak. Ik vind het erg prettig om in controle te zijn betreffende de kosten.

Maar nog belangrijker: het maakt ons erg bewust van de kosten. En met bewustzijn van de kosten, komt ook bewustzijn van verbruik. Qua elektriciteitskosten komen we mogelijk nog lager uit dan in ons oude, vaste contract – omdat we gebruik kunnen maken van de goedkope uren en op dure uren relatief veel terug kunnen leveren. En dat is gewoon erg motiverend.
Maar zoals gezegd: het bewustzijn van verbruik is nog belangrijker. Ons verbruik knalt werkelijk waar omlaag. Eerder plaatste ik al een berichtje dat ons energieverbruik in oktober bijzonder laag lag: 300kWh lager dan in het jaar ervoor. In november liggen we tot nu toe (al zijn er nog veel dagen te gaan) op koers om ongeveer 550kWh lager uit te komen. Bij elkaar dus al een kleine 900kWh minder.
Leidt dit dan tot méér gasverbruik? Welnee! Waar we vorig jaar nog 45m3 gas verbruikten zal dat in november nog geen 20m3 zijn.

En uiteindelijk is het ons vooral te doen om minder verbruik – lagere kosten zijn gewoon de sport!

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

7 gedachten over “Het leven als energiespeculant: hoe bevalt dat?”

 1. Mooi Geldsnor.
  Een dynamisch contract is niets voor ons omdat wij energie voornamelijk overdag gebruiken en ook beperkt kunnen schuiven. De enige dingen die ik kan bedenken zijn:

  – Afwasmachine
  – wasmachine

  De droger, aanzetten zou natuurlijk ook wel zoden aan de dijk zetten, maar goed…. Je moet dan een handeling doen om van de wasmachine de kleren over te brengen in de droger, of van te voren de natte kleren in de droger te stoppen en programmeren… maar ja dat zorgt voor stinkende kleren wat ook weer niet de bedoeling is en om midden in de nacht eruit te gaan vind ik ook te ver gaan.
  Andere apparaten zoals opladen telefoons, batterijen en andere toebehoren zijn dusdanig kleine verbruikers dat ook dit niets toevoegt.

  Toch zijn de huidige marktprijzen lager dan de contracten die worden uitgegeven en alleen daarom zou het op dit moment wellicht nog steeds interessant zijn. Maar ben erg benieuwd hoe het zich verhoudt wanneer de contractprijzen ook weer wat zakken en hoe groot het verschil dan kan zijn voor een huishouden die voornamelijk overdag verbuikt.

  Voor de rest aangaande je controlfreak tick. Ik neem aan dat je dit wel allemaal geautomatiseerd laat regelen toch? En dat je niet handmatig alles loopt aan en uit te schakelen. Er zijn genoeg home automations oplossingen die je hierin kunnen helpen om te schakelen, mits de energiepartij een API heeft waaruit je de prijzen kan trekken. Wat schakelaars flippen of andere API’s (airco bijv) aanroepen om te verwarmen als prijs X is en stoppen als prijs Y bereikt is. Kan je leuke dingen mee doen in ieder geval.

  1. De droger zet hier juist geen zoden aan de dijk, los van het feit dat ‘ie nog steeds kapot is. Maar het is een warmtepompdroger, met nog geen 1,5kwh per cyclus. Niet zo spannend.
   Ik doe alles handmatig, programmeren kan ik niet, en een fatsoenlijke API heeft EasyEnergy ook niet (sterker nog, niet eens een app). Ook koop ik mijn apparatuur altijd “dom”. Er zit geen wifi op mijn airco’s, geen automatische start op de wasmachine en vaatwasser en geen slimme koppeling met de autolader. Maar in de praktijk kost dit vrijwel geen moeite. Het is immers niet meer dan de airco’s (tijdschema aanpassen op de bank ’s avonds) en de autolader. De wasmachine en vaatwasser hebben een uitgesteld-starten functie en die stellen we in bij gebruik.

   1. Wellicht. Maar slimme wasmachines en vaatwassers zijn nauwelijks verkrijgbaar, en voor een dermate meerprijs dat het zich nooit terugverdiend. Bovendien zou ik dan alsnog de instellingen controleren :-).

    Ik had afgelopen nacht wel een mooie instelling voor de laadpaal: van 1 tot 3 geladen (stroom <2,5ct). Vanaf 3 tot 4 niet laden (stroom: 5ct). Vanaf 4 tot 6 wel laden (eerst 0, vanaf 5 uur 1ct). Dat was wel maximaal profiteren. En nu lever ik 6kw terug (per uur!) tegen 12ct. Het zou me niet verbazen als ik op jaarbasis op 0 uit ga komen!

   2. Ik heb geen ‘day ahead contract’, maar ben wel enthousiast over Home Assistant en de potentie die de combinatie van beide biedt.

    Er is weliswaar geen API van easyEnergy, maar dat hoeft toch ook niet? Is toch gewoon een marktprijs? En daar lijkt wel een API met kant en klare integratie voor te zijn: https://github.com/JaccoR/hass-entso-e

    Voor dit soort dingen hoef je allang geen nerd meer te zijn. Ik kan het ook. Ik zou het wel weten! 😀

   1. Ja en nee. Salderen geldt bij een dynamisch contract alleen voor energiebelasting en ode, en btw uiteraard.
    Maar ik lever dus gewoon terug tegen het geldende tarief. En krijg dus veel voor dure stroom en weinig als er veel aanbod is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *