Het schoonmaken van zonnepanelen: een empirisch onderzoek

Geldsnor!

De laatste dagen lees en hoor ik van alles over het schoonmaken van zonnepanelen. Artikelen op diverse media, met van alles wat er over geroepen wordt. Er zijn zelfs (commerciële) bronnen die beweren dat het tot wel 20% rendement kan schelen door ze schoon te maken.
En dus is Geldsnor geïntrigeerd en heb ik het speciaal voor jullie en de wereld uitgezocht. Hiervoor heb ik een speciale opstelling die hiervoor uitermate geschikt is: mijn eigen huis.

De proefopstelling

Op mijn woonhuis liggen 24 zonnepanelen. Op mijn garage liggen er 8. Bij elkaar dus 32 stuks. De oriëntatie ten opzichte van de zon is identiek (volledig op het zuiden) en de hellingshoek is eveneens identiek met 45 graden. Het garage dak heeft echter een belangrijk voordeel: hier kan ik eenvoudig bij.
Om te bekijken of het zin heeft om de panelen schoon te maken, heb ik daarvan gebruik gemaakt.

Uiteraard zijn er wel verschillen. Zo is het dak van de woning hoger, waardoor hier meer wind op staat. Zelfs bij de huidige noordoosten wind zal hierdoor meer koeling plaatsvinden bij de panelen op de woning dan bij de garage. In de zomer is dat echter het énige verschil: schaduwwerking is er in alle gevallen niet in dit seizoen.

Methodologie & randvoorwaarden

Het spreekt voor zich: dit is een empirisch onderzoek. Dus gebaseerd op metingen, echter op slechts 1 woning en één situatie. Om een verschil te bepalen heb ik gekeken naar het geleverde vermogen op een blok van 9 zonnepanelen op de woning en daar het gemiddelde van bepaald. Hetzelfde heb ik gedaan met de panelen op de garage.
Dit heb ik gedaan op 2 momenten: om 10 uur ’s ochtends en om 15 u ’s middags. En dit op 2 dagen.
De zonnepanelen heb ik afgespoten met kraanwater, zonder sop of borstel en zonder hogedruk. Dus alleen “afgespoeld”, zoals een regenbui dat ook zou doen. De “vervuiling” was mild: het betrof alleen het stuifmeel en geen dingen als vogelpoep.

De resultaten: verbluffend

De resultaten zijn verbluffend zoals het kopje al aangeeft. Verbluffend klein, om daar vast een spoiler aan te plakken.
Op de garage bedroeg eerder deze week (1 juni) het vermogen om 10U 162,17W (per paneel).
Op hetzelfde moment bedroeg het vermogen op het dak van de woning 166,23W. Het dak van de woning presteerde dus marginaal “beter”. Niet onverwachts, zoals ik al schreef: het dak kan zijn warmte beter kwijt doordat er iets meer wind op staat dan op de garage omdat het nu eenmaal een paar meter hoger is.
Om 15u was deze situatie niet anders: 237,75W versus 239,53W. Het verschil is nu kleiner (nog slechts 0.75% ipv. 2.5% in de ochtend). Maar het verschil is er nog.

Vandaag heb ik de panelen op de garage gewassen om 13:30. Dat is ook de reden dat ik gekozen heb voor het moment van 15 uur in de middag: direct na het wassen is de opbrengst van de panelen op de garage significant hoger. Dit omdat ze koeler zijn, wat zich meteen laat zien in het hogere vermogen.
Om 15 uur was het gemiddelde vermogen op het dak van de woning 246,47W. Dat is 2.9% hoger dan op 1 juni.
Op de garage was de situatie anders. Hier lag het vermogen op 247,12W. Dat is 3.9% hoger dan op 1 juni.
Dankzij het schoonmaken is het vermogen op het dak van de garage nu ook groter (per paneel) dan op de woning.

Conclusie: zonnepanelen schoonmaken of niet?

Bijna 4% winst is significant. 4% zou op jaarbasis 400kwh betekenen. Tegen “normale” prijzen kun je hier best een waarde van 200 EUR op plakken.
Maar het moet gezegd worden: een regelmatig regenbuitje zou hetzelfde resultaat bewerkstelligd hebben. Helaas ontbreekt het al een flink aantal weken aan regen en worden de panelen dus “vies” van het stuifmeel.
Een echt goede business case ontbreekt voor het wassen van zonnepanelen. Prima als je ze zo even kunt afspuiten (zoals ik op de garage kan doen). Maar het loont niet de moeite (zowel financieel als milieutechnisch) om iemand het schoon te laten komen maken.
Uiteraard is dit een beperkte set met data maar op basis van de aannames die ik heb gedaan, kan ik me niet voorstellen dat het mogelijk is om een significant beter resultaat te boeken.

Wacht dus gewoon een tijdje tot het weer gaat regenen. En maak je er verder niet te druk om.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

9 gedachten over “Het schoonmaken van zonnepanelen: een empirisch onderzoek”

  1. Op ons platte dak bleef de sneeuw van de winter op de panelen liggen. Toen was schoonmaken gemakkelijk. Er zat behoorlijk veel vogelpoep op, ik denk dat dat wel meer rendement scheelt (maar niet empirisch onderzocht). Het verwijderen van de sneeuw leverde wel heel veel rendement (:-) )

  1. Helemaal mee eens,, om dit soort simpele dingen volg ik je blog…
   Mijn mannheeft de daken van aanbouw en dakkapel voorzien van rubber tegels met een laagje witkalk, na allerlei eigen metingen hoeveel warmte dat scheelt ten opzichte van het originele bitumen dak. Ik moest er nogal om lachen, maar het blijkt toch echt een stuk koeler op zolder en de slaapkamers te blijven.
   Voor als je nog eens wat wilt testen, groet, G

 1. Met je conclusie dat het niet waard is om iemand in te huren voor de schoonmaak ben ik het absoluut eens. Wel nog een paar kanttekening:

  – Ik snap niet helemaal hoe je tot de conclusie komt dat schoonmaken ongeveer 4% oplevert. Op 2 juni om 15:00 uur is de opbrengst van het niet schoongemaakte paneel 2,9% hoger dan de dag ervoor op 1 juni. En het schoongemaakte paneel heeft op 2 juni 3,9% hogere opbrengst dan op 1 juni 15:00 uur. Mijn conclusie zou zijn dat schoonmaken 3,9-2,9 = 1% oplevert, niet 4%.
  – Schoonmaken met kraanwater kan kalkvlekken veroorzaken. Beter gedemineraliseerd water of regenwater gebruiken.
  – Let op bij schoonmaken dat je niet de panelen krast en de anti-stick coating wegpoetst. Dat is slechter dan gewoon niet schoonmaken.

  1. Zit wat in. Hoger dan 4 procent zal het dus niet zijn, hooguit minder.
   Kalk zit hier nauwelijks in het water- en met een simpele waterstraal krijg je geen krassen. Hogedruk is uit den boze, evenals borstels!

 2. Leuk experiment.
  Ik heb er ook aan zitten denken om een soortgelijk experiment te doen, de zonnepanelen en velux ramen zijn best stoffig en er zitten wat vogelpoep vlekken op (kan ook niet goed zijn voor de coating lijkt me).
  Bij ons zit er echter best wat kalk in het water en ik wacht al een paar weken op een goede regenbui om gratis demi water te verzamelen.

  1. Dan kun je nog wel even blijven wachten denk ik…
   Dat kalk is niet zo’n probleem. Zeker niet bij koud water, kalk wordt voornamelijk geactiveerd door warm water. Natuurlijk willen zonnepaneelschoonmakers je doen geloven dat het een enorm probleem is…
   De stoffigheid heeft overigens ook een “voordeel”. Doordat de kleur iets anders is (het is iets lichter), warmt het minder ver op. Dit speelt vermoedelijk (mijn vermoeden) een aardig rol in het beperken van het verlies van rendement. Koelere panelen zijn immers efficiënter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *